FCPX plug-in: digitális HUD effektek Vasember stílusban

Ha valaki kicsit is jártas a Marvel mozifilmek világában, egészen biztosan belefutott már a címben szereplő HUD effektekbe. Vasember ruhájának kivetítője, amely a főhős elé tárja a legfontosabb információkat, miközben látványosan követi a fejmozgást, vagy a különleges, levegőben megjelenő, hologram-szerű feliratok a tervezőasztalok felett, vagy a járművek szélvédőjén. A HUD, avagy Head-up Display (kijelző, amely az információkat a szemünk elé vetíti) egyébként nem csak a filmekben létezik, a való világban is sok helyen alkalmazzák, még ha talán nem is olyan látványos kivitelben, mint a hollywoodi sztorikban szokás. Mindenesetre ha valaki úgy érzi, hogy saját videóihoz is jól jönnének a digitális HUD effektek, ráadásul éppen Final Cut Pro-t használ vágáshoz, esetleg Motiont a speciális effektekhez, az most ne hagyja abba az olvasást!

 

MotionVFX mHUD 2: speciális HUD effektek

A MotionVFX cég nem most szerepel nálunk először. Több nagyszerű FCPX plug-int is mutattunk már tőlük, legutóbb például animált infografikák és diagramok készítéséhez szolgáltunk látványos megoldással a kínálatukból, de a mozgáskövető feliratok is érdekesek népszerűek voltak. A mai megoldás egyébként kicsit hasonlít ez utóbbira, a bemutatásra kerülő mHUD 2 érdekessége ugyanis, hogy az effektek integrált Mocha mozgáskövető rendszerrel érkeznek. Így, az eleve pazar animációkat még csak mozgatni sem kell manuális keyframe állítgatással. Ha megadjuk a kiválasztott modulnak, hogy a kép mely részleteihez igazítsa a virtuális kijelzőn megjelenő, izgő-mozgó feliratokat, mérőket, kiemeléseket, szövegeket, akkor automatikusan megoldja ezt nekünk. Ha pedig ezzel megvagyunk, azonnal nekiláthatunk, hogy a kiválasztott effektet testreszabjuk. Az mHUD 2 effektjeit ugyanis temérdek állítható opcióval érkeznek. Kezdjük ott, hogy nem csak 2D, hanem akár 3D hatással is használhatók. Ennek megfelelően egyébként van 2D és plane trackelési üzemmódja, attól függően, melyikre van éppen szükségünk.

Ha kell, bekapcsolhatjuk, hogy egy képzeletbeli gömbre illeszkedjenek, de emellett bekapcsolható még glow effekt, hogy valóban ragyogó hatást érjünk el, és van blur effekt is, hogy a térbeli mozgásnál, a megfelelő helyen szépen elmossa a panelt. Az említett effektek minden egyes jellemzője (méret, szín, középpont, sugár, átmérő stb.) testreszabható, de ugyanígy a kiválasztott panel mérete, eltolása, pozíciója, az egyes részletek színe, áttetszősége, ha pedig felirat van, akkor azok stílusa is aprólékosan beállítható.

A végeredmény pedig döbbenetes, s most nem is feltétlenül kell ragaszkodni az arcunk előtt megjelenő feliratokra és mérőkre építő Vasember-szerű jelenetekre. Rengeteg felhasználási módja van ezeknek az effekteknek, csak a fantáziánk szab határt annak, milyen jelenetet tudunk velük izgalmasabbá, dinamikusabbá tenni.

Az mHUD 2 egyébként nem előzmény nélküli, van egy kistestvére is, az mHUD. Ebben is remek effekteket találunk, de sajnos itt még nem kapunk automatikus mozgáskövetést. Így ha extra effektekre vágyunk, jól jöhet, de kezdetnek mi inkább az mHUD 2-őt tudjuk javasolni. Kicsit látványosabban is a benne lévő modulok, a mocha integrálása pedig igencsak meggyorsítja a munkát, hiszen nem kell manuálisan állítanunk a trackelést.

Mindent egybevetve a MotionVFX-nél jó munkát végeztek, s az 50 HUD modulért elkért 79 dolláros ár még csak nem is tűnik túlzónak, ha azt vesszük, hogy adott esetben mennyi extra munkától szabadíthat meg minket ez a plug-in. Mielőtt megvásárolnánk, ki is próbálhatjuk, van ugyanis belőle demó verzió, amely ingyen letölthető a készítők oldaláról.

Ne maradjon le erről sem!