Stílusos, mozgó feliratok készítése FCPX-ben, pár kattintással

Pár nappal ezelőtt mutattunk egy remek FCPX plug-int, amellyel villámgyorsan tudjuk testreszabott idővonalakkal feldobni videóinkat. Ma szintén a Ripple Training plug-injai közül mutatunk be egyet, ezúttal egy kicsit hétköznapibb témában: mozgó feliratok készítése FCPX-ben. Lássuk be, erről még nem asszociál az ember rögtön hollywoodi megoldásokra (mint a korábban bemutatott Motype, vagy Nodes 2 esetében), de azt is nehéz lenne tagadni, hogy sokaknak napi szinten kell feliratokkal kiegészíteni egy-egy videót. Márpedig ha már feliratot helyezünk el a készülő művünkön, legyen az ízléses és kellően dinamikus is ahhoz, hogy az olvasása közben ne aludjon be a nézőközönség. Nos, ezt a következő plug-in esetében biztosítottnak érezzük.

 

Ripple TitleMations: mozgó feliratok készítése FCPX-ben

A Ripple TitleMations, miként az a nevéből is viszonylag könnyen kikövetkeztethető, animált címek létrehozására hivatott. A plug-in közel 30 különféle animált címet tartalmaz, amelyeknek animálásával, grafikai megoldásaival nekünk mit sem kell törődnünk. Csak ráhajítjuk a kívánt feliratot az idősávra, módosítjuk a szöveget, ha kell, akkor a színeket, a betűtípust, a méretet stb. is, és hagyjuk, hogy az FCPX vidáman renderelje az adott jelenetet. A végeredmény egy modern, stílusos felirat lesz, amely bármilyen témájú videón jól mutat.

Természetesen ennél jobban is testreszabhatók a feliratok, így ha valami nem szimpatikus a kiválasztott modul alapértelmezett beállításiban, pár kattintással minden átalakíthatunk benne. A blokkos típusnál lekerekíthetjük a blokkok sarkait, állíthatjuk az áttetszőséget, az árnyékot, a keret jellemzőit, a szöveg blokkon belüli elhelyezkedését stb. Mivel minden modul saját animációval rendelkezik, így ezzel sem kell törődni, de ha másmilyenre vágyunk, kikapcsolhatjuk az alapértelmezett Build In/Out animációkat és használhatunk helyettük amihez csak kedvünk van.

A feliratok közül a Graphic Reveal kategóriába soroltaknál különféle grafikai elemeket is használhatunk. Ezek között kiemelt fontosságú a Drop Zone és a Your Text Symbolt. Ezek ugyanis nem előre definiált szimbólumokat kínálnak, hanem az általunk megadott képeket, a ma divatos emojikat, szöveges szimbólumokat, vagy éppen ikonokat használhatjuk fel bennük. Ezeknél a feliratoknál a grafikus elemek elhelyezkedése, szövegtől való távolsága beállítható az Inspector ablakban, de akár magán a vásznon is, egyszerű fogd és vidd művelettel.

Szintén külön említést érdemes a Title Color Range kategória, amelyben az animált feliratok közül néhánynak a módosított változatát találjuk. Ezeknél az animált megjelenésen túl lehetőségünk van színnel kiemelni a szöveg részeit, szavanként, de akár betűnként animálva is. Ha nyomatékosítani akarunk egy-egy megjegyzést, ez kifejezetten praktikus megoldás rá.

Nehéz lenne kisregényt írni a Ripple TitleMations plug-inről, de ez nem azért van, mert annyira keveset nyújt, hanem azért, mert egyszerűen gyerekjáték a használata, miközben a végeredmény vérprofi lesz. Szinte másodpercek alatt dobhatunk fel bármilyen videóra feliratokat, szöveges magyarázatokat. Szóval bőven megéri az 59 dollárt, amit kérnek érte az FxFactory online boltjában. Ahogy az lenni szokott, ha a csoportból bárkinek… ja, nem. Szóval, ahogy az lenni szokott, itt adott a lehetőség próbaverzió letöltésére, így kipróbálhatjuk, miként tudnánk hasznosítani a plug-in moduljait élesben.

Ne maradjon le erről sem!