Egérkurzor gyors megtalálása Windowson és videokonferencia némítása azonnal

A Microsoft immár jó ideje felélesztette a PowerToys csomagot, amely a régi Windowsok egyik kihagyhatatlan kiegészítője volt. Az ingyenes programcsomag olyan praktikus segédprogramokat tartalmaz, mint a PC ébrentartására szolgáló Awake, a rendszerbe beépülő extra képméretező funkció, vagy épp a Windows 11-es ablakelrendezési funkciókat akár a Windows 10 alatt is elérhetővé tévő megoldás. S ha már szóba került a Windows 11: az új rendszer megjelenésével egyidőben a PowerToys Windows 11-hez igazított változata is megjelent, amely funkcióit és segédprogramjait tekintve azonos a Windows 10-en megszokottal, csak a központi felület és a segédprogramok felépítése van hozzáalakítva a Windows 11 modernebb felületéhez. A csomagot a Microsoft folyamatosan bővíti. Nemrég például két új funkcióval is kiegészítették: az egyik a konferencia beszélgetések közbeni egy kattintásos (vagy épp billentyűkombinációs) kamera- és mikrofon kikapcsolás, a másik pedig az egérkurzor keresés. Utóbbival az egérkurzor gyors megtalálása Windowson egy mozdulattal megoldható, így nem kell hosszú másodpercekig meresztenünk a szemünket, hogy felfedezzük, merre olvadt bele teljesen az egérkurzor a háttérképbe vagy a megnyitott programok felületébe. A Microsoft PowerToys aktuális változata egyébként elérhető Windows 11 alatt a rendszer saját szoftveráruházából, vagy letölthető önálló telepítőként is, erről az oldalról.

Videokonferencia némítása azonnal

A home office életmód terjedésével egyre többen tartják a kapcsolatot a kollégákkal különféle videomeeting megoldások segítségével. Az online térbe áthelyezett megbeszéléseknek van előnye és hátránya egyaránt, de egyvalamivel szinte biztosan szembesül mindenki előbb vagy utóbb: olykor szükség lehet a kamera és a mikrofon azonnali kikapcsolására, némítására, amit viszont nem minden alkalmazásban talál meg az ember rögtön, ha még nem használta azt elégszer.

Többek között ezt a problémát is áthidalhatjuk, ha bekapcsoljuk a legutóbbi Microsoft PowerToys verziótól (0.49) kezdve elérhető Videokonferencia némítása funkciót. Több kamera és mikrofon esetén kiválaszthatjuk, melyikre vonatkozzon majd a villámgyors letiltás. A funkció aktiválásához és feloldásához tetszőleges billentyűkombinációt is rendelhetünk, ha nem vagyunk elégedettek az alapértelmezett Win + N variációval. Ezzel amúgy egyszerre tilthatjuk le a kamera és a mikrofon használatát, de ha kell, külön billentyűkombinációk segítségével szeparáltan is megtehetjük ugyanezt.

Egérkurzor gyors megtalálása Windowson

Hasonlóan hasznos lehet sokak számár a Mouse Utilities (a cikk készültekor ennek még nem volt magyar elnevezése és a PowerToys felületen is angol szöveggel szerepelt) funkció, amelyet bekapcsolva villámgyorsan beazonosíthatjuk az egérkurzor pozícióját.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint bekapcsolni a PowerToys felületén az Enable FInd My Mouse opciót. Ettől kezdve ha kétszer egymás után lenyomjuk a Ctrl billentyűt és másodszor lenyomva is tartjuk, a rendszer elsötétíti a képernyő minden részletét, kivéve azt a pontot, ahol az egérkurzor tartózkodik éppen. Azt egy virtuális zseblámpa fénykörében láthatjuk. Többé tehát nem kell a szemünket erőltetve keresgélni az egérkurzort, ha az beleveszne kicsit a környezetébe.

Ne maradjon le erről sem!