Windows 11 Start menü balra igazítása

Mint arról pár napja hírt adtunk, megjelent a Windows 11 első béta kiadása, amelyet gyakorlatilag bárki kipróbálhat. Ennek feltételeit és a telepítés lépéseit megírtuk korábbi cikkünkben. A Windows 11 béta verziója ugyan még távol van attól, hogy minden szempontból érdemes legyen kielemezni (a végleges kiadásig még nagyon sok változás lesz), de azért akadnak olyan funkciói, amelyekről érdemes szót ejteni már most, mert a tesztelni vágyók számára és majd a végleges verziót használóknak egyaránt fontos lehet. Az egyik ilyen, hogy miként oldható meg a Windows 11 Start menü balra igazítása. Merthogy a Microsoft alapértelmezésben a Tálca ikonjait, s velük együtt a Start gombot is középre igazítják. S bár az új Start menü felépítése és funkciói abszolút üdvözlendők, a középre igazított elrendezés már nem biztos, hogy mindenkinek kézre áll majd. Szerencsére van megoldás, amit már a bétában is lehet alkalmazni, s erős a gyanúnk, hogy így marad majd az ősszel várható végleges kiadásban is.

Windows 11 Start menü balra igazítása

Kezdjük azért azzal, hogy ez a cikk az első Dev béta alapján készült, amelyben ugyan meglepően jól áll már a honosítás, de azért akadnak még felületek, amelyek a magyar nyelvi beállítás ellenére is részben vagy teljesen angolul jelennek meg. Ahogy érkeznek majd az újabb tesztverziók, természetesen kijavítjuk az angol menüpontok nevét magyarra, de addig most egy kicsit vegyes lesz a dolog, ahogy magában a rendszerben is az, egyelőre. Ha megjelent a végleges verzió, szintén frissítjük e cikket, hogy igazodjon az esetleges időközbeni módosításokhoz.

Szóval aki szeretné módosítani a Start gomb, a mellette látható ikonok, s ezzel együtt a Start menü pozícióját középről balra, annak az alábbi lépéseket kell megtennie:

  • Kattintsunk a Tálcára a jobb egérgombbal, s a megjelenő menüben válasszuk a Tálcabeállítások menüpontot.
  • A Gépház megnyíló ablakában kattintsunk a Taskbar behaviors lehetőségre, s miután lenyílnak az opciók, a Taskbar aligment opció mellett állítsuk át a kapcsolót Bal értékre.

Ennyi! Nem túl bonyolult művelet, cserébe viszont visszakapjuk az elmúlt évtizedek alatt megszokott elrendezést és újra bal oldalra kerül a Start gomb. Összességében egyébként nagyon sokat változott a Gépház felülete is, érdemes vele ismerkedni. Szerintünk sokkal átláthatóbb, használhatóbb lett. Arról nem beszélve, hogy ízlésesebbek és modernebbek is az új felület grafikus vezérlői (gombok, listaelemek, opciók stb.), mint amit a korábbi Windows verziókban megszoktunk.

Ne maradjon le erről sem!