Döbbenetes látvány: cinemagraph fotó készítése egyszerűen

Idén rengeteg hasznos FCPX és Premiere plug-int mutattunk be Pro rovatunkban, de még így is maradt az év végére valami lélegzetelállító (mellesleg karácsonyi is, akit érdekel, kattintson ide). Mai választottunk nem más, mint a MotionVFX cég egyik legérdekesebb FCPX és Motion 5 kiegészítője, az mCinegraph, amellyel nagyon egyszerűen oldható meg egy-egy garantáltan mindenkit lenyűgöző cinemagraph fotó készítése.

 

Döbbenetesen látványos cinemagraph fotó készítése FCPX-ben

Ha valaki még nem találkozott ún. cinemagraph fotókkal, annak érdemes ellátogatni a Wikipedia erről szóló (angol nyelvű) lapjára, de tudunk még jobb ismerkedési módot: nézzék meg a képeket ezen az oldalon. Ugye hogy nem túloztunk a címben? Döbbenetesen látványos! S hát gondoljunk bele, hogy mennyi minden kifejezhető ezzel a megoldással, ha művészi szempontból közelítünk a dologhoz. Arról nem is beszélve, hogy milyen hatékony eszköz a cinemagraph fotó a közösségi médiában, ahol garantáltan mindenki felkapja rá a fejét és kattint. A legszebb az egészben, hogy a megfelelő eszköz kiválasztásával az elkészítése sem ördöngösség. Egy jól komponált, pár másodperces videofelvételre és persze a videót állókép animációvá varázsoló szoftver szükséges hozzá.

Utóbbinak mCinegraph tökéletes választás, feltéve persze, hogy rendelkezünk Final Cut Pro-val, vagy Motion 5-tel. Ebben az esetben csak megvásároljuk a plug-int, s ettől kezdve már gyárthatjuk is a különleges, mozgó fotókat. Ehhez, mint már említettük, szükségünk lesz egy pár másodperces videóra. Ha ez megvan, s importáltuk az FCPX-be (compbound clip-ként), csak dobjuk ár a mCinegraph szűrőt. A cinemagraph fotók lényege, hogy ugyan első ránézésre fotóként viselkednek (megosztani is általában inkább animált GIF képként szokták őket, mintsem videóként), de a kép bizonyos részletei állandó, ismétlődő mozgásban vannak. Vagy van egy állóképünk, amelyiknek egy adott része az örökkévalóságig mozgásban van, mondjuk a gyertya lángja egy vacsoraasztalnál ülő szerelmespár előtt (tudjuk, sablon jelenet nagyon, de a lényeg megfogható benne).

Ezt úgy érhetjük el, hogy a plug-in segítségével egyszerűen kijelöljük a videón a mozdulatlanságra ítélt részeket (esetünkben a szerelmeseket, a háttérben elszáguldó pincért, a tétován bóklászó többi vendéget), illetve azokat, amelyeknek mozognia kell: a gyertyák lángját. Ez a gyakrolatban roppant egyszerű, egy teljesen testreszabható maszkoló ecsettel kell “befesteni” a mozgatni szánt részleteket. Vagy fordítva, mivel van Invert Mask funkció is, ha meggondolnánk magunkat menet közben.

Ezután beállíthatjuk a felhasználandó képkockák számát és a lejátszási módot. Mint említettük, a végeredmény javarészt animált GIF szokott lenni, vagyis minél kevesebb képkockával ússzuk meg a dolgot, annál jobban járunk a kép fájlméretét illetően, ami a weben azért nem elhanyagolható szempont. Meg amúgy is, valószínűleg nem kell majd az egész felvétel, hiszen a GIF-ek esetében megadható az oda-vissza (Ping-Pong), vagy loopolt lejátszási mód a fájlon belül, így a tökéletes hatást a megfelelő képkockák és a loop mód kiválasztásával tudjuk elérni. Így a végén nem egy ugráló animációnk lesz, hanem folyamatos mozgás, amitől az egésznek tényleg olyan határa van, mintha hagyományos fotót néznénk, csak épp mozgó részletekkel. Ami még fontos: ugyanitt kell kiválasztani azt a képkockát, amely kvázi a fotónk alapját képezi majd. Ha már annyiszor említésre került, akkor gyorsan szögezzük le: nem kell külön extrákkal szenvednünk, hogy a videoszerkesztőből animált GIF-ként exportáljuk a kész művet, mert a plug-in erről is gondoskodik. Ténykedéseinket a Displa Mode részben könyedén nyomon követhetjük, ránézhetünk a kiválasztott framre-re, a maszkra stb. külön-külön is.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve az mCinegraph az egyik legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb módja annak, hogy cinamegraph képeket készítsünk. Használata nagyon egyszerű, s mivel eleve egy videoszerkesztőben dolgozunk, az sem jelent gondot, ha a felvételen még előtte ezt-azt módosítani, fényelni szeretnénk. A plug-inből demó verzió is letölthető, akinek pedig megtetszik, 59 dollárért vásárolhatja meg a készítők honlapján.

Ne maradjon le erről sem!