Fotók javítása, fényképek optimalizálása pár kattintással

Visszatérő olvasóink gyakran találkozhatnak nálunk olyan képszerkesztő programokkal, amelyek segítségével a fotók javítása, fényképek optimalizálása pár kattintással megoldható. Ezek használatához általában nincs szükség különösebb képszerkesztői tudásra, mert direkt úgy alakítják ki a felületüket, hogy bárki magabiztosan kiismerje magát a funkciók között. Ma is egy ilyen alkalmazást mutatunk majd Windowsra. Kezdőktől a profikig mindenki megtalálhatja benne a számítását, ráadásul magyar nyelvű felülettel használható.

Ashampoo Photo Optimizer 8: fotók javítása, fényképek optimalizálása

Az Ashampoo cég neve biztosan ismerősen cseng visszatérő olvasóinknak, hiszen a Windows tuningoló alkalmazástól, a videoszerkesztőn át a PDF szerkesztőig szinte minden területen ott vannak, s teszteltük is a szoftvereiket.

Felületét tekintve a ma górcső alá kerülő Ashampoo Photo Optimizer is jól illik a kínálatukba.

E program fő feladata, hogy a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben tegye lehetővé a felhasználók számára a fényképek optimalizálását. Így pár kattintással megoldható vele a rosszabbul sikerült fotók javítása, mielőtt közzétennénk azokat mondjuk a kedvenc közösségi oldalainkon. Felépítését és működését tekintve nem a Photoshophoz, hanem az Adobe Lightroomhoz vagy annak nagyszerű alternatívájához, a Luminarhoz tudnánk hasonlítani. Vagyis kifejezetten arra készült, hogy fényképeket alakítsunk át vele. Nincsenek profi rajzeszközei, van viszont benne seregnyi szűrő, fényelési eszköz.

Az új, immár nyolcadik verzióban jelentősen felújították az automatikus képkorrekciós eszközöket, így legyen szó akár tájképről, akár portréról, a program akár a beavatkozásunk nélkül, önállóan is képes javítani a szaturációt, fényerőt, kontrasztot. De ha nem akarunk mindent az automatikára bízni, az sem gond: immár manuálisan is állítható minden képjellemző, beleértve a perspektíva vagy horizont korrekciót is. Portrék esetében pár mozdulattal megoldható a felülethibák eltávolítása, a fogak kifehérítése, vagy éppen a vörös szem effektek eltávolítása.

Természetesen adott minden olyan megszokott funkció is, mint a forgatás, tükrözés, vágás (akár megszabott képarányhoz igazítva), átméretezés. Emellett pedig feliratozhatjuk is a képeinket, sőt, használhatunk vízjelet is. Utóbbi lehet szöveges, vagy beilleszthetünk vízjelként akár tetszőleges képet (például a logónkat) is.

A Hatások részben kapunk pár jópofa képeffektet is, így például ceruzás rajzzá vagy olajfestménnyé alakíthatjuk fotóinkat. A Kezelés részben a képmanipuláláshoz kapunk hasznos eszközöket: klónecsetet, elmosót, örvény és hullám effekteket stb. Minden megvan, amire csak szükségünk lehet, hogy gyorsan és hatékonyan haladjunk a munkával.

Ha mindennel végeztünk, nincs más hátra, mint az átalakított fénykép exportálása. Ezen a területen mondjuk nem hagy sok választási lehetőséget a program, de ismeri az alapvető formátumokat, illetve egy kattintással megoldható vele a képek e-mailben való elküldése, nyomtatása, vagy akár háttérképként alkalmazása is. Sőt, az Ashampoo képmegosztó szerverére is felötlhetjük azokat, megosztás gyanánt.

Praktikus lehetőség, hogy a leggyakrabban használt funkciókat megjelölhetjük Kedvencként, így azokat később még gyorsabban elérjük a felület Kedvencek területén.

Minden változtatásról azonnali előnézetet kapunk (ha bekapcsolva hagyjuk ezt az amúgy alapértelmezett funkciót), így rögtön összehasonlíthatjuk az eredeti fotót a kért változtatások hatásai utáni verzióval. A felület elrendezése és a megjelenítés jellemzői amúgy egy kattintással módosíthatók az erre szolgáló gomb segítségével. A gyorsabb munka érdekében nem csak egy-egy képet nyithatunk meg, hanem akár egy komplett mappa tartalmát is beemelhetjük. Ekkor egy kattintással kiválasztható a szerkesztendő kép, illetve ha több fotót jelölünk ki, azokon akár csoportosan is elvégezhetünk módosításokat. Ilyenkor elérhető az összes automatikus képkorrekciós eszköz, de a manuális funkciókból és képi hatásokból sajnos nem mindegyiket alkalmazhatjuk egyszerre több képfájlon. Mindenesetre jelentősen gyorsíthatjuk a fotók javításának folyamatát, ha megelégszünk az automatikus lehetőségekkel.

Összegzésül: fotók helyrehozása gyorsan és egyszerűen

Az Ashampoo Photo Optimizer 8 immár 64 bites változatban, jelentősen javított memóriakezeléssel látott napvilágot, aminek köszönhetően pörgősebben és stabilabban működik. Felületét illetően a program kifejezetten jól sikerült (leszámítva egy-két félrefordítást a honosított menüpontokban). Minden kézre áll, gyorsan és könnyedén lehet vele dolgozni. Az automatikus korrekció meglepően jól működik, s bár fotóretusálás és AI tekintetében elmarad mondjuk a már emlegetett Luminartól, de speciel árban is alatta van. Szóval akinek elegendő ez a funkciókészlet, egy megbízható és könnyen használható képszerkesztőhöz juthat így hozzá. Nem kell zsákbamacskát venni, van ugyanis belőle ingyenes próbaverzió is, amely letölthető a készítők oldaláról.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató