Awake: PC ébrentartása az új Microsoft PowerToys segítségével

A Microsoft PowerToys a régi idők kedvelt Windows kiegészítője volt, benne seregnyi praktikus és hasznos segédprogrammal. Egy időre eltűnt, majd a Microsoft még 2019-ben új életre keltette, kiadta a Windows 10-hez igazított változatot, s azóta is szorgalmasan egészíti ki újabb és újabb appokkal. A kezdeti verzió apróságain túl van már benne segédprogram fájlok csoportos átnevezéséhez, vagy éppen képek csoportos átméretezéséhez egyaránt. A legutóbbi frissítésnél pedig bekerült az Awake nevű apróság is a csomagba, amellyel megoldható a PC ébrentartása, anélkül, hogy ehhez át kellene állítanunk az amúgy általában használt beállításokat a rendszerben.

Awake: PC ébrentartása az új Microsoft PowerToys segítségével

Az ingyen letölthető Microsoft PowerToys csomag 0.41.3-as kiadásába bekerült Awake abszolút nincs túlbonyolítva, így bárki könnyedén tudja használni a mindennapokban. Segítségével anélkül tudjuk ébren tartani a számítógépet az általunk meghatározott időtartamra, hogy ehhez bele kellene pancsolnunk a rendszer már bevált energiaellátási beállításaiba.

Ha például egy hosszúra nyúló éjszakai letöltés miatt szeretnénk megakadályozni, hogy a PC automatikusan elaludjon vagy leálljon, csak azt kell eldöntenünk, hogy folyamatosan ébren legyen a rendszer, vagy mondjuk megadott idő elteltével (például 2-3 óra múlva) azért már nyugodtan aludni térhet. Ezt az Awake beállítási felületén pillanatok alatt meghatározhatjuk. Előbbit az Ébren tartás határozatlan ideig, utóbbit az Ébren tartás átmenetileg opció bekapcsolásával. Az átmeneti megoldásnál azt is meg kell adnunk, mennyi időre szól a kényszerített ébrenlét.

Ezeken felül arra is van lehetőségünk, hogy külön döntsünk a képernyő állapotáról. Ha bejelöljük a Képernyő bekapcsolva tartása opciót, akkor a monitor vagy kijelző mindaddig bekapcsolva marad, amíg az általunk meghatározott ébren tartási időszak le nem jár. Ha ezt az opciót nem kapcsoljuk be, akkor ugyan a gép maga ébren marad, viszont a képernyő aludni térhet (a példaként említett éjszakai letöltésnél ez utóbbi valószínűleg jobb megoldás).

Mindent egybevetve az Awake egy számtalan esetben hasznos és nagyon egyszerűen konfigurálható megoldás a Microsofttól. Ha valaki már telepített a PowerToys csomag korábbi változatait, elég, ha frissít az új verzióra. Akinél még nincs fenn a gépen a csomag, ingyen letöltheti a Microsoft Github oldaláról, vagy telepítheti a Windows Package Manager segítségével.

Ne maradjon le erről sem!