Látványos, mozgó háttér álló formátumú videókhoz, ingyen

Egyre többen osztanak meg mobillal készült videofelvételeket a Youtube-ra. Azonban sokszor az ilyen videók álló formátumban készülnek, ami lejátszásnál, legalábbis egy tévén vagy monitoron meglehetősen furán néz ki, hiszen utóbbiak elsősorban fekvő formátumra lettek kitalálva. Azonban ha nem figyelünk, könnyedén készülhetnek mobilos felvételeink “vertikális” verzióban, arról nem is beszélve, hogy ha az okostelefon képernyőjéről készítünk screencam videót, javarészt azt is ilyen módon tesszük. A Youtube persze nem akad fenn egy álló videó feltöltésén, de hagyományos képernyőkön történő lejátszáskor nem minden eszközön néz ki jól egy ilyen felvétel. Van azonban több megoldás is erre a helyzetre, ilyen például az alábbi – ingyenes – plug-in is, amely nem más, mint egy látványos, mozgó háttér álló formátumú videókhoz, méghozzá az eredeti felvételből generálva.

 

MotionVFX mVertical: mozgó háttér álló formátumú videókhoz

Néhán nappal ezelőtt mutattunk egy zseniális kis FCPX plug-int a MotionVFX gyűjteményéből, amelynek segítségével dögös, animált chat üzeneteket varázsolhatunk videóinkra. Ezúttal egy újabb MotionVFX plug-inre hívjuk fel a figyelmet, amely ráadásul teljesen ingyenes.

Az mVertical arra hivatott, hogy álló változatban rögzített felvételeinket a hagyományos, fekvő módban nézett képernyőkhöz igazítva tudjuk közzétenni. Erre persze az is elég lenne, ha sima fekete hátteret hagynánk nekik, vagy betennénk mögéjük egy fotót, de sokkal látványosabb, ha maga az eredeti videó mozog a háttérben is, kicsit elhomályosítva, sötétítve, felnagyítva. Ezt ugyan plug-in nélkül sem feltétlenül ördöngösség előállítani, de az mVertical segítségével aztán kifejezetten gyerekjáték. A végeredmény pedig kétség kívül nagyon látványos!

Az mVertical – hasonlóan, mint a korábban bemutatott mMessage plug-in – a MotionVFX oldaláról letölthető mInstaller nevű kis alkalmazás segítségével telepíthető. Ingyenes regisztráció után tölthetjük le a cég gyűjteményéből, majd az mInstallerben a fiókunkba belépve tudjuk telepíteni a Final Cut Pro X-be. A kiegészítő a Titles and Generators gyűjteménybe kerül be. Használata rendkívül egyszerű: húzzuk a kívánt videót (vagy videókat) az FCPX idősávjára, majd helyezzük el fölötte az mVertical modult és igazítsuk azt a videó teljes hosszához. Ennyi! Innentől kezdve a vertikális videó mögött megjelenik annak nagyított, elhomályosított változata, amely együtt mozog az eredeti videóval.

Természetesen a modul a legapróbb részletekig testreszabható, így módosíthatjuk az eredeti videó tulajdonságait (méret, áttetszőség, pozíció stb.), illetve az animált háttér jellemzőit egyaránt. Babrálhatunk az elhomályosítás mértékével, a színekkel, a láthatósággal, pozícióval, illetve választhatunk a háromféle működési üzemmód (Scale, Mirror, Copy) között is.

Mindez nagyon egyszerűen és real-time, vagyis minden módosítást azonnal láthatunk a videó előnézeti ablakában.

 

Összegzésül

Az mVertical remekül alkalmazható okostelefonos screencam videók esetén éppúgy, mint a véletlenül – vagy éppen direkt – álló üzemmódban rögzített mobilos felvételek esetén. Használata egyszerű, ráadásul jelentősen képes meggyorsítani a munkánkat, ha gyakran dolgozunk ilyen videókkal. Ha még azt is hozzávesszük, hogy ingyenes, akkor kijelenthető: kötelező letöltenie mindenkinek, aki FCPX-ben dolgozik.

Ne maradjon le erről sem!