Milyen gépen fut a Windows 11 az október 5-ei megjelenés után?

Még június végén foglalkoztunk azzal a kérdéssel, várhatóan milyen gépen fut a Windows 11 hivatalosan az idén őszi megjelenésekor. Aztán – ahogy a béta verzió telepítéséről szóló cikkünkben is írtunk -, a Microsoft már szinte másnap módosított az elvárásokon, olyannyira, hogy a kompatibilitás ellenőrzésére készült PC-állapotellenőrzés elnevezésű programjukat is kivonták a forgalomból, s ezzel egyidőben a eltörölték TPM 2.0 chip meglétére vonatkozó elvárásukat is, legalábbis a béta verzióra vonatkozóan. A bizonytalanság azóta is meglehetősen nagy: míg az új generációs Intel és AMD processzoros gépeket vásárlóknak jó eséllyel nem lesz semmi gondjuk a Windows 11-re való átálláskor, addig a több éves laptopokat használók már nem lehetnek ennyire biztosak a dolgukban. Most ismét megpróbáljuk összefoglalni, hogy az aktuális változtatások alapján mire lehet számítani, milyen gépen fut a Windows 11 az 2021. október 5-én várható megjelenése után.

Milyen gépen fut a Windows 11 a megjelenése után?

A legutóbbi változtatások alapján a Microsoft ugyan tartja magát a szigorúan kitalált feltételekhez, de számos könnyítést is bevezetett. Így többek között bekerült a hivatalosan támogatott Intel processzorok közé néhány régebbi, hetedik generációs darab (a támogatott Intel processzorok listája itt, az AMD processzoroké itt található), illetve a TPM 2.0 biztonsági chip megléte sem kötelező elvárás immár. Sőt, úgy tűnik, hogy a redmondi cég engedi majd, hogy a hivatalos oldalról letöltött ISO lemezképfájlok segítségével a felhasználók akár olyan PC-re is telepítsék majd az új rendszert, amely hivatalosan nem támogatott összetevőket – például a listában nem szereplő 64 bites processzort – tartalmaz. Más kérdés, hogy ezeken a gépeken a cég szerint nem feltétlenül fut majd kellően stabilan a rendszer, illetve akár biztonsági problémák is előfordulhatnak, s ezeket a kérdéses hardverelemek drájver-frissítéseinek hiányában orvosolni sem tudja senki: hiába panaszkodunk például működési gondokra, ha nem támogatott hardverre telepítettük a Windows 11-et, mert a terméktámogatás ilyen esetekben nem tud majd segíteni.

A minimum konfiguráció egyébként e cikk készültének pillanatában az alábbi:

  • 1 GHz-es vagy gyorsabb, minimum 2 magos, kompatibilis, 64 bites processzor vagy egylapkás rendszer (SoC)
  • minimum 4 GB RAM
  • minimum 64 GB kapacitású háttértár
  • UEFI, biztonságos rendszerindítás
  • Platformmegbízhatósági modul (TPM) 2.0
  • DirectX 12-kompatibilis vagy újabb, WDDM 2.0 típusú illesztőprogrammal rendelkező videokártya
  • legalább 9”-os, színcsatornánként 8 bites, nagy felbontású (720p) kijelző
  • Az első beállításokhoz internetkapcsolat és Microsoft-fiókok, utóbbi néhány funkció működéséhez is szüksges

Szóval a jelek szerint ugyan a hivatalos frissítés nem lesz elérhető a listában nem szereplő processzorokkal működő számítógépeken, de ez nem feltétlenül gördít majd akadályt a felhasználók elé, hogy a Microsoft oldaláról letöltött ISO lemezképfájlok segítségével feltelepítsék a rendszert egy PC-re. Az viszont elvárás marad, hogy a gépben legalább TPM 1.2, legalább 64 GB tárhely, minimum 4 GB RAM és kétmagos vagy jobb processzor legyen. Ezek hiányában már az ISO változatok sem jelentenek megoldást a Windows 11 telepítésére.

Újraéledt PC-állapotellenőrzés program

Az egyes hetedik generációs Intel processzorok támogatásának bejelentésével egyidőben főnixként újraéledt a PC-állapotellenőrzés (PC Health Check) alkalmazás is, amellyel ellenőrizhetjük, hogy meglévő Windowsunk frissíthető lesz-e majd az új változatra, s a gépünk minden szempontból megfelel-e az elvárásoknak. Így pár kattintással kideríthetik a felhasználók, hogy milyen gépen fut a Windows 11, s melyik az, amelyet hivatalosan nem támogat a rendszer.

A program egyébként sokkal informatívabb lett, mint az előző kiadása, szóval egyértelműbben kiderül, melyek azok a hardverelemek, amelyek esetleg akadályt gördíthetnek a kényelmes rendszerváltás elé. A program itt érhető el, de egyelőre csak a Windows Insider programban résztvevők tudják letölteni. FRISSÍTÉS 2021.09.21.: Időközben a Microsoft elérhetővé tette bárki számára a megújult ellenőrző alkalmazást, így már bárki letöltheti, hogy megtudja, működik-e majd a Windows 11 a gépén. A letöltési link a Windows 11 hivatalos oldalán érhető el.

Macen már gond nélkül fut a Windows 11, Parallelsben

Miként azt korábban is írtuk, az Apple részéről egyelőre nincs nyoma annak, hogy hivatalosan támogatnák a Bootcamp megoldással történő Windows 11 telepítést a Macekre. Amit viszont már kijelenthetünk: a Parallels Desktop 17 segítségével – miként azt részletes tesztünkben is megírtuk – már gond nélkül fut a Windows 11 béta akár Intel processzorra, akár Apple M1 chipre épülő Macek esetében. Utóbbiakon értelemszerűen csak a Windows 11 ARM processzorokra készült változata lesz telepíthető virtuális gépként. FRISSÍTÉS 2021.09.21.: Közben felmerült, hogy a Microsoft esetleg nem nézi annyira jó szemmel, hogy az Apple M1-es gépeken virutálisan fusson a Windows 11, így bár ez technikailag már most is megoldott a Parallels Desktop 17 segítségével, a végleges verzió esetében még kérdéses a dolog. Azért reméljük, nem lesz ezzel probléma és a Windows 11 nem makacsolja meg magát, ha azt érzékeli, hogy virtuálisan fut egy M1-es (vagy annak utódjával szerelt) Macen.

Ne maradjon le erről sem!