TOP: a legjobb appok Androidra, 2020-ra

Karácsony alkalmából talán sokan találnak majd andoridos okostelefont a fa alatt, így arra gondoltunk, segítünk megtenni az első lépéseket: összeszedjük, milyen alkalmazásokat érdemes telepíteni egy új telefonra. Következzenek hát a – szerintünk – legjobb appok Androidra 2020-ra az új okostelefonokra. De természetesen egy már régóta meglévő készülékre is érdemes csemegézni közülük.

A legjobb appok Androidra 2020-ra

Összeállításunk darabjai között akadnak ingyenes és fizetős alkalmazások egyaránt. Utóbbiak esetében van olyan, amelyiknél alkalmazáson belül lehet extra funkciókat vásárolni az amúgy ingyenes alap verzióhoz. Ezeknél általában az alap változat is megteszi a hétköznapokban, ha hajlandóak vagyunk egy-két reklámcsíkot elviselni cserébe, de javarészt pár száz forintos befektetésért cserébe sokkal kényelmesebbé tehetjük a használatukat, nem beszélve a csak pénzért elérhető plusz funkciókról. 

Az azonos feladat elvégzésére hivatott (például jegyzetelés, levelezés stb.) appokat egy bekezdésben tárgyaljuk ki, hogy egyszerűbb legyen áttekinteni a kínálatot, s ugyanarra a feladatra ne üzemeljünk be feleslegesen két hasonló tudású alkalmazást.

Fontos szempont volt továbbá a válogatás összeállításakor, hogy a munkára hivatott alkalmazásoknak legyen asztali verziója is, és kényelmesen szinkronizálhassuk a mobil és a számítógép között az állományokat, adatokat.

Ha egy programról korábban már írtunk tesztet, azt is jelezzük, s természetesen linkeltük is a részletes bemutatót az adott alkalmazásnál.

Outlook vagy Spark

Kezdjük rögtön egy fontos funkcióval: a levelezéssel. Szerintünk a két legjobban használható e-mail kliens jelenleg a Readdle-féle Spark és a Microsoft Outlook. Tudásukat tekintve nagyjából azonos szinten vannak, bár az Outlook esetében nem csak a levelezést, hanem naptárunk menedzselését és címjegyzékünket is a programra bízhatjuk. A Spark a levelezésre koncentrál (a naptár funkciója egyelőre felejtős), de a levelek elodázása, időzített kiküldés, feladatok delegálása stb. itt is ugyanúgy megoldott, mint a mobil Outlook esetében.

Érdemes mindkettőt kipróbálni, akár Gmail, akár Exchange alapú levelezés esetén, s aztán kiválasztani a számunkra szimpatikusabbat. Az Outlook egyébként elérhető minden platformon, így ott összehangolhatjuk akár asztali (Windows, macOS) gépünket is a mobilos levelezésünkkel, bár az asztali verziók nem ingyenesek. Jelenleg a Sparkból nincs windowsos változat, de elvileg készül, s macOS-re már most is ingyen elérhető. Mi jelenleg a Sparkra szavazunk (itt írtunk róla), de ízlések és pofonok, ugyebár.

Microsoft Office vagy Google Docs

Mobil irodánk felépítéséhez szintén két szuper irodai csomag áll rendelkezésünkre. Mivel Androidról van szó, kézenfekvő lehet a Google saját irodai appjait használni (van szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs program egyaránt). Ennek nincs asztali változata, cserébe viszont tetszőleges böngészőben dolgozhatunk vele, tetszőleges rendszeren, s minden mentett dokumentumunkat elérjük a Google Drive tárhelyünkön. A 15 GB ingyen tárhely (ebbe Gmail levelezésünk is beletartozik) ehhez tökéletesen elegendő is lehet.

