Nodes 2: döbbenetes speciális effektek készítése videókhoz

Nem is olyan régen bemutattunk egy VFX plug-int, amely új értelmet a videó mozaikok készítésének, illetve egy másikat, amellyel gyerekjáték látványos, animált feliratokat készíteni. Ma egy olyan kiegészítővel szolgálunk, amely már többszörösen bizonyított hollywoodi filmekben, ennek ellenére akár percek alatt is lenyűgöző látványvilággal egészíthetjük ki videóinkat a segítségével. Lássuk, mi fán terem a speciális effektek készítése, ha a megfelelő plug-int választjuk hozzá.

 

Nodes 2: speciális effektek készítése, sajátos látványvilággal

Mint a bevezetőben is említettük, a Nodes 2 már többször bizonyított különféle mozifilmekben: láthattunk vele készült jeleneteket a Transformers, a Majmok bolygója, a Bosszúállók, vagy éppen a Végjáték című filmekben egyaránt, de a felsorolás korántsem teljes. A linkekre kattintva viszont látható, hogy mely jelentekben használták a modult, általában az After Effects alkalmazáson belül (használható amúgy a PR, AE, FCPX és Motion alkalmazásokban egyaránt, ám jelenleg csak Macen).

A Nodes 2 hihetetlen ügyességgel képes keverni a szövegeket, grafikai elemeket, 3D objektumokat, egyetlen, mindent elsöprő hatású animációba. Nagyon leegyszerűsítve térbeli (csomó)pontokat mozgathatunk vele, de érdemesebb megnézni az alábbi videót, mert szóban nehéz körülírni a CG vertex pontokat.

A lényeg, hogy legyen szó grafikáról, importált 3D objektumról, egyszerű rajzokról, vagy akár szövegekről, ez a plug-in pár kattintással egészen pompázatos látványvilágot varázsol belőlük. A már említett filmekben például így készültek a különféle képernyők, HUD grafikák, animációk, effektek. Persze az ilyenek elkészítése azért nem perceket vesz igénybe, elkészítésüket hosszas tervezőmunka előzi meg, s nem is elég egyetlen plug-inben elmélyülni, de a Nodes 2 így is jelentős szerephez juthat ezeknél a témáknál.

Ráadásul ebben a cuccban az a legjobb, hogy miközben egy teljesen kezdő kolléga is döbbenetes látványvilágot teremthet vele a videóiban, addig akár a hollywoodi szuperprodukciókban is megállja a helyét.

 

Pár kattintástól az aprólékos kidolgozásig

Minthogy a Nodes 2 is a Yanobox család része, így a felépítése kísértetiesen hasonlít a korábban bemutatott Motype és Mosaic plug-inekhez. Itt is kapunk egy alap modult, amelyben semmi sincs előre megadva, így a nulláról építhetjük fel vele a saját animációnkat, a saját elemeinkből. De kapunk még közel száz, hihetetlenül látványos sablont is: hullámok, csillagos égbolt, bokeh effektek, világtérkép, infografika alapok stb. Képtelenség felsorolni. Mindegyik ilyen sablon a legapróbb részletekig testreszabható. Ha szöveges effektről van szó, betölthetünk kész szövegfájlokat, vagy szerkeszthetjük a tartalmat közvetlenül a programban is.

Ha 3D-s formákat alakítanánk át pontokból összeállított látványelemmé, akkor választhatunk a plug-in saját gyűjteményéből, vagy betölthetünk sajátokat is. Kedvünkre mozgathatjuk a csomópontokat, vagy kérhetjük, hogy ezt a plug-in tegye meg helyettünk. Ugyanígy választhatunk minden modulnál az előre definiált, automatikus animációkból és kameramozgásokból, vagy kialakíthatunk mindenből sajátot. Bár ha nagyon nulláról akarjuk kezdeni, akkor érdemes az alap Nodes modult húzni az idősávra és azzal elkezdeni az “építkezést”. Előre szólunk, úgy már nem lesz gyors, mert tengernyi opcióval rendelkezik. Majdnem minden opcióhoz rendelhetünk keyframeket, szóval a végére összeállhat a tökéletes animáció.

A Nodes 2 lehetőségei tulajdonképpen végtelenek, ha csak a rengeteg sablon átvariálásával próbálkozunk is. Ha pedig elkezdünk magunk összerakni vele egy jelenetet, akkor tényleg csak a fantáziánk, no meg az időnk szab határokat. Felhasználási körét is nehéz korlátok közé szorítani, hiszen a már említett HUD animációktól, a látványos intrókon át, az infografikáig minden célra tökéletes választás lehet. De adott esetben egyszerű, loopolt hátterek kreálásához is elsőrangú eszköz. A legjobban valószínűleg az After Effectsben lehet kihasználni, de adott esetben a Premiere Pro vagy a Final Cut Pro X alkalmazásokban is jelentősen gyorsíthatja a munkát: segítségével pillanatok alatt szédületes látványt alkothatunk videóinkban. Szóval érdemes vele megismerkedni.

A meglehetősen borsos, 300 dolláros ár persze relatív, hiszen ha ki tudjuk használni a plug-in előnyeit, akkor villámgyorsan visszatermeli az árát, miközben rengeteg időt spórolhatunk meg a használatával. Ennek ellenére első körben érdemes próbát tenni vele: az FxFactory-ban nem csak megvásárolhatjuk, hanem próbaverziót is letölthetünk belőle.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató