Látványos, animált chat üzenetek videókon, pár kattintással

Aki látta a Non-stop című filmet, Liam Neeson főszereplésével, annak most lesz némi déjà vu érzése, viszont ő legalább garantáltan értette a cikk címét (mellesleg aki nem látta a filmet, annak tudjuk ajánlani, feltéve, ha bírja ezt a stílust). Szóval, miként a Non-stop esetében, úgy céges videókban, s persze kommunikációs szolgáltatók reklámjaiban is egyre többször láthatunk a képernyőn megjelenő közösségi üzeneteket, amelyek ráadásul követik az okostelefont séta közben nyomogató delikvenst, vagy magát a telefont, a képernyőn. Ez egy igen látványos megoldás, ha chat üzeneteket akarunk képernyőre vinni filmen vagy videón, s bár nem feltétlenül bonyolult az előállítása – hiszen “csak” pár objektumról, avatarról és szövegekről van szó -, azért nagy mennyiségben, és persze dögösen animálva összerakni mégsem két perc. Legalábbis, ha nulláról csináljuk és nem hívunk segítségül valamilyen céleszközt. Szerencsére ilyen is van! Máris mutatjuk a tökéletes megoldást, amely szinte gyerekjátékká egyszerűsíti az animált chat üzenetek videókon történő elhelyezését, profi minőségben!

 

mMessage: animált chat üzenetek videókon, egyszerűen és gyorsan

A MotionVFX oldalon számtalan kiegészítőt, effektgyűjteményt találunk a Motionhöz, Final Cut Pro-hoz, After Effectshez stb. Ezek között bújik meg az mMessage nevű FCPX plug-in is, amelynek segítségével a fentebb vázolt feladatot oldhatjuk meg, rendkívül egyszerűen: rövid közöségi üzenetek, felugró üzenetek, chat párbeszédek, közösségi médiás megosztások építhetők be a segítségével videóinkba, néhány mozdulattal, ráadásul profi kivitelben.

Teendőnk nem sok van. Első körben persze meg kell vásárolni a 69 dolláros kiegészítőt, majd az mInstaller telepítése után, annak segítségével letölteni és aktiválni a modult az FCPX-ben. Az mInstaller egyébként folyamatosan hasznunkra lehet, ha a MotionVFX gyűjteményéből vásárolunk plug-ineket, mivel ezen keresztül a legegyszerűbb azok telepítése.

Telepítés után az mMessage beül a Final Cut Pro X alkalmazás Titles and Generators részébe, ahol pont úgy elérhetjük a közel 50 különféle sablont, mint bármilyen más szöveges effektet, amit a videókban használtunk eddig. Az 50 sablon önmagában is tisztességes mennyiség, de ezek ráadásul elég komolyan testreszabhatók, így variációs lehetőségek kavalkádja áll rendelkezésünkre a munkához. Az általánosan festő, rövid szöveges üzenetektől, az avatart, videót, fotót, grafikát tartalmazó, összetettebb, vagy akár valamelyik közösségi oldal üzeneteire hajazó effektet egyaránt létrehozhatunk. Ne gondoljunk semmi bonyolultra: fogd és dobd. Ha pedig már a “vásznon” van a szövegdoboz, aprólékosan átszabhatjuk minden egyes paraméterét: méretet, pozíciót, szöveget, grafikus jellemzőket.

Mivel az mMessage alapból a Mocha-féle automatic tracker funkcióval települ, így a mozgáskövetés is gond nélkül megoldható. Csak kiválasztjuk a képet a követni kívánt pontot, a plug-in pedig Track gombra kattintás után szépen kielemzi a jelenetet és beállítja helyettünk a megfelelő pozíciókat az idősávon. Így az üzenetek követhetnek a képen bármit, a bepötyögő, sétáló személyt, akár az okostelefont stb. A dolognak csak a fantáziánk és a felvételeink szabnak határt.

Nem kell külön gondoskodnunk a megjelenési és eltűnési effektekről sem, hiszen mindegyik kis üzenetnek van saját megoldása erre. Ezt amúgy kikapcsolhatjuk, ha valami más megoldásra van szükségünk.

A Tracking tulajdonság minden egyes üzenetnél önállóan beállítható, így az sem jelent kihívást, ha több, különböző képrészlethez szeretnénk igazítani azokat. Minden jellemző módosítható utólag, beleértve a betűtípusokat, fotók cseréjét, színeket, méreteket, pozíciót, vagy éppen a trackelt pontokat. De még a lájkok számát is beállíthatjuk, ha épp olyan sablont választottunk. Teljes a szabadság, hogy a végeredmény pont olyan legyen, amilyet szeretnénk. A tesztvideón csak töredékét mutatjuk be a variációknak, a plug-in oldalán viszont mindegyikről található külön nézőkép, illetve két videó is: az egyiken több sablont is bemutatnak, a másikon pedig megnézhető, miként is működik a dolog a gyakorlatban.

 

Összegzésül

Az mMessage ugyan nem olcsó mulatság, de a 69 dollárt bőven megéri, ha szeretnénk látványos chat üzenetekkel tarkítani videóinkat. Van belőle próbaverzió is, így vásárlás előtt tesztelhető, hogy minden pont úgy működik-e benne, ahogy mi szeretnénk, de a tesztek alapján ki merjük jelenteni, hogy akinek ilyen effektekre van szüksége, az nem fog csalódni ebben a kiegészítőben!

Ne maradjon le erről sem!