A Windows 11 legjobb újdonságai (és Office 2021 pillanatkép)

A mai napon hivatalosan is megérkezik a Windows 11, így amellett, hogy a váltani szándékozóknak érdemes ellenőrizni, hogy minden szempontból megfelel-e a számítógépük az új rendszer követelményeinek, eljött az ideje annak is, hogy összefoglaljuk, tulajdonképpen miért is érdemes váltani az új Windowsra. Most megmutatjuk, melyek a Windows 11 legjobb újdonságai, amelyek végett érdemes elgondolkodni az átálláson. Mielőtt belefogunk, fontos tisztázni, hogy nem kötelező váltani a Windows 10-ről a Windows 11-re. Aki úgy érzi, remekül megvan a jelenlegi Windows változattal és nem elég vonzók számára a Windows 11 új funkciók, vagy az interneten keringő videók, képernyőképek, leírások alapján nem tud megbarátkozni az új rendszer használatának gondolatával, annak 2025 októberéig lesz lehetősége Windows 10-et használni. Pontosabban addig az időpontig támogatja majd a Microsoft a jelenlegi rendszert, vagyis addig érkeznek a biztonságis és adott esetben akár funkcióbeli frissítések is a Windows 10-hez. Persze, hasonlóan a Windows 7-hez, a terméktámogatás megszűnése után is használhat valaki Windows 10-et, csak onnantól le kell mondania a frissítésekről, amibe beletartoznak a biztonsági problémák javításai is, így ettől kedzve sokkal védtelenebbnek számít majd a rendszer. Aki viszont frissítene – és a gépe erre alkalmas a telepítő szerint is – az ingyen megteheti, hogy pontosan mikor, az a Microsoft oldalán kideríthető lesz a hivatalos megjelenés után. Még egy fontos megjegyzés: a cikk végén bepillantást engedünk a szintén a mai napon debütáló Microsoft Office 2021-be is, merthogy a Microsoft nem csak a rendszerét, hanem irodai csomagját is felújította.

A Windows 11 letöltése: Windows 11 ISO fájlok és frissítés

Mielőtt belefogunk az újdonságok taglalásába, gyorsan eláruljuk, honnan lehet letölteni a Windows 11 telepítőjét. A Microsoft már elérhetővé tette a végleges verzió ISO állományait, illetve a Windows 11 Installation Assistant is letölthető. Mindkettő a Download Windows 11 oldalról szerezhető be. A telepítésbe értelemszerűen akkor érdemes belekezdeni, ha előtte tisztáztuk, hogy a gépünk megfelel-e a Windows 11 minimális követelményeinek. Most pedig lássuk, melyek azok a Windows 11 új funkciók, amelyek miatt érdemes lehet váltani.

A Windows 11 legjobb újdonságai: Windows 11 új funkciók

Ha valaki a váltáson gondolkodik, akad rá bőven oka. Ha kicsit is számít bárkinél az, hogy milyen a munkakörnyezete, értékelni fogja a rendszer szinte teljesen megújult felületét. Sokkal szebb gombok, menük, letisztultabb felépítésű ablakok, átláthatóbb és ízlésesebb megjelenés. Szebbek a színtémák, illetve sokkal jobb lett a rendszer sötét felülete is.

Megjelenés szempontjából olyan, mintha a Windows 10 kapott volna egy macOS + Linux keresztezésű skint. De tekintsünk el attól, hogy egy halom külső jegy és új funkció régóta része már a macOS-nek, merthogy akadtak az idők során fordított átemelések is. Egyszerűen leszögezhetjük: a Windows 11 szép lett! Öröm használni, s ez szerencsére nem merül ki a külsőségekben.

Számtalan beállítás sokkal egyszerűbben végezhető el a teljesen átszabott Gépházban: például azt azért a Microsoft is érezte, nem biztos, hogy a középre igazított Start menü mindenkinek elnyeri a tetszését, így a Gépházban pár kattintással balra rendezhetjük a Tálcán sorakozó ikonokat és a Start gombot egyaránt. Ennek mikéntjét megírtuk itt.

A nagy átalakításoknak áldozatul esett a Fájlkezelő felső, egykor szalagos eszköztára is. Most csak a legfontosabb funkciókat látjuk, letisztultabb, átláthatóbb elrendezésben. Ám a helyzettől függően minden korábbi funkció elővarázsolható, amikor épp használhatók az adott szituációban. Amit viszont valószínűleg nehezebben szoknak majd meg a változásoktól ódzkodó felhasználók, az a helyi menü Másolás / Kivágás / Beillesztés menüpontjainak hiánya, pontosabban azok ikon formában történő megjelenítése a menü panel tetején. Persze ez is megszokható, s ennyivel is kevesebb feliratot kell átböngészni a menüben.

Nagyon jól sikerültek az ablak- és asztalkezelés megújult funkciói. A dokkolással – amelyet az átméretezésre szolgáló gomboknál külön panelen is el lehet érni – sokkal gyorsabban és hatékonyabban helyezhetjük el egymás mellett a megnyitott programablakokat, az Asztalkezelő pedig akár arra is alkalmas, hogy minden tevékenységi formához (munka, játék, szórakozás stb.) berendezzük, s a programok mindig a megfelelő felületen induljanak el. Ráadásul az elrendezéseket is megjegyzi, így villámgyorsan visszarendezhető minden úgy, ahogy az már bevált számunkra a korábbi használat során.

A Tálcáról könnyedén elérhető a Fókuszsegéd funkció, amely többek között gondoskodik a zavaró üzenetek elnémításáról amikor épp arra van szükségünk, de amúgy az üzenetek is sokkal átláthatóbb, kezelhetőbb módon jelennek már meg.

Megújult formában támadtak fel a Widgetek is, ezeket most egy külön panelen érhetjük el, egyetlen kattintással. Az alap hírek, időjárás, tőzsdei információk mellett ide kikerülhet bármilyen alkalmazás widgetje, amelyik támogatja ezt a funkciót. Például a Microsoft Outlook leveleit, a naptárunk bejegyzéseit is láthatjuk is.

A Microsoft jelentősen átszabta és egyben a rendszerbe integrálta a Microsoft Teams alkalmazást, így mostantól még kényelmesebb lesz a családi kapcsolattartás vagy az üzleti megbeszélések, feltéve, hogy ezt a programot használjuk erre a célra. Tulajdonképpen kézenfekvő így, hogy a rendszer része lett, pláne ha azt vesszük, hogy funkciót tekintve is az élmezőnybe tartozik ezen a területen.

Nem csak a Microsoft Teams újult meg egyébként. A Számológéptől az Óra alkalmazásig minden rendszerprogram idomult az új verzióhoz. Az Óra esetében kiemelnénk egy zseniális – kissé a pomodoro módszerre emlékeztető – hatékonyságnövelő funkciót is, amelyről itt írtunk részletesen. Szerintünk ezt be kellene építeni az összes konkurens rendszerbe is, hasonló módon. Nagyon praktikus!

De ugyanígy megújult például a rendszer saját képszerkesztő felülete is, így amellett, hogy gyorsabban dolgozhatunk a képfájlokkal, végre átláthatóbb felületen tudjuk azokat átalakítani is. Funkciók tekintetében korszakalkotó újításokat azért nem kapott a képszerkesztő, de a felülete sokkal barátságosabb lett.

Ugyanígy a képernyőképek készítésére szolgáló Windows alkalmazás sem váltja meg a világot jobban, mint eddig, de a felületi átalakítások és néhány apró módosítás azért ennek használatát is sokkal kényelmesebbé tette.

Sőt, azt kell mondjuk, hogy a Windows Store is sokkal, de sokkal jobb lett, mint amilyen volt. Jobb a felosztása, gyorsabb, megbízhatóbb. Ennél már csak az dobhat többet rajta, amikor az androidos appok is elérhetővé válnak benne, de ez a lehetőség a Windows 11 induló kiadásából várhatóan kimarad, s csak egy későbbi frissítéssel kerül majd be a rendszerbe.

Ami még izgalmas újítás lehet, az az Xbox Game Pass integrálása, amelynek köszönhetően seregnyi játékot lehet elérni egyetlen előfizetéssel. A Windows 11 amúgy is erősít játék téren, hiszen a rendszer belsejében ott a Direct Storage funkció, illetve a játékfejlesztőknek is új lehetőségekkel kecsegtető DirectX 12 Ultimate. Emellett pedig érkezik majd az új Auto HDR funkció is, amely növelheti a játékélményt.

Mindent egybevetve van miért frissíteni az új rendszerre. Ha valaki úgy gondolja, szeretne egy letisztultabb, modernebb felületen dolgozni, már eleve a külső újítások miatt is érdemes lesz váltania. De mint látható, funkciók terén is akadnak csábító újítások a napokban megjelenő Windows 11-ben. A megbízhatóság és a teljesítmény más egy másik kérdés, ezzel kapcsolatban még nekünk is el kell majd végeznünk néhány tesztet, hiszen eddig mi is csak a béta verziót nyúzhattuk. De amint lesz tapasztalatunk a végleges kiadással, azonnal beszámolunk róla.

Itt az új Microsoft Office 2021 is

Az új Windows mellé érkezik az új Microsoft Office 2021, amelynek legfontosabb újdonságait itt foglalta össze a Microsoft. A leglátványosabb újdonság természetesen az Office alkalmazások felületének a Windows 11 friss külső jegyeihez igazítása.

Az új Microsoft Office 2021 irodai csomag elérhető a Microsoft 365 előfizetés részeként, de aki inkább az egyszeri befektetések híve, az megvásárolhatja úgy is, többféle csomagból választva. Az alkalmazások között nincs új, ellenben kiemelt szerephez jut a Microsoft Teams és a OneDrive még erősebb integrációja, ami így nem csak a Windows 11 esetében fontos újítás, hanem az irodai csomagnál is. A windowsos változatok mellett megújulnak a macOS-re készült Office alkalmazások is.

Ne maradjon le erről sem!