Nodes 3: speciális effektek készítése Premiere Pro, AE, FCPX programokban

Visszatérő – és a videoszerkesztés témája iránt érdeklődő – olvasóink már bizonyára megszokták, hogy Pro rovatunkban a videoszerkesztő programok mellett előszeretettel boncolunk fel virtuálisan különféle videós beépülőket is, elsősorban azokat, amelyekkel rövid idő alatt lehet nagyon látványos végeredményt elérni, akár közepes videoszerkesztői tudással is. A ma górcső alá kerülő Node 3 is ebbe a kategóriába tartozik, hiszen speciális effektek készítése a feladata. Ráadásul ehhez nem különösebben kell strapálnunk magunkat. Mégsem csak arról van szó, hogy kapunk néhány előre elkészített sablont, aztán átírhatjuk a szövegeket és változtathatunk a színeken. Ennél azért sokkal jobban testreszabható kész témákat és akár teljesen saját jeleneteket is kreálhatunk. Mutatjuk, miként!

 

Nodes 3: speciális effektek készítése Premiere Pro, AE, FCPX, Motion programokban

A Yanobox videós kiegészítőiből már megfordult nálunk néhány, s mindegyikről el lehetett mondani, hogy kevés munkával, profi látványvilágot lehet velük a képernyőre varázsolni. Ráadásul a mára kiszemelt Nodes 3 elődje, a Nodes 2 is szerepelt már Pro rovatunk tesztjei között. Már akkor is elmondtuk, hogy ezúttal egy olyan professzionális kiegészítőről van szó, amelynek speciális effektjeit különféle, jó nevű mozifilmekben is viszontláthattuk már: The Anevgers, Rise of the Planet of the Apes, Captain America: The Winter Soldier, Transformers: Age of Extinction, Earth to Echo stb. Ami azért lássuk be, nem kis szó. Ettől függetlenül – miként azt a lenti videó is bizonyítja – Nodes 3 a kisebb volumenű projektekben is kiválóan alkalmazható. Használhatjuk FCPX, PR, AE, Motion alkalmazásokban egyaránt, egyszerű beépülőként.

A Nodes 3, tulajdonképpen egy részecske alapú modellezésre, 3D animációk készítésére hivatott kiegészítő a népszerű videoszerkesztő és animációs szoftverekhez. Összetettségéhez képest használata meglepően egyszerű, legalábbis ha egyszer átláttuk azt az opció-áradatot, ami ránk ömlik, amikor először rákattintunk a modulra.

Először is kapunk több tucat előre összeállított, professzionális sablont, amelyeket a legapróbb részletekig testreszabhatunk, hogy a végére minden az elképzeléseinknek megfelelően fessen. Irgalmatlan mennyiségű opciót tudunk állítgatni, s ezek természetesen akkor is a rendelkezésünkre állnak, ha nem sablonokból indulunk ki, hanem teljesen “üres” Nodes 3 projektből. A részecske- és szöveg animációk segítségével létrehozhatunk HUD felületeket, animált grafikonokat, döbbenetesen látványos szöveg animációkat, de akár fantáziánk szüleményeként létező élőléneket is. Ráadásul 3D látványvilágban is gondolkozhatunk, ehhez importálhatunk 3D objektumokat (OBJ), vagy akár komplett Cinema4D projekteket is. A térbeli látvány előállításához természetesen kapunk GPU gyorsítást is.

Az új verzió fő újdonsága a Replicator, amellyel lenyűgöző (és méretes) struktúrákat hozhatunk létre. Ráadásul mindezt immár teljesen 3D-s környezetben. A “replikákat” aztán 2D és 3D felületen egyaránt használhatjuk.

Emellett megújul a sablonok tallózására szolgáló Presets Browser is, vannak radiális eltolások, használhatunk automatikus animációkat, kapunk integrációt az AE 3D tracking funkciójához, gyorsult a renderelés, s választhatunk akár színes, akár áttetsző hátteret is. Ezeken túl a Nodes 3 természetesen hozza mindazt, amit a Nodes 2-ben már megszoktunk.

A kezdéshez kapunk közel 300 sablont is, amelyek kitűnő kiindulási alappal szolgálnak minden a videók vágása, mind animációk létrehozása esetén. Sőt, letölthetünk néhány ingyenes 3D objektumot is alapnak.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a Nodes 3 a valóban lenyűgöző 2D és 3D látványvilágok megteremtésének egyik kiváló eszköze, s hála a több száz előre kapott sablonnak, ehhez még csak pilótavizsga sem kell (mondjuk gépteljesítmény annál inkább). Megvásárolható az FxFactory gyűjteményében is (erről amúgy itt írtunk részletesen), ára 299 USD. Ez nem éppen olcsó, de nem is hobbi projektekhez készült, így ha hosszú távon tudjuk alkalmazni, bőven megéri az árát. Nem kell zsákbamacskát vennünk, mert van belőle ingyen letölthető próbaverzió is, amellyel személyesen is meggyőződhetünk a plug-in lehetőségeiről.

Ne maradjon le erről sem!