Animált betöltési ikonok letöltése weboldalakhoz, programokhoz

Fejlesztéssel kapcsolatban mutattunk már remek alternatív fejlesztőrendszereket (Xojo, Livecode), jópofa játékfejlesztő rendszert, hasznos kódszerkesztőt, sőt, még kódrészletek eltárolására hivatott jegyzetalkalmazásokat is. Ma viszont egy kicsit más oldalról közelítünk a témához: megmutatjuk, hogyan oldalható meg egyszerűen animált betöltési ikonok letöltése. Ezeket aztán felhasználhatjuk weboldalunkon vagy saját fejlesztésű szoftvereinkben egyaránt, a betöltési- és a különféle háttérfolyamatok egyértelmű jelzésére. Természetesen sajátokat is kreálhatnánk, de nem mindenki van otthon az animációs programok használatában. Viszont az alábbi – ingyenes – online szolgáltatások segítségével szinte bármilyen, testreszabott folyamatjelzőt létrehozhatunk és egyszerű animált GIF vagy APNG formátumba beilleszthetjük azt a megfelelő weboldalra vagy programba.

 

Animált betöltési ikonok letöltése

Általában igyekszünk egy feladat megoldásához rögtön több eszközt is bemutatni, hogy mindenki kiválaszthassa a számára megfelelőt. Ráadásul sokszor óriási különbségek vannak a bemutatott alkalmazások, szolgáltatások között, még akkor is, ha ugyanarra a feladatra készítették őket. Nos, ezúttal a négy ajánlat alig tér el egymástól a funkciókat illetően. A Loader Generator , a Chimply, a Loading apng, s az Ajax Loading Images oldalak egyaránt arra vannak kitalálva, hogy izgő-mozgó animációkat hozhassunk velük létre, amelyek kifejezetten betöltőképernyőkre, vagy háttérfolyamatok jelzésére alkalmasak.

Működési elvük szinte teljesen azonos: kiválaszthatjuk a kívánt sablont, majd megadhatjuk leendő animációnk méretét (általánosságban elterjedt méretek közül választva), illetve színvilágát. Emellett meghatározhatjuk a háttér színét, vagy éppen azt, hogy legyen-e áttetsző háttere az animációnak. A Chimply és a Loader Generator emellett az animáció sebességének meghatározását is lehetővé teszi számunkra.

A Loader Generator viszonylag kevés sablonnal rendelkezik, viszont azok részben testreszabhatók (pontok mérete, távolságtartás stb.). A többinél az alkotói szabadság visszafogottabb, viszont cserébe több sablonból választhatunk. Szóval érdemes mind a négy szolgáltatást megnézni és aztán saját igényeinknek megfelelően voksolni.

A létrehozott animációkat animált GIF-ként mindegyik oldalon letölthetjük, a Chimply esetében választhatjuk még az SWF formátumot (választja még bárki?), a Loading apng és az Ajax Loading Images pedig APNG formátumban is a rendelkezésünkre bocsájtja az elkészült anyagokat.

Aki esetleg a nyitóképhez hasonló, teljes képernyős betöltési effektet szeretne készíteni animációként, videóként, annak ajánljuk korábbi cikkünket, amelyben bemutattunk egy erre a célra is alkalmas Final Cut Pro X kiegészítőket (mHUD 2, mIdent, Nodes 2).

Ne maradjon le erről sem!