Nem kell leragasztani: mikrofon és webkamera védelem Windowson

Ha valaki beül egy kávézóba, közösségi irodába, vagy más olyan helyre, ahol viszonylag sokan dolgoznak laptopon, szinte biztosan lát olyan számítógépet, amelynek beépített webkamerája le van ragasztva, olykor egészen extrém, ronda ragasztószalaggal. A dolog persze érthető, hiszen a kiberbűnözők adott esetben – ha sikerül – szívesen átveszik az irányítást a laptopok webkamerái és mikrofonja fölött, kémkedési célzattal. A kamera leragasztása – vagy elegánsabb esetekben egy elhúzható kameratakaró alkalmazása – azonban ebből a szempontból csak félmegoldás, hiszen ettől még a mikrofon ugyanúgy képes rögzíteni a hangot (legtöbb esetben teljesen máshol helyezkedik el a gépen, mint a webkamera és a leragasztása sem jelent tökéletes némítást). Mit tehetünk, ha biztosra akarunk menni? Nos, például letilthatjuk szoftveresen is az alkalmazások webkamera és mikrofon elérését. Erre mutattunk már példát Macre és androidos okostelefonokra, ma pedig egy windowsos szoftver kerül górcső alá, amelynek köszönhetően végre nem kell leragasztani a webkamerát, mert enélkül is megoldható vele a mikrofon és webkamera védelem Windowson.

Ashampoo WebCam Guard: mikrofon és webkamera védelem Windowson

Az Ashampoo WebCam Guard egyszerű célszoftver, amely nem kínál semmiféle extra funkciót, mindössze két dolgot: egy-egy kattintással képes letiltani a webkamera vagy a mikrofon használatát a rendszernek és az azon futó alkalmazásoknak.

Használata nagyjából nulla százalék szakértelmet igényel: miután elindítottuk, megjelenik egy ablak, amelyben két óriási ikon alatt láthatunk egy-egy kapcsolót. Ezek ki- vagy bekapcsolásával szabályozhatjuk a kamera vagy a mikrofon elérhetőségét. Ha mindkét opciót kikapcsoljuk, akkor sem a kamerához, sem a mikrofonhoz nem férhetnek hozzá az általunk telepített, a rendszerben eleve megbújó, vagy a tudtunkon kívül a gépre került programok, esetleges kémszoftverek.

A program automatikusan felismeri a számítógépre telepített eszközöket, ezeket adott esetben egy külön listában is megmutatja, így láthatjuk, melyekre vonatkozik a tiltás. Ha csak az alap webkamera és a beépített mikrofon van a laptopban, vagy csak egy kamerát és mikrofont csatlakoztattunk az asztali PC-hez, nem kell törődnünk a konfigurálással, csak azok letiltásáról kell gondoskodnunk, amikor épp arra van szükségünk (amúgy csoportosan is képes letiltani az aktív eszközöket). Arra is van lehetőség, hogy a program megváltoztassa a rendszer saját, webkamerára és mikrofonra vonatkozó adatvédelmi beállításait. Ez a két opció egyébként alapértelmezésben is be van kapcsolva a WebCam Guardban.

Mindent egybevetve az Ashampoo WebCam Guard egyáltalán nincs túlbonyolítva, tényleg egy-egy kattintással dönthetünk a webkamera és a mikrofon elérhetőségét illetően. Értelemszerűen azért nem érdemes vaktában letiltani őket, mert a tiltás alatt azok az alkalmazások sem érhetik el a két eszközt, amelyekre ténylegesen szükségünk lenne. Vagyis ha videocsevegésre, vagy éppen hangfelvételre készülünk, ne kaszáljuk el a saját lehetőségeinket se azzal, hogy alapból letiltjuk a kameránkat és mikrofonunkat. Amikor viszont nincs rájuk szükség, pikk-pakk megakadályozhatjuk az elérésüket.

Sajnos a program nem ingyenes, de – miként az Ashampoo programokkal lenni szokott – van belőle 10 napos próbaverzió, amellyel korlátozások nélkül tesztelhetjük, hogy minden szempontból megfelel-e az igényeinknek. A teljes verzió cikkünk készültekor kedvezményesen, 5666 forintért volt megvásárolható az Ashampoo oldalán, de a kedvezmény nélküli ára 8500 forint.

Ne maradjon le erről sem!