Mozgó fotók készítése lenyűgöző speciális effektekkel, akár ingyen is

Talán még az első iPhone bejelentésekor sem gondolták volna sokan, hogy egyszer a zsebünkben lapuló okostelefonokkal olyan alkotásokat kreálhatunk másodpercek alatt, amilyenekhez annak idején még bivalyerős(nek tűnő) PC-kre vagy Macekre volt szükség. Pedig így van ez, ma már a telefonnal rögzített 4k-s felvételeket magán a telefonon is megvághatjuk gond nélkül (gondoljunk csak az iPhone-hoz ingyen járó iMovie-ra), szinte Photoshop-szintű képszerkesztőket használhatunk (például a Pixelmator), s ha kell, komplett dalokat szerezhetünk, már-már Logic Pro szintű eszköztárral (Garageband, ugyebár). S mindez, leszámítva persze a szükséges telefonok meglehetősen borsos árát, egészen olcsón, vagy akár teljesen ingyen kivitelezhető. Ma például egy olyan, ingyen letölthető appot mutatunk, amellyel a mozgó fotók készítése a saját felvételeinkből szinte gyerekjáték. A végeredmény pedig, hála a lenyűgöző speciális effekteknek, rendkívül látványos lesz.

Werble: mozgó fotók készítése lenyűgöző speciális effektekkel

A Werble nevű kis alkalmazás jelenleg csak iOS-re elérhető, de elvileg készül belőle androidos verzió is. Mindenesetre aki iPhone-t használ, már most szerencsésnek érezheti magát, hogy bármikor ingyen letöltheti ezt az appot. Segítségével ugyanis villámgyorsan varázsolhatjuk át mobilos fotóinkat látványos, animált alkotásokká. Ezek leginkább a már nálunk is többször emlegetett cinemagraph fotókhoz hasonlítanak, amelyeknél a kép egy rész mozgásban van, míg a többi részlet mozdulatlan. Ott általában visszafelé készül a dolog, vagyis van egy nyúlfarknyi videofelvétel, amelynek bizonyos részeit kimerevítik, a többit pedig mozgásban hagyják. Erre mutattunk példát és eszközt emitt.

Ezzel szemben a Werble ellentétes irányban működik: itt a kiindulási pont egy fotó (vagy akár több, egymás fölött rétegezve elhelyezett fénykép, ábra), amelyet utólag hozunk mozgásba. A több réteg menedzselésének lehetősége ebben az esetben igen fontos szempont, használhatunk ugyanis PNG formátumú, áttetsző hátterű képeket is, így egy háttérre rápakolhatunk szépen körbevágott alakokat, objektumokat stb. Ezeket mind önálló rétegként kezeli a program, azokat az eszközök segítségével megmozgathatjuk, torzíthatjuk, effektezhetjük.

Az összhatás már ennyitől is döbbenetes lehet, hiszen a Werble eszköze között találunk 3D perspektíva módosítást, különféle mozgásokat (lebegés, hullámzás, pulzálás stb.), emellett színszűrőket, színelési eszközöket, állítható áttetszőséget stb. Ha csak ezeket használjuk, akkor is izgalmas végeredményt hozhatunk létre. De ez még mind semmi!

Döbbenetesen látványos speciális effektek

Eszköztárán túl a Werble egy halom látványos, nagyon jó minőségű effektet is tartalmaz. Találunk füstöt, esőt, szálló homokszemeket, pattogó szikrákat, lángnyelveket, fényhatásokat stb. De készíthetünk vele animált mémeket is, vicces feliratokkal. Még animált hajszálakat is találunk, amely így elsőre talán csak részben poén, de a helyzet az, hogy nem csak színezhető emberi hajként, hanem egy egér bajuszaként, vagy akár fűszálként is felhasználhatók. Csak a fantáziánk szab ennek határt. Amúgy meg nem lehet felsorolni, mi mindennel tömték tele a programot.

Igaz, ezeknek az effekteknek csak egy része ingyenes, a többi 400-700 forint körüli csomagokban vehetjük meg alkalmazáson belül, de hát ugye eleve nem biztos, hogy valakinek mindegyikre szüksége van, ha pedig igen, ennyi befektetést talán megér. Ha pedig már befektetésnél tartunk: a Werble ingyen használható az alap effektcsomagokkal (van sok, elleszünk azokkal is), de az exportált anyagokra így egy nem túl hivalkodó Werble logó is rákerül. Ezt is pár száz forintért tudjuk örökre száműzni a programból, s ettől kezdve már vízjelmentesen lehet publikálni az anyagokat a közösségi oldalakon. Sőt, ha szeretnénk, a Werble saját gyűjteményében is közzétehetjük remekművünket, hátha szerzünk pár rajongót vele.

Publikálni egyébként videóként vagy animált GIF-ként tudjuk a kész produktumokat. Mehet közvetlenül egy halom közöségi oldalra, de ha kell, menthetjük az iOS Fotók alkalmazásába is, általunk meghatározható minőségben (ami erősen befolyásolja a fájlméretet).

Használat

A Werble használata elsőnek kicsit bonyolultnak tűnhet, de a kezdőlépések megtételéhez találunk egy halom oktatóanyagot a készítők oldalán. Ha pedig már megszoktuk, nagyon adja magát a dolog. Tényleg gyorsan és hatékonyan dolgozhatunk. Minden effekt méretezhető, torzítható, színezhető, így sokféleképpen felhasználhatjuk azokat.

Egyetlen igazi hiányosságot találtunk a programban: a projekteket jelenleg nem lehet elmenteni. Ez olykor bosszantó tud lenni, hiszen így ha belekezdünk valamibe, kénytelenek leszünk teljesen végigvinni, hiszen ha félbehagyjuk, netán teljesen kilépünk, kezdhetjük előről. Szóval akkor érdemes elkezdeni, ha van időnk foglalkozni a dologgal. Félbehagyni és később folytatni, vagy akár napok múltán újra betölteni a projektet egyelőre nem lehet. A készítők oldalán erre ígérnek későbbi megoldást, reméljük, komolyan gondolják. Ezt leszámítva ugyanis elég korrektül összerakott alkalmazásról van szó.

Bár a Werble remek szórakozást nyújt bárki számára és jó dolog közzétenni alkotásainkat a Facebookon vagy az Instagramon, szerintünk a program akár marketing eszköznek sem utolsó. Igen látványosan lehet vele prezentálni termékeket, vagy jól jöhet egy prezentáció feldobásához. Jelen pillanatban (a készítők elmondása szerint) erre a célra is felhasználhatjuk a programban készített – saját fotóinkon alapuló – anyagokat, de valószínűleg a későbbiekben a kereskedelmi felhasználásra éves díjat kell majd fizetni, talán alkalmazáson belüli előfizetéssel. De ez még a jövő zenéje. Természetesen a közösségi oldalakon ingyen megosztott, tuningolt képeinkért nem kell már fizetni extra díjat. Ott legfeljebb érdemes elgondolkodni a Werble logó eltávolításának kifizetéséről (ezt egyszer kell csak megtennünk a programban), mert anélkül mégiscsak pofásabb egy-egy remekmű. De ha minket nem zavar a logó, még erre sem vagyunk kötelesek, s használhatjuk az ingyenes programot, az ingyenes effektekkel teljesen ingyen és bérmentve.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató