FxFactory: professzionális VFX plug-inek online boltja

Noha minden frissen megjelenő videoszerkesztő szoftverbe igyekeznek a készítők belezsúfolni a lehető legtöbb hasznos funkciót, azért még manapság is bőven van keletje a különféle kiegészítőknek. A VFX plug-inek – amelyekből már több is szerepelt oldalunkon – így aztán nagyon népszerűek. Ezúttal egy amolyan videós plug-in shopot mutatunk: itt egyetlen felületen szerethetjük be több VFX fejlesztő termékeit. Extraként pedig, a számtalan professzionális modul közül, kipróbáltuk a névadó kiegészítőt.

 

FxFactory: VFX plug-inek lelőhelye

Az FxFactory az egyik legjobban használható plug-in lelőhely. A gyűjteményben találunk kiegészítőket szinte az összes népszerű szoftverhez: Premiere Pro, After Effects, Final Cut Pro, Motion, DaVinci Resolve, illetve olyan hangszerkesztő alkalmazásokhoz is, mint a Logic Pro, Garageband, Audition. Minden modulról kapunk bőséges, illusztrált leírást, tutorial anyagokat, videós demókat, s persze mindegyikhez ott van az azonnali vásárlási lehetőség (némelyikből próbaverziót is letölthetünk, így vásárlás előtt tesztelhetjük is). A kategóriákra osztva szűrhető, kereshető plug-inek között gyakorlatilag minden feladatra megtalálhatjuk a megfelelőt, fényeléstől, az átmeneteken át, a speciális 3D-s effektekig. Ráadásul a sok vásárolható anyag mellé befért néhány teljesen ingyenes is, s ezek között is akad pár olyan, amelyet napi szinten lehet hasznosítani a munka során.

Nem csak az effektek mennyisége és minősége teszi különlegessé az FxFactory-t, hanem az is, hogy kényelmes használatához mindössze egy ingyenes regisztrációra és a letölthető FxFactory alkalmazásra van szükségünk. Ez utóbbi nagyjából úgy működik, mint macOS/iOS alatt az App Store, vagy Windows Áruház: kiválasztjuk, melyik ingyenes vagy fizetős plug-inre van szükségünk, és közvetlenül az alkalmazásban elintézhetjük a vásárlást, letöltést, telepítést (még a felülete is erősen emlékeztet az App Store-ra, leszámítva, hogy a Pro alkalmazások stílusát követve sötétbe burkolták). Így pár kattintással hozzájutunk a kívánt plug-inhez, s nem kell bűvészkednünk a szükséges fájlok, megfelelő mappákba másolgatásával sem, mert ezt elintézi helyettünk a program. Az FxFactory felületén megvásárolt plug-in a Premiere Pro, FCPX stb. legközelebbi elindítása után, ott vár majd minket bevetésre készen, a kedvenc videoszerkesztőnkben. Itt azért megjegyezzük, hogy vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy az adott plug-in milyen platformokat támogat. Általánosságban elmondható, hogy a szolgáltatásban csokorba gyűjtött VFX modulok többsége cross-platform, vagyis a bevezetőben felsorolt videoszerkesztő szoftverek mindegyikében használható, de akadnak kivételek. Vannak a kínálatban olyan gyűjtemények is, amelyek csak egy adott szoftverben használhatók.

 

FxFactory Pro

Gondoltuk, mi mással is lehetne tesztelni egy ilyen bolt tudását, mint a saját névadójával. Az FxFactory Pro egy 399 dolláros összeállítás, amely több remek plug-int foglal magába. Ahogy fent is említettük, a vásárlási és telepítési procedurát elintézhetjük az FxFactory appban. Onnantól kezdve megtaláljuk az összes, a csomagba tartozó kiegészítőt az általunk használt szoftverben. Az FxFactory Pro egészen pontosan a Premiere Pro, After Effects, Final Cut Pro, Motion négyest támogatja. Mi FCPX-ben teszteltük.

Telepítése után a csomag darabjai szépen beépülnek az FCPX Effects, illetve Title & Generators listáiba. Innen érhetjük el bármelyiket. A pakk rengeteg látványos átmenetet és szűrőt tartalmaz, illetve jó néhány speciális effektet is találunk benne. A teljesség igénye nélkül, a kedvenceink:

  • Sun Rays és Light Ray effektek: rendkívül látványos fényeffektekkel tehetjük teltebbé a felvételeket
  • Tilt-Shift: a tilt-shift effekt mostanság nagy divat, s bár elsősorban fotóknál szokták előszeretettel alkalmazni, egy-egy videó esetében (például távoli, városi felvételek) is döbbenetesen jó hatást érhetünk el vele
  • Camera Shake: leveszi a vállunkról a gondot, hogy manuálisan kelljen “földrengést”, vagy rázkódó kamerát kreálni
  • Synthesizer: ez egy igen látványos kis effekt, szerintünk leginkább klipekhez
  • Perspective Reflection: ugyancsak népszerű manapság, javarészt kiadványokban, prezentációkban, de slideshow-k, vagy bejátszások esetén is jól néz ki a tükröződő felület
  • PDF animator: PDF dokumentumokat tudunk megmozgatni videóinkban, kifejezetten praktikus darab
  • Spot Light Effect: részletek kiemeléséhez kiváló választás

Ez persze így korántsem a teljes felhozatal, még egy halom VFX effektet találunk a csomagban, nem beszélve a számtalan, szintén látványos átmenetről, vagy a Generators részben megúzódó nyalánkságokról, mint a Particle System, vagy épp a Slideshow.

Minden effekt és átmenet a végsőkig testreszabható, az összes paraméterüket aprólékosan beállíthatjuk az adott jelenet igényeinknek megfelelően. Így felhasználhatók szinte bármilyen produktumhoz, hiszen a végeredmény minden esetben pont olyan lesz, amilyenre szükségünk van. Használatuk során, az opciók fölött látható FxFactory logónál lévő kis könyvecske ikonra kattintva, egy részletes súgót is megjeleníthetünk mindegyik modulról, amelyben az összes paraméterről kapunk rövid, lényegretörő leírást.

A Noise Industries fejlesztői tényleg mindent megtettek azért, hogy biztosan olyan kiegészítőket tudjunk vásárolni, amelyik megfelel az igényeinknek: vásárlás előtt, példákon keresztül felmérhetjük, mire képesek az FxFactory Pro csomagban található plug-inek. Minden egyes alkotóeleméről találni demó és oktató videókat, a honlapon, illetve az FxFactory alkalmazásban egyaránt.

 

Összegzésül

Az FxFactory egy remek kezdeményezés (mellesleg nem ma kezdték, viszont folyamatosan fejlesztik), melynek köszönhetően tényleg egyszerűen megkereshetjük egy adott feladathoz a munkánkat leginkább egyszerűsítő, jó minőségű kiegészítőket. Ha más nem, az ingyenes plug-inek miatt érdemes akár most rögtön regisztrálni és letölteni az alap alkalmazást.

A fizetős kínálatból pedig mindenkinek tudjuk ajánlani az FxFactory Pro gyűjteményt, mert bár nem tartalmaz a szó szoros értelmében speciális effekteket, de azok, amelyek belekerültek, gyakorlatilag minden területen jól használhatók, s jelentősen gyorsíthatják a napi munkát, bármilyen anyagon dolgozzunk is éppen. Ez egy nagyon jó minőségű, általános célú plug-in gyűjtemény, amelyet bármikor kiegészíthetünk további extrákkal, az FxFactory boltjából.

Ne maradjon le erről sem!