Windows 11-es ablakelrendezés Windows 10 alatt, ingyen

Mint azt néhány héttel ezelőtt bemutattuk, az idén ősszel debütáló Windows 11 egyik érdekes felületi újítása lesz a Snap Layout funkció megjelenése, amelynek köszönhetően sokkal egyszerűbb lesz a programablakok átlátható elrendezése, ha több alkalmazással is dolgoznánk egyszerre. Ám a Windows 11-es ablakelrendezés Windows 10 alatt is elérhető ha kell, csak egy ingyenes kiegészítőre van szükség hozzá.

Windows 11-es ablakelrendezés Windows 10 alatt, ingyen

Hasonló funkció persze már a Windows 7 óta található a rendszerben, a Snap Assist funkció, avagy az ablakok dokkolásának lehetősége a Windows 10-ben is adott. Ha kihúzunk egy ablakot a képernyő bal- vagy jobb szélére, a rendszer automatikusan fél képernyőre méretezi azt, s adott esetben felajánlja, hogy melyik alkalmazás ablaka jelenjen meg mellette.

Ennél azonban a Windows 11 egy kicsit már többet tud majd: például arra is van benne lehetőség, hogy ha a teljes képernyőre nagyító gomb fölött kicsit elidőzünk az egérkurzorral, akkor a megjelenő panelen kiválaszthassuk, hová és mekkora méretben helyezze el az adott programablakot a rendszer.

Ha valaki ehhez hasonló méretezési megoldásra vágyik a Windows 10 alatt is, annak örömhír, hogy maga a Microsoft ad ehhez megfelelő eszközt, amellyel megoldható a Windows 11-es ablakelrendezés Windows 10 alatt, ingyen és bérmentve.

PowerToys FancyZones

A megoldást ezúttal is a Microsoft PowerToys jelenti, amely egy segédprogram gyűjtemény a Windows 10-hez. Ezt a Microsoft folyamatosan bővíti újabb alkalmazásokkal, legutóbb például a PC átmeneti ébrentartását lehetővé tévő Awake került nálunk terítékre. De mai tesztalanyunk is szerepelt már korábbi cikkben, merthogy egy ideje már a PowerToys csomag része.

Ez a program nem más, mint a FancyZones, amely letölthető és telepíthető az aktuálisa PowerToys verzióval. Miután beüzemeltük a PowerToys csomagot, a felületén válasszuk ki a FancyZones lehetőséget és állítsuk be a jellemzőit. Alapértelmezésben a Windows + Shift + Ö billentyűkombinációval közvetlenül elérhetjük a zónák szerkesztésére hivatott felületet, ahol tetszőleges elrendezéseket kreálhatunk, majd azok közül egyetlen kattintással aktiválhatjuk azt, amelyikre éppen szükségünk van.

Ha ezzel is megvagyunk, már csak annyi a teendőnk, hogy használatba vegyük a funkciót. Ehhez – alapértelmezésben – a Shift gombot kell lenyomva tartanunk, miközben mozgatunk egy programablakot az egérre. Ha így teszünk, az ablak húzása közben megjelennek az előre definiált zónák, mibe pedig ráhúzhatjuk az ablakot arra, amelyiknek a segítségével átméreteznénk és dokkolnánk az ablakot.

Kényelmes és gyors megoldás, ha szeretünk egyszerre több programablakkal dolgozni és szeretnénk azok tartalmát egyidőben átlátni. Mivel több elrendezést is létrehozhatunk, így teljesen testreszabható a FancyZones elrendezési módja. Bármily hihetetlen, az ilyen apró, de praktikus megoldások is nagyon sokat lendíthetnek a hatékonyságon, szóval érdemes beüzemelni ezeket napi használatra.

Ne maradjon le erről sem!