Windows 11 képeken: a legérdekesebb újdonságok a béta alapján

Idén ősszel érkezhet a Windows 11, amely teljesen megújult felülettel igyekszik majd egyszerűbbé és hatékonyabbá tenni a napi munkát, vagy éppen segíteni a szórakozást. Az új rendszer felhasználó felülete szinte teljesen új grafikai elemekkel (gombok, opciók, menük, listák stb.) büszkélkedhet, emellett nulláról újraépítették a Start menüt és az üzenetközpontot is, illetve megjelentek a rendszerben a widgetek (Vezérlők) is, amelyek egyetlen felületen teszik elérhetővé a fontos híreket, a friss naptárbejegyzéseket, tennivalókat stb. Változott az ablakkezelés is, az új dokkolási elrendezésekkel még egyszerűbb lett a programablakok pontos és gyors elhelyezése a képernyő adott területeire, hogy egyszerre több ablakot is átlássunk. Emellett a virtuális asztalok is hatékonyabban menedzselhetők és teljesen testreszabhatók. Mi több, ha több monitoros rendszer használunk, amelyről olykor lecsatlakozunk, a rendszer az újracsatlakozáskor képes mindent automatikusan visszarakni a megfelelő elrendezésbe. De akad még egy sor hasznos újítás, így az integrált Microsoft Teams, az XBox Game Pass, a megújult Microsoft Áruház, amelyből akár androidos appokat is telepíthetünk, vagy majd olyan alkalmazásokat, mint az Adobe Creative Cloud és a Visual Studio. Technikailag pedig jön a Dynamic Refresh Rate (DRR) vagy épp az Auto HDR, feltéve persze, hogy ennek megfelelő kijelzővel rendelkezünk. Bár az új rendszer fejlesztői béta verziója már bárki által letölthető és telepíthető, ez még messze van a végleges, stabilan használható változattól, így aki munkára használja a számítógépét, annak nem feltétlenül érdemes rögtön letölteni a Dev változatot (érdemesebb megvárni egy stabilabb béta kiadást, vagy akár a végleges verziót). Mi viszont szeretnénk, ha azok is bepillantást nyernének az új rendszerbe, akik nem tudják, nem akarják telepíteni a bétát. Íme a Windows 11 képeken, avagy a legérdekesebb újdonságok a béta alapján. Minden lefotózott funkcióhoz szolgálunk egy rövid ismertetővel is.

FRISSÍTÉS: 2021.10.05.: Ezzel a témával kapcsolatban frissebb cikkünket is érdemes elolvasni, amelyet erre a linkre kattintva nyithat meg. Ott már megadtuk a Windows 11 végleges változatának letöltési linkjeit, illetve belenéztünk a szintén 2021. október 5-én megjelenő Microsoft Office 2021-be is.

Windows 11 képernyőképeken, avagy a legérdekesebb újdonságok a béta alapján

Következzenek hát a legérdekesebb újdonságok a Windows 11 Dev bétája alapján. Persze ebből a verzióból még hiányzik sok dolog, így például nincs még integrált Microsoft Teams és az androidos appok telepítése és futtatása sem megoldott. Ezeket a hiányosságokat apránként kapjuk majd a későbbi béta verziókban, hogy mire elérkezik a megjelenés dátuma, már minden benne legyen a Windows 11 végleges kiadásában. Következzen hát a Windows 11 képeken.

Teljesen átalakított Start menü

A megújult Start menü sokkal átláthatóbb, mint amit a Windows 10-ben megszoktunk (vagy meg kellett volna szoknunk). Itt is rögzíthetjük, mely alkalmazások ikonjai legyenek elérhetők azonnal, van keresés funkció, s kényelmesen elérhetők a gép kikapcsolását, újraindítását, vagy a felhasználó kijelentkezését megoldó menüpontok is. Bár alapértelmezésben a Start gomb és a Tálcán elérhető alkalmazásikonok most középre vannak rendezve, s ezzel együtt a Start menü is a képernyő közepén jelenik meg, korábbi cikkünkben megírtuk, miként lehet ezt úgy módosítani, hogy az évek során megszokott, balra igazított elrendezést kapjuk. Ha jobb egérgombbal kattintunk a Start gombra, továbbra is elérhetők a legfontosabb rendszerfunkciók, csak immár a Windows 11 új menüstílusában.

Megújult ablak- és asztal kezelés

Az új dokkolási funkciónak köszönhetően sokkal pontosabb és gyorsabb az ablakok elrendezése a képernyőn. Az új virtuális asztalok hátterét, azokon az ablakok elrendezését teljesen testreszabhatjuk, így külön alakíthatunk ki felületeket például a munkához, szórakozáshoz, játékhoz.

Üzenetek és akciók átláthatóbb elrendezésben

Végre sokkal letisztultabb, átláthatóbb lett az üzenetek megjelenítést, ráadásul külön panelen érhetjük el az olyan funkciókat, mint a Fókuszsegéd, Takarékos üzemmód stb.

Új témák és hátterek

Az új felületen sokkal kifinomultabb lett az éjszakai (avagy sötét) üzemmód. Több világos és sötét téma közül is választhatunk, de kialakíthatjuk a saját elképzeléseinknek megfelelő színvilágot is. Kapunk új, modern háttérképeket, van diavetítési lehetőség a háttérben stb.

Vezérlők (widgetek)

Ha valaki kedveli a widgetek megjelenítést, imádni fogja az új Vezérlőket, amelyek alapértelmezésben egy baloldali panelen jelennek meg, de akár teljes képernyőre is megnövelhetjük ezt a felületet. Természetesen mi állíthatjuk össze, hogy milyen Vezérlőket akarunk látni: naptár, tennivalólista, hírek, fotók, időjárás stb.

Megújult Fájlkezelő

A Fájlkezelő új ikonokat kapott, s a helyi menü is alkalmazkodik már a Windows 11 új menüstílusához. A felső eszköztár sokkal minimalistább lett, a fontos funkciókat azonban így is gyorsan elérjük vele.

Megújult Gépház

A Gépház maga volt a káosz a Windows 10-ben, de ennek most vége. A Windows 11-ben megújult felületen érjük el a rendszer beállításait. Egyszerűsödött a frissítések kezelése, s természetesen a felület testraszabása (például a Tálca méretének átállítása, a Start menü pozíciójának változtatása stb.) is pár kattintással megoldható.

Új Microsoft Store

Végül teljesen megújult a Microsoft Store is, amelyben később akár androidos appok is elérhetők lesznek, hogy minden extra tuning nélkül használhassuk azokat akár a Windows 11-ben is. Gyorsabb és áttekinthetőbb lett a felület, ráadásul számos nagy név (például az Adobe Creative Cloud, vagy a Visual Studio) is letölthető lesz innen, nem kell külön weboldalakról levadásznunk a telepítőket.

Ez volt a Windows 11 képeken, de természeten ennél azért mélyebben is elmerülünk majd a rendszer újdonságaiban az elkövetkező hetekben, s folyamatosan figyeljük, milyen újdonságok érkeznek az újabb béta verziókban.

Ne maradjon le erről sem!