Animált grafikonok készítése GIF formátumban, ingyenes Google eszközzel

Egy látványos grafikon segítségével sokkal érthetőbben tálalhatók még a legösszetettebb adatok is. Ráadásul manapság már nem kunszt összeállítani ilyen diagramokat, hiszen számtalan program (többek között a Microsoft Office, vagy mondjuk az OmniGraffle) áll a rendelkezésünkre e feladat megoldásához. Ma azonban egy különlegességre szeretnénk felhívni a figyelmet, amellyel az animált grafikonok készítése is gyerekjáték, hogy aztán animált GIF formátumban mentsük el azokat és felhasználjuk weboldalon, blogban vagy épp egy prezentációban. Nem kell hozzá más, csak az alábbi – ingyenes – Google eszköz.

Animált grafikonok készítése GIF formátumban

A Google által fejlesztett Data GIF Maker egy ingyenes, online eszköz, amely bármelyik modern böngészőben gond nélkül használható. Segítségével villámgyorsan készíthetünk látványos, animált grafikonokat, akár több adat megadásával is, százalékos vagy számbeli megjelenítéssel. A végeredményt aztán elmenthetjük animGIF fájlként, amely így bármilyen gyakorlatilag bármilyen weboldalba gond nélkül beilleszthető, s a lejátszásához sem kellenek különleges extrák.

Korábban egyébként írtunk már erről a szolgáltatásról, ám azóta több szempontból is fejlődött. Így például immár nem csak egy, hanem három különféle diagram-sablon közül lehet választani. Bár mindegyik minimalista stílust képvisel, mégis kellően figyelemfelkeltők, ráadásul nagyon jól átláthatók: vagyis tökéletes választás bármelyik, ha szeretnénk ízlésesen és szemléletesen tálalni mondjuk egy szavazás vagy felmérés eredményét, vagy bármilyen egyéb összehasonlító adatot.

A felület használata egyszerű: mindössze címet kell adnunk a készülő anyagnak, majd megadni az elemek elnevezését, színét, s persze a hozzájuk tartozó értékeket. Ha nem elég az alapértelmezett két elem, könnyedén hozzáadhatunk újabbakat az összeállításhoz. Ha végeztünk, a Preview gombbal előnézetet is kérhetünk, s ha azzal is elégedettek vagyunk, nincs más dolgunk, mint a Save GIF gombra kattintani és kivárni, amíg a szerver rendereli a végleges animált GIF fájlt. Ha bejelentkezünk Google fiókunkba, akkor az elkészült projekteket később is könnyedén elérhetjük és letölthetjük a animált GIF változatot.

Mindent egybevetve a Data GIF Maker egy könnyen használható és praktikus eszköz, ha animált grafikonokra lenne szükségünk a blogunkba, weboldalunkra. Pár kattintás csupán és már tölthetjük is le a kész GIF fájt.

Ha viszont valakinek kevésbé fontos az animált megoldás, neki érdemes még megnézni a korábban bemutatott eszközöket is, mert lehet, hogy megtalálja közöttük a megfelelőt. Érdekességnek pedig emitt egy ASCII diagram szerkesztő is.

Ne maradjon le erről sem!