ASCII Art és szöveges fájlba rejtett ASCII diagramok készítése teljes kényelemben

Emlékszik még valaki itt az egykori demoscene csapatok által alkotott ASCII art képekre? Nem csak a dögös demókban, hanem a hozzájuk mellékelt szövegfájlokban is izgalmas képek, logók jelentek meg, pusztán “karakterekből” összerakva. Az ASCII Art szerencsére nem halt ki teljesen, sőt, sok helyen visszaköszön: egyszerű szöveges fájlokban, Twitter üzenetekben stb. Ezúttal mutatunk egy olyan alkalmazást, amellyel az ASCII Art és a szöveges fájlba rejtett ASCII diagramok készítése teljes kényelemben megoldható. Rengeteg időt megspórolhatunk vele, a végeredmény pedig kifejezetten látványos lesz. De mielőtt belevágunk: alább egy macOS-re készült programot mutatunk be, de aki ASCII bannekerek készítene más rendszeren, annak érdemes elolvasnia korábbi cikkeinket itt és itt.

Monodraw: ASCII Art és szöveges fájlba rejtett ASCII diagramok készítése teljes kényelemben

Moondraw egy macOS-re készült alkalmazás, amely egyszerre rajzprogram, gondolattérkép- és diagram készítő, és banner szerkesztő. A bökkenő csak annyi, hogy mindezt nem a hagyományos módon kapjuk benne.

Ezzel a programmal nem vektoros vagy bitmap formátumban alkothatunk, hanem ASCII/Unicode karakterekből kreálhatunk rajzokat, ábrákat, diagramokat, gondolattérképeket, bannereket. Mindezt sokkal egyszerűbben és gyorsabban, mintha egy tetszőleges szövegfájl-szerkesztőt (Notepad, CodeRunner stb.) használnánk.

Felépítését illetően amúgy teljesen olyan, mint egy átlagos vektorgrafikai szoftver. Van kijelölő, vászon-mozgató eszközünk, egy halom rajzeszköz (alakzatok, szövegdobozok, vonalak, ceruza, kitöltés, mintavételező a színekhez, radír stb.). Ezekkel rajzolgathatunk a “vásznon”, természetesen különféle Unicode és ASCII karakterekkel.

Még effekteket is kapunk, így például a program automatikusan tud árnyékot helyezni a kijelölt részek közé (még annak erőssége is állítható). Ugyanígy a keretek stílusát, a kitöltés módját, a csatlakozási pontokat stb. is mind mind testreszabhatjuk. Ahelyett, hogy megőszülnénk az ilyen ábrák szövegszerkesztőben való összerakásán, itt teljes kényelemben dolgozhatunk. Mellesleg még rétegkezelő is van, szóval a megrajzolt objektumokat villámgyorsan tudjuk átrendezni, eltolni, törölni, duplikálni.

Kapunk karakter-térképet is, így egyszerűen kiválaszthatjuk a használni kívánt rajzelemet, ha valamit aprólékosan ki szeretnénk dolgozni.

Ha valakinek segít művészete kiteljesítésében, akár fotót is importálhatunk a programba, amelyet a vászon háttereként használva tudunk átrajzolni karakterekkel. Ennek kapcsán fontos információ: színes rajzolat is készíthetünk a programban.

Bannerek és ábrák pillanatok alatt

A Monodraw számos könnyítést ad azok kezébe, akik gondolattérképet, diagramot, vagy éppen bannereket szeretnének létrehozni ASCII Art stílusban. A diagramok, gondolattérképek dobozait, nyilait, összekötéseit szinte gyerekjáték megrajzolni benne.

Bannerek tekintetében azért van némi üröm az örömben, mert bár a program rengeteg látványos ASCII banner stílust tartalmaz, ezek nem támogatják az ékezetes karaktereket. Pedig amúgy nagyon könnyű egy bannert megalkotni vele, hiszen elég csak beírni a szöveget, majd kiválasztani a nekünk tetsző “betűtípust”. Tulajdonképpen az ékezetek hiánya sem akkora probléma, hiszen jellemzően nem írunk hosszú szövegeket bannerként, így azt a néhány hiányzó ékezetet utólag is oda lehet rajzolni a helyére. A folyó szövegeknél pedig értelemszerűen nincs ilyen gond, azoknál használhatjuk az ékezetes betűket is.

Összegzésül

Ha mindennel elkészültünk, a programból exportálhatjuk a teljes tartalmat txt fájlként, vagy Vágólapra is másolhatjuk az anyagot. De ha kell, PNG vagy SVG formátumban is menthetjük a kész művet. Lehetőségünk van arra is, hogy meghatározzuk a kommentek és a kimenet stílusát, illetve döntsünk a whitespace karakterek sorsáról az exportáláskor.

Szóval a végeredmény elég meggyőző lesz, már persze ha tudunk azonosulni ezzel a ASCII/Unicode rajzstílussal. Minél kisebb fájlméretű, de ábrákat is tartalmazó dokumentációk, gondolattérképek, diagramok stb. létrehozásához mindenesetre nagyon jól használható a program. S mivel van belőle ingyenes próbaverzió is, ha valaki érdeklődik téma iránt, ki is próbálhatja. Sőt, példákat lehet nézegetni a készítők Twitter oldalán is.

Ne maradjon le erről sem!