Alternatívaként érdemes elgondolkodni a Microsoft Office programok androidos verzióinak (WordExcelPowerPoint) beüzemelésén is, különösen, ha asztali gépen eleve ezeket használjuk, s netán van Office 365 előfizetésünk is. Ez esetben ugyanis a Microsoft egy tökéletesen összehangolt, profi alkalmazáscsomagot kínál számunkra, s természetesen itt is tárolhatjuk dokumentumainkat felhőben (Microsoft OneDrive). Előfizetés nélkül sajnos csak a dokumentumok olvasására használhatók, de előfizetés birtokában szerkeszthetjük is az anyagokat, vagy létrehozhatunk újakat.

iA Writer

Maradjunk még egy kicsit az irodánál, pontosabban az írásnál. Ha nincs szükségünk komplett Office csomagokra, csak egy jól használható szövegíró alkalmazásra, az iA Writerrel feltétlenül ismerkedjünk meg. Ez egy kiváló markdown szövegszerkesztő, amelyben teljes odaadással koncentrálhatunk az írásra. 

Anyagainkat felhőbe is menthetjük (például Dropbox fiókunkba), így az asztali, vagy tabletes iA Writer változatokban is dolgozhatunk rajtuk. Nem ingyenes, de olcsón beszerezhető alkalmazás. Anno azt is megírtuk, miért éri meg az árát.

Office Lens

Ha dokumentumainkból szeretnénk digitális változatokat is eltárolni (vagy elküldeni azokat e-mailben másoknak), akár az okostelefont is segítségül hívhatjuk a szkenneléshez. Ehhez kiváló megoldást jelenthet a Microsoft Office Lens alkalmazása, amely ingyenes, s amellyel a szkennelt anyagokat akár felhőben is eltárolhatjuk, hogy biztosan megmaradjanak, vagy könnyen megoszthatók legyenek akkor is, ha nagy méretűre sikerednek.

Google Fotószkenner

Dokumentumaink szkennelésén kívül olykor régi, papír alapú fotóink digitalizálása is napirendre kerülhet. Ehhez mi a Google Fotószkenner alkalmazását ajánljuk. Ennek segítségével nagyfelbontású másolatot készíthetünk a papír fotókról, ráadásul a program automatikusan igyekszik megoldani a becsillogás kiszűrését és a “szkennelt” fotó minőségének feljavítását is.

Microsoft To-Do

Microsoft To-Do idén az egyik kedvenc GTD alkalmazásunkká nőtte ki magát. Ha valakinek egy igazi, cross.platform tennivaló menedzserre lenne szüksége, ezt a programot semmiképp ne hagyja ki. Használható Androidos, iOS alatt, Windowson, macOS-en, vagy online is, így gyakorlatilag bárhol, bármikor elérhetjük – sőt, még is oszthatjuk – tennivalóinkat. Ráadásul rengeteg praktikus extra funkcióval rendelkezik (csatolmányok kezelése, tennivalón belüli lépések feljegyzése stb.).

Forest

Produktivitásunk növelése érdekében érdemes lehet bevetni a Forest nevű kis alkalmazást, amely tulajdonképpen a Pomodoro-módszerre alapul, vagyis szakaszokra osztva méri a munkára és pihenésre fordítandó időt. De a fejlesztők kicsit továbbgondolták ezt, így a Forest igazán inspiráló alkalmazés lett. Korábban azt is elmondtuk, pontosan mivel éri el, hogy hatékonyabbak legyünk.

Evernote, Notion vagy Microsoft OneNote

Az iroda és a produktivitás összefonódásánál ott vannak a különféle jegyzet alkalmazások. Az Evernote, a Notion és a Microsoft OneNoteegyaránt túlmutatnak a rendszerek saját jegyzetelőin, vagy éppen a Google Keepen. Bármelyiket választhatjuk, mindegyiknek van előnye és hátránya, de összességében mindhárom app komplett (cross-platform) megoldást nyújt azoknak, akik nem csak egyszerű szöveges jegyzeteket készítenének, hanem hangfelvétellel, rajzokkal, táblázatokkal, csatolmányokkal stb. is kiegészítenék feljegyzéseiket. Részletesen itt írtunk róluk: EvernoteNotionMicrosoft OneNote;

Egy rövid megjegyzés még hozzájuk: a OneNote alapvetően ingyenes minden platformon, a felhőtárhelyünk méretét az határozza meg, hogy ingyenes vagy fizetős OneDrive tárhelyünk van-e hozzá. Az Evernote – ebből is van ingyenes és fizetős – esetében az androidos verzió korlátozottabb szerkesztővel rendelkezik, mint a többi platformra készült változatai. De ebben remélhetőleg még év vége előtt lesz változás, hiszen már béta állapotú az új, egységes szerkesztőfelület (a cikk írásakor a webes Evernote-ban már bárki tesztelheti). Szóval érdemes megismerkedni vele már most, s ha esetleg nem lennénk elégedettek vele, visszatérni a tesztelésére az új szerkesztőfelület megjelenése után.

VLC Media Player

Ha videókat, zenéket szeretnénk lejátszani az okostelefonon, a legjobb választás a VLC Media Player lesz. Ez jelenleg a legjobb ingyenes médialejátszó, s Androidon is tökéletesen használható. Gyakorlatilag minden népszerű videoformátumot lejátszik.

Képszerkesztő Pro (Polish) vagy Snapseed

Egyre jobb fotókat készíthetünk okostelefonnal, így kézenfekvő, hogy az ember közvetlenül a készüléken végezné el a frissen lőtt fényképek tuningolását, retusálását. Erre az egyik legjobb megoldást a Polish (korábban Képszerkesztő Pro) nevű kis alkalmazás jelentheti. Ezzel gyorsan és egyszerűen javíthatjuk fel fotóinkat, különösen, ha előfizetünk a Pro funkciókra.

Ha valaki teljesen ingyenes képszerkesztőre vágyik, annak a Snapseed lesz a megfelelő választás. Ez is félelmetes méretű eszköztárral rendelkezik, gyakorlatilag nincs olyan képszerkesztési feladat, amelyet ne tudnánk vele elvégezni pár mozdulattal.

Quik

A fotózás mellett a videózás is nagyszerűen megoldható egy modern okostelefonnal. De mivel vágjuk meg a kész felvételt, vagy egészítsük ki esetleg feliratokkal, effektekkel? Nos, a Quik ebből a szempontból kiváló választás, ráadásul teljesen ingyen várja a Play Áruházban, hogy használatba vegyünk. Mindent tud, ami ahhoz kell, hogy gyors megvágjunk, effektezzünk egy frissen készült videófelvételt.

Solid Explorer vagy Total Commander

Bár sok gyártó telepít előre fájlkezelő appot az androidos okostelefonokra, azok általában csak nagyon alap tudással rendelkeznek. Mi korábban ajánlottunk több fájlkezelő alkalmazást is helyettük. Az egyik legjobb ezek közül a Solid Explorer, amelyről itt írtunk részletesen, de szintén jó választás lehet a Windowson népszerű Total Commander androidos változata is. Mindkettőről írtunk részletesen ebben a cikkben.

Envelop

Ha nagy fájlokat szeretnénk biztonságos módon megosztani ismerőseinkkel, az Evenlop kiváló eszköz lehet ehhez. Előnyeiről itt írtunk részletesen. A Blockstack platformra épülő fájlmegosztó titkosítva tárolja megosztásra szánt állományainkat.

Időjárás Pro és Időkép

Kedvenc időjárás-előrejelző alkalmazásunk kétség kívül az Időjárás Pro, amelyről anno részletes tesztet is írtunk. Megbízható előrejelzéseket kapunk, letisztult, egyszerűen átlátható felületen. Egyszerűen tökéletes, kiváltképp a radarképe. Van fizetős és ingyenes változata egyaránt.

Ha valakinek mégsem tetszene, vagy több információra (allergének, orvosmeteorológia stb.) is szüksége lenne, annak az Időképet tudjuk javasolni helyette (vagy mellé).

Ha viszont az Időkép sem szimpatikus, akkor érdemes kipróbálni a korábbi cikkünkben bemutatott másik két – megbízható és ingyenes – időjárás előrejelző appot is

Resplash

Olykor szépíteni sem árt a rendszert, hogy az okostelefont teljesen a saját ízlésünkre formáljuk. Ha az alap témák és hátterek között nem találjuk a számunkra megfelelőt, a Resplash segíthet frusztrációnk oldásában. Ebben az alkalmazásban az Unsplash.com fotógyűjteményt böngészhetjük, okostelefonra optimalizált felületen. A képek letöltése mindössze egyetlen mozdulat, s könnyedén beállíthatjuk bármelyiket háttérképnek. Márpedig az Unsplash gyűjteménye egyszerűen csodálatos (s nem utolsó sorban: ingyenes).

1Password, ENPASS, Bitwarden

Anno megírtuk már, mire érdemes figyelni, amikor jelszavakat találunk ki, s azt is, miként lehet az összetett jelszavakat könnyedén megjegyezni. Sőt, azt is elmondtuk már, hogyan ellenőrizhető, hogy feltörték-e online fiókjainkat. Mindezeket ebben a cikkben foglaltuk össze, s ugyancsak ott ajánlottunk két rendkívül jó jelszómenedzser appot is. Az egyik a 1Password, a másik az Enpass. Mindkettőről készült már nálunk részletes teszt, így most nem elemezzük ki a tudásukat. A 1Passwordről itt olvashatnak, az Enpassról pedig itt írtunk. Utóbbinál annyi változás van, hogy a Pro funkciókat immár előfizetéses rendszerben lehet aktiválni benne.

Aki teljesen ingyenes, de ugyanígy cross-platform jelszómenedzserre vágyik, annak pedig javasoljuk a Bitwarden nevű alkalmazást, amelyik az egyik legjobb választás az ingyenes felhozatalból.

Brave vagy Firefox

Ha már a biztonság területére tévedtünk, ajánlunk gyorsan két nagyszerű böngészőt is: a Brave és a Firefox amelyek segítenek megőrizni privát szféránkat a reklámokra kattant cégektől. Ennek mikéntjéről anno itt olvashattak. Önmagukban egyébként még nem biztosítanak tökéletes névtelenséget és biztonságos internetezést. Ahhoz szükséges még egy VPN szolgáltatás használata is. 

Surfshark, NordVPN ExpressVPN

S ha már szóba kerültek, akkor ajánlunk három nagyszerű VPN szolgáltatást is azoknak, akik a – többnyire titkosítatlan – nyílt wifi hálózatokon sem szeretnék kockáztatni adataik biztonságát. Mindegyikről írtunk már korábban: SurfsharkNordVPNExpressVPN.

Telegram

Végül, maradva még mindig a biztonságnál, ajánlunk egy nagyon praktikus és emellett biztonságos chat alkalmazást is, amelyre talán érdemes lecserélni a kevésbé megbízható darabokat. A Telegram titkosított csevegést tesz lehetővé, ráadásul rengeteg jópofa és hasznos funkcióval dicsekedhet. Itt írtunk róla tesztetitt pedig adtunk néhány tippet a használatához.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

KÉRÉS: Amennyiben hasznosnak ítélte ezt a cikket, vagy a Techwokon olvasható bármely bejegyzést, kérjük, engedélyezze cserébe a hirdetések megjelenítését ezen az oldalon. A Techwok üzemeltetéséhez ez elengedhetetlen bevételi forrás. A hirdetések segítségével tudjuk biztosítani, hogy cikkeinket továbbra is ingyen olvashassa bárki. Köszönjük!

Ne maradjon le erről sem!