Mozgást követő feliratok készítése videókra, egyszerűen

Az elmúlt hetekben több kiváló FCPX plug-in is terítékre került került nálunk, a MotionVFX jóvoltából. Ma újabb gyöngyszemekkel szolgálunk. Az első “áldozat” nem más, mint az mCallouts sorozat, amelynek tagjaival a mozgást követő feliratok készítése válik kvázi gyerekjátékká.

 

mCallouts: mozgást követő feliratok készítése

Az mCallouts családból mi konkrétan az mCallouts Simple nevű pakkot vettük górcső alá, de az mCallouts Simple 2, és az mCallouts Tech hajszálpontosan ugyanazt nyújtja, csak a sablonok stílusa, megjelenése más. Mire is jó ez a plug-in?

Ha valaki szeretett volna már egy videó adott részletéhez megjegyzést fűzni a képen, tudja: amennyiben mozgóképről van szó, meglehetősen macerás pontosan hozzáigazítani az adott pont elmozdulásához egy komplett, animált képes-szöveges kiemelést.

Nos, az mCallouts éppen ezt a problémát oldja meg helyettünk. A plug-in telepítése után (amit hasonlóan a korábban bemutatott modulokhoz, itt is az mInstaller segítségével tudunk megoldani), a Final Cut Pro X iTitles and Generators gyűjteményében találjuk meg az új sablonokat. Használatuk rém egyszerű:

  • kiválasztjuk amelyikre szükségünk van és ráhúzzuk az idősáv adott részére
  • pozicionáljuk az OSC rész a követendő részlethez
  • elindítjuk az integrált Mocha tracker funkciót, amely elintézi helyettünk a kulcspontok pontos meghatározását az adott idősávon
  • szépen átszabjuk magát az üzenetet kedvünk szerint

Igen, a dolog rendkívül hasonlít a korábban bemutatott mMessage plug-in használatára. Igazi eltérés csak magukban a sablonokban és azok tartalmában van, de a testreszabásuk természetesen itt is ugyanúgy megy: módosíthatjuk az összes betűtípust, a színeket, átlátszóságot, a szövegek elrendezését, pozícióját stb. Attól függően, hogy melyik sablont választottuk, a feliratok szépen követik mozgásban a kiválasztott részletet, beleértve az esetleges nyilakat, “farkakat” is, amelyek pontosan az adott pontra fognak mutatni mindvégig.

Változtatható a linkelés típusa is (static, linked, perspective) A modul gondoskodik a sablonok egyedi, animált megjelenítéséről és eltüntetéséről is, de ezt természetesen kikapcsolhatjuk és választhatunk mást (bár aligha érdemes).

Az mCallouts Simple csomag – hála a letisztult, kicsit talán minimalista stílusjegyeknek – gyakorlatilag tökéletesen alkalmazható minden témakörben, üzleti prezentációktól a technológiai bemutatókig.

De például egy utóbbi témakörben mozgóknak lehet, hogy érdemesebb az mCallouts Tech csomagra benevezni. Használatát tekintve teljesen ugyanaz, de a stílus sokkal inkább illeszkedik a technikai témákhoz (IT, építészet, tervezés stb.).

 

Összegezve

Bármelyik verziót is válasszuk, csalódni aligha fogunk, s ha gyakran kell feliratokkal, kiváltképp adott pontokra vonatkozó feliratokkal dolgoznunk, ez a plug-in minden pénzt megér (tényekhez ragaszkodás esetén 69 dollárt, mert annyiba kerül egy-egy mCallouts csomag). Hihetetlen látványos végeredmény érhetünk el vele!

Aki szeretné a Final Cutban végzett munkáját tovább egyszerűsíteni a fentihez hasonló plug-inekkel, nézze át az eddig bemutatott FCPX plug-ineket, erre a linkre kattintva. Ingyenes extrák is találhatók a gyűjteményben.

Ne maradjon le erről sem!