A legjobb képszerkesztők Androidra

Ha van igazán hálás téma – a Windows tuningoláson kívül – a számítástechnikában, az nem más, mint a képszerkesztés. Nem véletlen, hogy Képszerkesztés dossziénk is dugig van tömve a témába vágó szoftverek bemutatóival, hiszen szinte hetente látnak napvilágot újabb és újabb alkalmazások, minden platformra. Márpedig ahogy egyre több, értékelhető minőségű fotót készítő kamerával ellátott okostelefon kerül piacra, úgy egyre nagyobb az igény, hogy a frissen készült fotókat akár az okostelefonon is tudjuk szerkeszteni. Nos, anno már mutattunk néhány kiváló fotószerkesztő szoftvert iPhone-ra (emitt a legjobb, a legmozgalmasabb, és egy majdnem Photoshop-szintű), így arra gondoltunk, itt az ideje összegyűjteni, melyek – szerintünk – a legjobb képszerkesztők Androidra.

A legjobb képszerkesztők Androidra: ingyen és pénzért

Az a helyzet, hogy erre a platformra is Dunát lehet rekeszteni a fotószerkesztő appokkal, így az alábbi válogatás tényleg teljesen szubjektív. Azokat a programokat gyűjtöttük csokorba, amelyek nekünk eddig a legjobban beváltak hosszútávon. Ha valaki egyikben sem találja meg a számítását (amit azért kétlünk), akkor a Play Áruházban biztosan talál a saját ízlésének valót. Aki viszont nem akar napokat tölteni a keresgéléssel, annak bátran ajánljuk az alábbi, tényleg profi eszköztárral felvértezett androidos képszerkesztő appokat.

Snapseed: ingyen a legjobb választás lehet

Snapseed szerintünk a legjobb választás, ha valaki teljesen ingyen szeretne egy sokat tudó és egyszerűen használható fotószerkesztőhöz jutni. Kissé puritán, de áttekinthető felületén számtalan retusálási és fotótuningolási feladatot elvégezhetünk. Kapunk előre definiált szűrőket és képeffekteket, de manuálisan is elvégezhetünk vele minden színelési feladatot. Sőt, állítható a perspektíva, vághatjuk a fotókat, eltüntethetjük a felesleges részleteket (korrekció eszköz), megbolondíthatjuk a fotót egy kis Vignetta effekttel, vagy éppen keretekkel, feliratokkal, ecsetvonásokkal. 

Az exportálás egy mozdulat, s a Beállításokban azt is megadhatjuk, hogy ilyenkor legyen-e átméretezés az eredeti képmérethez képest, s milyen formátumra/minőségre van szükségünk (JPG/PNG). Egyszerű, gyors, ingyen van. Feltétlenül érdemes megismerkedni vele!

Photo Editor Pro (Képszerkesztő Pro): kedvező áron, minden ami kell

Sokáig kerestük kedvenc iPhone-os fotószerkesztőnk androidos megfelelőjét, mígnem belebotlottunk a Photo Editor Pro nevű kis alkalmazásba (frissítés 2019.11.18: új neve Polish). Egyetlen hátránya, hogy sajnos a teljes funkcionalitáshoz előfizetésre van szükség, de ez egy évre is igen baráti, s cserébe az ég világon mindent megkapunk, amire fotók átdolgozásához szükségünk lehet. Nagyon barátságos felülete van, könnyű vele dolgozni. Rengeteg előre definiált szűrővel rendelkezik, így akár egy mozdulattal is profi látványvilágot kölcsönözhetünk képeinknek. Ám ha inkább a manuális beállításokra esküszünk, semmi gond, a Photo Editor Pro-ban minden apró részletbe van beleszólásunk (görbe, félnyerő, kontraszt, HSL, színhőmérséklet, árnyék stb.). 

Van még egy halom fény-effekt, egyesíthetünk képeket, kapunk seregnyi matricát, retusálhatjuk teljes alakos fotóinkat (ha valaki elégedetlen a csípő-, fenék- stb. formájával, itt csalhat kedvére), plusz rajzolhatunk is a fotókra. Az egyetlen dolog, amit hiányolunk belőle, az a felesleges részletek eltüntetésére használható klón-ecset. Az még jól jönne. De amúgy teljesnek mondható az eszközkészlet.

Pixlr: hihetetlen kényelem, ingyen vagy olcsón

Valahol a fenti két alkalmazás között helyezkedik el a Pixlr, amely alapvetően ingyenes, ha nem zavarnak minket a néha felbukkanó reklámok (egészen diszkrét módon adja ezt elő, például exportáláskor). Ha utáljuk a reklámokat, ezer forint körüli áron szabadulhatunk tőlük, ha pedig kinőttük az alap eszköztárat, további extrákat – keretek, matricák – is vehetünk pár száz forintért. 

De az a helyzet, hogy a többségnek valószínűleg bőven elég lesz az alap eszköztár, hiszen irgalmatlan mennyiségű szűrőt, overlay effektet, keretet és betűtípust kapunk így is, és az összes fontos képretusálási-színelési eszköz a rendelkezésünkre áll.

Adobe appok, részben ingyen

Lássuk be, nehéz lenne elképzelni egy ilyen összeállítást az Adobe appjai nélkül. Így természetesen bárkinek tudjuk ajánlani azokat is, hiszen a cég neve eleve biztosíték arra, hogy jó minőségű képszerkesztő eszközöket kapjunk. A Play Áruházból ingyen letölthető az Adobe Photoshop Express, az Adobe Photoshop Fix és az Adobe Photoshop Mix egyaránt. Ezeket akár ingyenes Adobe ID regisztráció után is használhatjuk.

Önmagában a Photoshop Express is nagyon jó választás. Minden alapvető eszközt tartalmaz, s rendelkezik olyan extrákkal, mint a felesleges részletek gyors, egy érintéses eltüntetése, vagy éppen a testreszabható vízjelek használata.

Ha pedig valaki esetleg Adobe Creative Cloud előfizető, akkor nagy hasznát veheti az Adobe Lightroom appnak, amellyel akár a zsebében is mindig kéznél tudhatja fontos fotóit, s persze az alapvető fotóretusáló eszközöket is.

Androidos programok teszteléséhez a Samsung A70 készüléket használjuk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!