Lenyűgöző cinemagraph képek készítése Windowson, pár mozdulattal

Fotók izgalmasabbá tételéhez anno mutattunk egy nagyon jópofa ki appot iOS-re, amellyel egy sima fényképből is látványos, mozgó animációt lehet varázsolni. Ennek ellentéte volt amikor épp egy videóból készítettünk lenyűgöző hatású fotót, amelyen csak a jelenet egy részlete maradt mozgásban, a többi részén kvázi megállt az idő. Ezt hívják cinemagraph hatásnak, ami egy lenyűgöző fényképészeti eszköz. Itt nem extra effektek felhasználásával készül el a felturbózott fotó, hanem egy videóból – vagy fotósorozatból – válhat részlegesen mozgó, fénykép-szerű alkotás. Ha ilyet szeretnénk készíteni, akár a Photoshopban is megoldható, de nem éppen egyszerű. Ámde van a tarsolyunkban egy remek kis alkalmazás, amellyel már gond nélkül megy a dolog. Mindenféle előképzettség nélkül megoldható így a cinemagraph képek készítése Windowson, gyakorlatilag pár mozdulattal.

Ashampoo Cinemagraph: lenyűgöző cinemagraph képek készítése Windowson

Az elmúlt években már több Ashampoo alkalmazást mutattunk be, köztük egy remek videoszerkesztőt és egy fotó-javítót is. A ma górcső alá kerülő Ashampoo Cinemagraph, erős túlzással akár a kettő ötvözésének is tekinthető, de ebben csak annyi az igazság, hogy videóból gyárthatunk benne mozgó fotót, ami valójában GIF animáció lesz.

Mint már a bevezetőben is említettük, e program használatához nem szükséges sem videoszerkesztői, sem képszerkesztői tapasztalat. Egyszerűen megnyitjuk benne az átalakítandó videót, a Rész csúszkán kijelöljük a felhasználni kívánt jelenetet (érdemes rövid részletet választani), majd a Maszk-rajzolás eszközök közül az animált terület festésére hivatottal befestjük azt a képrészletet, amelyet mozgásban szeretnénk tartani. Ha például egy égő gyerta és egy füstölő van a videón, remek animáció lehet belőle, ha mondjuk a gyertya lángját kimerevítjük, míg a füstölő füstjét hagyjuk animálva tovaszállni. Ez meghökkentő látványt eredményez, hiszen az ember egy videó esetében azt gondolná, mindkettő mozgásban van, egy fotónál pedig épp az a fura, hogy az egyik életre kel a fényképen. Tegyük hozzá, hogy ez így leírva sokkal bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen a valóságban. Ott ugyanis tényleg pár mozdulat, s a Lejátszás gombbal ellenőrizhetjük is leendő cinemagraph képünk végeredményét.

A program a terület és az animáció hosszának kijelölésén túl fényelési eszközökkel is rendelkezik, így módosíthatjuk a látvány fényerejét, színvilágát stb. Emellett megvághatjuk a felvétel méretét (akár 1:1 arányú anyagot is létrehozhatunk), lekerekíthetjük a sarkokat, van pár jópofa képszűrő, állíthatjuk a sebességet, s akár feliratokat is elhelyezhetünk a képen. Egyetlen dolog hiányzik: egy képstabilizátor funkció még jól jönne, mert ha nem állvánnyal, hanem kézben tartva a kamerát/okostelefont készítjük a felvételt, a legkisebb bemozdulás is erősen leronthatja a végeredmény élvezhetőségét. Ezen egy utólagos képstabilizálás, amely elvégzi a minimális bemozdulások korrekcióját, sokat dobna.

Ha mindennel végeztünk, nem marad más hátra, mint a kész jelenet exportálása. Itt választhatunk, hogy animált GIF képként, vagy videóként van-e inkább szükségünk a végeredményre. Beállítható a képkocka-sebesség, a képminőség, a képméret, illetve GIF fájl esetében az animáció ismétlésének módja, és a zökkenőmentes lejátszáshoz pár plusz opció. Ha mindent jól csináltunk, a végeredmény egy nagyon látványos cinemagraph kép lesz, amelyen csak bizonyos részletek lesznek mozgásban, adott esetben akár a végtelenségig.

Ennél egyszerűbben cinemagraph fotót létrehozni szinte nem is lehetne. Az Ashampoo programja egyike a legegyszerűbben használható szoftvereknek ebben a kategóriában. Az eredmény mégis abszolút profi lehet, ha az eredeti felvétel megalkotásakor is odafigyelünk a részletekre és előre átgondoljuk, mely területet szeretnénk majd kimerevíteni, s melyiket mozgásban hagyni a végleges kreáción.

Az Ashampoo Cinemagraph sajnos nem ingyenes, de van belőle szabadon letölthető próbaverzió, így a megvásárlás előtt néhány napig könnyedén tesztelhetjük, megfelel-e az elvárásainknak. A felülete kissé fura stílusú, viszont az elrendezése praktikus, így nagyon könnyen használható minden funkciója.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató