Animált infografikák, diagramok, intrók az üzleti videókhoz

Manapság egy cég, termék, üzlet megismertetése a nagyközönséggel már korántsem egyszerű feladat. Nem elég, ha az Office-ban összeütünk egy Word doksik, vagy egy PowerPoint prezentációt, belepakolunk pár pofásabb grafikon és diagramot, ellátjuk logóval, aztán uccu neki, mehet is a célközönség postaládájába. Ennél jóval meggyőzőbb, látványosabb, frappánsabb tálalásra van szükség, ha valamit el szeretnénk adni. Ugyanígy az információk, adatok prezentálása esetén is jól tesszük, ha könnyen emészthető és látványos formátumot választunk. Itt jön képbe a ma bemutatásra kerülő két VFX plug-in, amelyekkel rendkívül könnyen készíthetők üzleti videók, animált infografikák, diagramok. Mindkét modul a MotionVFX műhelyéből került ki. Tőlük korábban már mutattunk hasonlóan jól használható, nagyon látványos megoldásokat (chat animációk, mozgást követő feliratok, profi Youtube videók készítése, mozgó háttért álló módban rögzített videókhoz, kamera mozgatása FCPX-ben), s azokkal is elégedettek voltunk. Most sem okoztak csalódást, mert leszámítva néhány apró korlátot, itt is csak a fantáziánk szab határt üzleti prezentációs videónk elkészítésekor.

 

mIdent Business: pompázatos üzleti animációk a videókhoz

Kezdjük rögtön egy olyan effekt összeállítással, amely bármilyen üzleti videót feldobhat. Legyen szó üzleti hírekről, politikai, gazdasági előadásokról, nemzetközi trendek prezentálásáról, ezzel a plug-innel pillanatok alatt elkészíthetjük hozzá a stílusos intrót, az animált grafikonokat, világtérképeket.

Az mIdent Business hozza a MotionVFX-nél megszokott minőséget, nem csak a látványt illetően, hanem a modulok beállítási lehetőségeit tekintve is. Válasszuk bármelyik sablont a 30 közül, mindegyik aprólékosan testreszabható. A világtérképnél a kiterített térképet és a 3D földgömböt is tetszőlegesen forgathatjuk, alakíthatjuk, mozgathatjuk. Megadhatjuk, melyik földrészre akarunk koncentrálni, illetve ha van marker is a jelenetben, akkor annak pontos pozícióját is beállíthatjuk (például kijelölhetjük Magyarországot a térképen). Ugyanígy választhatunk különféle kameramozgások közül is.

De változtatható a szín, a feliratok, a méretek stb. Ha van előre definiált háttér (fények, csíkok, keretek stb.), akkor ugyanígy állathatjuk annak jellemzőit is, beleértve az esetleges tükröződéseket, fényeket stb. is. De ha nincs rájuk szükségünk, akár el is tüntethetjük őket, s használhatunk sajátokat helyettük.

Van néhány modul, melyeknél alkalmazkodnunk kell kicsi a felépítéshez: az mIdent 02 esetében például fixen 5 pontot tudunk megadni, amelyek azután egy kígyózó nyíllal szépen egymás után megjelennek, majd jön az utolsó, fő motívum. Ilyenkor érdemes megfelelő számú lépést kigondolni, hogy teljesen kihasználhassuk az adott modult. Ezen kívül azonban különösebben nem vagyunk korlátozva semmiben, egyiknél sem.

Ráadásul ha a Final Cut Pro X helyett a Motion-ben kezdünk el dolgozni ezeken a sablonokon, szinte teljesen testreszabhatjuk bármelyiket, majd a módosított verziót átemelhetjük a videoszerkesztőbe.

Megéri, mert cserébe minden apró részlet animált, így nekünk pár opció beállításán és az idősávon való pontos elhelyezésen kívül gyakorlatilag semmi más feladatunk nem lesz, mégis egy pörgős, eseménydús 3D-s jelenetet kapunk. Természetesen a megfelelő modulok esetében használhatunk saját céges logót, grafikát, így pár kattintással kreálhatunk látványos bevezető animációt bármilyen üzleti videónkhoz.

 

mInfographics: animált infografikák, diagramok, készítése

Bár az mIdent Business is sokoldalúan alkalmazható, az igazi kincs mégis inkább az mInfographics lesz a cégeknek. Ez a modul nagyjából a kihagyhatatlan kategóriába tartozik, ha animált infografikák, diagramok, grafikonok készítésén törjük a fejünket. Ráadásul itt ne egyszerű, érdekes átvezető effektekkel megjelenő képekre gondoljunk. Az mInfographics moduljainak minden egyes eleme animált. Vagyis az egy dolog, hogy a beúszásuk és eltűnésük is látványos, de az adatok megjelenítésére szolgáló grafikon vagy diagram felépülése is a szemünk előtt zajlik a videóban.

A változatosságra nem lehet panaszunk, 60 különféle adatvizualizációs modulból választhatjuk ki a számunkra épp megfelelőt. Gyakorlatilag mindenféle diagram típus képviselteti magát a gyűjteményben, így bármilyen adathalomról legyen is szó, jó eséllyel nem lesz gond annak ízléses és könnyen értelmezhető megjelenítése.

Hasonlóan a másik plug-inhez, itt is akadnak azért korlátaink: ahol adott számú adatot jeleníthetünk meg, ott ezek számát nem növelhetjük. Kikapcsolni viszont ki tudjuk azokat, amelyekre nincs szükségünk. A készítők igyekeztek az elérhető opciók számát átgondoltan meghatározni, így nem valószínű, hogy kevés lenne bármelyik modulnál. A felesleg pedig kikapcsolható. Az mInfographics értelemszerűen nem egy FCPX-be oltott Excel, itt nincs lehetőség CSV adatok feldolgozására. Kárpótlásul viszont manuálisan is villámgyorsan tudjuk testreszabni a diagramok jellemzőit, kezdve a skálás beosztásától, a színeken, szövegeken át, az egyes elemek értékéig. Utóbbit ráadásul a legtöbb diagram esetében közvetlenül a vásznon tudjuk beállítani. Ráadásul ezeket kulcspontozni is lehet, így a keyframe-ek használatával egy grafikon adatai “menet közben” is módosíthatók. Ha az alap animációkon felül még kiegészítjük ezt az egészet egy kis kameramozgással, vagy a grafikonok időzített elforgatásával, átméretezésével, akkor döbbenetes látványvilágot hozhatunk létre. Így a száraz adathalmokból izgalmas, ügyfeleket, üzletfeleket lekötő látványelemek válnak. S mindez percek alatt megvalósítható.

Extraként a grafikonok és diagramok között megbújik néhány animált cím és alcím is, amelyekkel kiegészíthetjük a kompozíciót. Ezek módosítása is rém egyszerű. Ha esetleg többre vágyunk, segítségül hívhatjuk még a korábban bemutatott Callouts plug-int is, de szerintünk erre nem feltétlenül lesz szükség, mert a csomagban mellékelt címek, szöveges kiemelések is bőségesen megteszik, ráadásul ezek kifejezetten illenek az infografikák stílusához.

Zárójeles megjegyzés, hogy ezek a grafikonok és diagramok nyomtatott anyagban, vagy – képként felhasználva – egy prezentációban is megállnák a helyüket. Nos, mivel az FCPX-ből exportálható egy adott frame is (Share / Save Current Frame…), így ez sem megoldhatatlan. Szépen menthetjük akár áttetsző hátterű PNG képként is az aktuális állapotot. Ha anim GIF-ként hasznosítjuk, akkor is jól jöhet egy PowerPoint vagy Keynote prezentációban. De a fő felhasználási terület ettől még azért inkább az üzleti videók, vagy éppen híradások készítése. Ezekhez tökéletes választás!

Ne maradjon le erről sem!