Felirat mágia: három zseniális szöveg effekt plug-in FCPX-hez

Oldalunkon rengeteg FCPX kiegészítőt mutattunk már be, melyekkel meggyorsítható a napi munka a népszerű maces videoszerkesztő programban. ide tartoznak a különleges feliratok is, amelyekből eddig is csemegéztünk már, ma azonban három olyan szöveg effekt plug-in kerül górcső alá, amelyekkel tényleg villámgyorsan lehet látványos eredményt elérni. Érdekesség, hogy mindhárom modul ugyanattól a fejlesztőtől származik (Stupid Raisins), és mindhárom beszerezhető a korábban már nálunk is részletesen bemutatott FxFactory plug-in gyűjteményből.

 

Quote Pop: animált idézetek pár mozdulattal

Kezdjük egy nagyon látványos és a közösségi oldalak felhasználóinak idézet-imádata miatt igen sokoldalúan bevethető modullal. A Quote Pop a nevének megfelelően egy idézetkészítő plug-in, amelyben 32 darab látványos, animált idézet “buborékot” találunk. Ezeket a készítők stílus alapján sorolták be kategóriákba, így eleve könnyű a keresés, de a helyzet az, hogy már a nézőképek is mindent elárulnak egy-egy idézetről.

Válasszuk bármelyiket, a legapróbb részletekig testreszabhatók: megváltoztathatók a grafikai elemek méretei, színvilága, a feliratok stílusa, színe, mérete. Mindegyik modulnak van saját Build In és Build Out animációja, így a megjelenés és eltűnés is nagyon látványos, animált formában történhet, de ezt természetesen kikapcsolhatjuk, ha más elképzeléseink lennének.

A Backgrounds kategóriában egyébként találunk két nagyon hasznos extra modult is – amelyek amúgy sok egyéb esetben is jól jöhetnek). Az egyikkel kívánt mértékben elmosható (Blur) a felirat hátterében látható videó, a másik pedig látványos beúszás kíséretében az általunk kiválasztott színűre festi a hátteret a felirat mögött. Így ha a felvétel maga kevésbé előnyös a feliratok megjelenítéséhez, akkor is megoldható, hogy olvashatóak maradjanak a feliratok. Vannak egyébként eleve háttérrel rendelkező változatok (a Simple kategóriában), ezeket villámgyorsan beüzemelhetjük akár átkötőnek is.

 

Simple Pop: dögös főcímek pillanatok alatt

Ha nem annyira idézetekre, inkább dögös főcímekre vágyunk, akkor jobb választás lesz a Simple Pop plug-in, amely – mily meglepő – éppen ilyenekkel szolgál számunkra. Huszonhét leginkább minimalista stílusúnak mondható, de mindenképpen modern feliratot kapunk a csomagban, amelyeknek minden kis porcikája animál, vagyis a megjelenés és az eltűnés egyaránt szemet kápráztató.

Ezekre a feliratokra is igaz, hogy a legapróbb jellemzőjük is átalakítható, vagyis a színeken, méreteken, betűtípusokon úgy változtatunk, ahogy akarunk. Egyszerűen imádni való mindegyik darabja.

Minthogy azonos fejlesztőtől származnak, nem túl meglepő módon itt is megkapjuk a Blur és Color háttereket, hogy ha a képi világ nem elég feliratbarát, akkor ezt ellensúlyozhassuk.

 

Stupid Raisins Title Pop: A szöveg effekt plug-in

Végül következzen a válogatás talán legkevésbé különlegesnek tűnő darabja, amely azonban épp a legtöbb módon hasznosítható az összes közül. A Title Pop segítségével akár főcímeket is összedobhatunk, de ugyanígy alkalmas alsó feliratok, alcímek, vagy akár hosszabb, több soros leírások megjelenítésére is. Itt is csoportokra vannak osztva a modulok, így az 50 különböző felirat között egész gyorsan meglelhetjük azt, amelyikre az adott szituációban szükségünk van.

Itt nincsenek extra dobozok, grafikai elemek a feliratoknál. Teljesen egyszerű, szöveges anyagokat készíthetünk, viszont azok egytől-egyik pompás animációkkal dobhatók fel: remegés, pörgés, pattogás, csillogás, lángolás stb. Képtelenség mindet felsorolni.

Ezekre a feliratokra is igaz, hogy minden szempontból testreszabható, ráadásul oda helyezzük őket a vásznon – és akkor méretben – ahová csak akarjuk.

Az animációkat lehet hozzárendelni karakterekhez, szavakhoz, sorokhoz, vagy akár a teljes felirathoz, emellett azok iránya és sebessége is változtatható. Ugyancsak állítható, hogy állandó sebességre, vagy valamilyen módon gyorsuló/lassuló mozgásra vágyunk-e inkább.

S mielőtt még felednénk, természetesen a Blur és Color modulok itt is megvannak, szóval a feliratok mögött könnyedén elmosható a kép, vagy megjeleníthető egységes, színes háttér.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a Stupid Raisins Final Cut Pro X plug-injei nem okoztak csalódást. Ha valaki látványosabb szövegmegjelenítésre vágyik, mint amire az alap vágóprogram képes (legalábbis kevés munkával és gyorsan), annak feltétlenül érdemes megismerkednie velük. Jól használhatók és viszonylag olcsón beszerezhető az FxFactory online boltjában.

Ne maradjon le erről sem!