Kihagyhatatlan Telegram tippek, kevésbé ismert Telegram funkciók

Korábban, amikor a titkosított csevegésekről és hanghívásokról készítettünk összeállítást, a válogatás fontos eleme volt a Telegram nevű chat alkalmazás, amely az egyik legjobb ingyenes megoldás, ha privát üzeneteket váltanánk ismerőseinkkel, de emiatt nem akarunk túl fapados alkalmazást használni. A Telegram tud mindent, ami egy modern csevegőprogramtól elvárható, viszont nem elemzi ki az üzeneteinket hirdetési céllal és alkalmas end-to-end titkosítású beszélgetésre is. Emellett gyors, könnyen használható és a végtelenségig testreszabható. Ez utóbbiról viszont érdekes módon nem mindenki tud, aki használja. A felületes szemlélőknek a Telegram seregnyi rejtett plusz képességgel tud még a kedvére tenni. Éppen ezért arra gondoltunk, jól jöhetnek olyan Telegram tippek, amelyek bemutatják a kevésbé ismert Telegram funkciók használatát.

Telegram tippek: kevésbé ismert Telegram funkciók

A tévedések elkerülése végett: tudjuk, hogy aki régóta és profin használja az ilyen alkalmazásokat, az alábbiakban valószínűleg nem sok újdonsággal találkozik majd. De tapasztalataink szerint az átlagfelhasználók többsége az általa használt programok lehetőségeinek mindig csak egy kis részét ismeri. Pedig, s ez a Telegramra is igaz, a számukra rejtettebb opciók is sokszor nagyon megkönnyítenék az életüket. Lássuk hát, mi mindent rejt a Telegram, ami esetleg eddig nem mindenki számára derült ki.

Annyit tudni kell, hogy az androidos és iPhone-os verziók használata kicsit eltér. Például egy listában több elemet kiválasztani mindig az adott rendszerben megszokott módon lehet. Az eltérő menüpontokat külön jeleztük az egyes tippeknél a két rendszerhez.

Titkos üzenet

Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a Telegram alapértelmezésben nem end-to-end üzemmódban működik, hanem a Telegram szerverein keresztül kommunikálnak egymással az eszközeink. Ennek előnye, hogy az üzenetváltásokat később bármely eszközünkön (mobilok, asztali gépek stb.) elérhetjük. A kapcsolat amúgy így is titkosított, szóval adataink jóval nagyobb biztonságban vannak ilyenkor is, mint egy átlagos csevegőprogramban. 

Azonban a Telegram képes az eszközök közötti közvetlen, szintén titkosított kapcsolatra is, ami még egy fokkal nagyobb biztonságot jelent. Ennek egyetlen hátránya, hogy ilyenkor a beszélgetést nem érjük el a többi eszközünkön, az csak a küldő-fogadó készülékeken lesz visszanézhető.

Ilyen csevegést kezdeményezni nagyon egyszerű: válasszuk a Telegram menüjében a New Secret Chat lehetőséget, majd válasszuk ki beszélgetőpartnerünket.

Ezeknél a beszélgetéseknél beállíthatunk “önmegsemmisítő” üzeneteket is (tudták, hogy van ilyen a Gmailben is?), amelyek csak bizonyos ideig látszanak a beszélgetésben. Ehhez a beszélgetőpartner avatarjánál látható időzítő ikont kell megérinteni, majd kiválasztani, hogy mennyi ideig legyen elérhető az üzenet. Az időzítés az üzenet megtekintésekor aktiválódik a másik félnél, így a megadott időtartam áll rendelkezésére az üzenetünk elolvasásához, mielőtt az törlődik a beszélgetésből.

Értesítések kikapcsolása partnerenként

Miként a Facebook Messengernél, úgy a Telegramnál is van lehetőség arra, hogy kikapcsoljuk az értesítéseket, felhasználókra vonatkozóan. Ehhez Androidon a chat listában válasszuk ki a kérdéses ismerőst (vagy ismerősöket), majd a Telegram menü ikonját megérintve válasszuk a Mute lehetőséhet. Ekkor megadhatjuk, hogy mennyi ideig nem kívánunk értesítéseket kapni az adott személy(ek)től.

Ha iPhone-t használunk, kicsit eltér a megoldás: vagy elhúzzuk az ujjunkat balra a kérdéses kapcsolaton és így választjuk a Mute lehetőséget (ez addig érvényes, amíg ugyanitt ki nem kapcsoljuk), vagy megnyitjuk a chat ablakot, megérintjük a kapcsolat avatarját és ott a Notifications opciót választva megadjuk, mennyi időre szóljon a némítás.

Egyedi téma kiválasztása és automatikus váltás a nappali és éjszakai felület között

A Telegram felülete nagyon jól testreszabható. Androidon Válasszuk a menüben a Settings menüpontot, majd a Chat settings, iOS-en a Settings / Appearance lehetőséget. Itt a következő lehetőségeket találjuk:

  • Change Chat Background: lecserélhetjük a csevegések mögött látható hátteret. Ehhez használhatjuk a program képeit, vagy saját fotókat is. Arra is van lehetőségünk, hogy a Blur opció bekapcsolásával elmossuk a képeket, így a szövegbuborékok jobban “kiugranak” a háttérből.
  • Color Theme: többféle színséma közül válogathatunk. Vannak világos és sötét témák, különféle intenzitással.
  • Chat list View: választhatunk a csevegések kétféle felosztása között.
  • Auto-Night Mode: ki- vagy bekapcsolhatjuk a nappali/éjszakai módok közötti automatikus váltást.

Gyorsabb matrica-bevitel

Az emojik és matricák furcsa módon keverednek a Telegramban. A matricákat például kiválaszthatjuk az erre szolgáló gombbal, saját gyűjteményünkből, de ha beírunk egy emojit a szoftveres billentyűzeten és várunk pár pillanatot, a program felajánlja az emoji témájának megfelelő matricákat, akár a teljes Telegram matrica-gyűjteményből.

Csevegések zárolása

A Telegram fő célja a privát beszélgetések biztosítása. Ennek megfelelően arra is van lehetőség, hogy a csevegéseket zároljunk. Így ha valakinek átadjuk a telefont, a beszélgetésekbe nem tud belenézni, azok csak az általunk megadott kód, vagy adott esetben az ujjlenyomatos/arcfelismerős védelem feloldásával nyithatók meg. Ehhez Androidon a Settings / Passcode Lock, iOS-en a Privacy and Security / Passcode & Touch ID opciót kell megnyitni és megadni a zárolás feloldásához használni kívánt kódot.

Üzenetek és felhasználók kitűzése a lista elejére

Kifejezetten hasznos lehetőség, hogy akár a csevegéseken belül egy-egy üzenetet, akár a chat listában a számunkra legfontosabb kapcsolatokat kitűzhetjük az adott felület felső részére.

A kontaktok esetében – androidos készüléken – válasszuk ki azokat a személyeket, akiket felvennénk a lista elejébe, majd érintsük meg a rajzszöget ábrázoló ikont. Ezzel a kiválasztott partnerek a lista elejére kerülnek és bárhogy alakulnak is közben a beszélgetések másokkal, ők mindig a lista tetején maradnak (amíg a kitűzést vissza nem vonjuk, hasonló módon).

Ugyanez iOS alatt kicsit másként megy: húzzuk el ujjunkat jobbra a kérdéses kapcsolaton és ott válasszuk a Pin gombot.

Csoportos csevegéseken belül ugyanezt eljátszhatjuk egy-egy üzenettel is. Érintsük meg a kérdéses üzenet (ez lehet szöveg, kép, matrica stb.) buborékját – Androdion röviden, iOS-en hosszan -, majd a megjelenő menüből válasszuk a Pin lehetőséget (szintén rajzszög ikonnal jelölik). A kiemelés előtt a program rákérdez, akarjuk-e a módosításról értesíteni a csevegés minden résztvevőjét. Ez szabadon választható. Később, ha már elévült a kérdéses üzenet fontossága, egy mozdulattal eltávolíthatjuk a csevegőfelület tetejéről.

Címkék (hashtag) használata

A Telegram üzenetiben címkéket is használhatunk. A # jelet egy-egy kulcsszó elé beírva, megkönnyíthetjük az adott témához kapcsolódó üzenetek későbbi előkeresését. Ha ugyanis legközelebb megérintjük egy beszélgetés egyik elemében az adott címkét, a program azonnal listába szedi nekünk azokat a beszélgetéseket, amelyekben használtuk a kérdéses címkét.

Néma üzenet küldése és animált emojik

A 2019. augusztus eleji Telegram frissítésben néhány jópofa extra funkció is érkezett. Az egyik a néma üzenetek küldésének lehetősége. Ha az üzenet bepötyögése után hosszan tartjuk ujjunkat a Küldés gombon, a megjelenő menüből kiválaszthatjuk a Send without Sound lehetőséget. Így ha netén képesek vagyunk hajnalban küldözgetni üzeneteket az ismerősöknek, nem ébresztjük fel őket idejekorán.

Szintén újítás az animált emojik küldésének lehetősége. A beírt emojikat eddig is lehetett animált matricává alakítani, de most van pár emoji, amelyek önmagukban animáltak (szív, csodálkozás stb.). A funkció működéséhez bekapcsolva kell hagyni a Large Emoji opciót a program beállításai között. Ha így teszünk, a kérdéses emoji ábrák nem csak nagy méretben, hanem animációval is kiegészítve jelennek meg az üzenetben.

Androidos programok teszteléséhez a Samsung A70 készüléket használjuk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!