Zseniális online diagram és gondolattérkép készítő program, ingyen

A gondolattérképek készítése visszatérő téma nálunk, lévén nagyon hasznosnak tartjuk ezt a módszert az új projektek, termékek, szolgáltatások kidolgozásához, vagy akár életvitel tervezéshez egyaránt. Kedvenc alkalmazásunk ezen a téren a MindNode, amely azonban csak iOS-re és macOS-re érhető el. A minap utunkba akadt azonban egy online gondolattérkép készítő program, amely ennek megfelelően telepítés nélkül, egyszerűen a böngészőben használható, Windowson, macOS-en, vagy éppen Linuxon egyaránt.

GitMind: ingyenes online diagram és gondolattérkép készítő program

GitMind telepítés nélkül és teljesen ingyen áll rendelkezésére bárkinek, tulajdonképpen minden népszerű asztali rendszeren. Csak megnyitjuk a böngészőben és már használhatjuk is.

Felülete ízléses, letisztult, könnyen átlátható, így nulláról indulva is gyorsan megbarátkozhatunk vele, s hatékonyan megy benne a munka. A kezdők dolgát megkönnyítendő ráadásul a rengeteg egy kattintással aktiválható sablont találunk, amelyek között kategóriára osztva válogathatunk. Ezek között találunk hagyományos gondolattérképeket, de vannak projekt diagramok, flowchart ábrák is, gyakorlatilag bármilyen témakörben: tanulás, eladás, terméktervezés, cégfelépítés, vagy éppen családfa. Ez nem az összes, csak kiragadtunk néhányat a lehetőségek közül. Ebből is látszik, hogy a GitMind igazán sokoldalúan felhasználható a maga kategóriájában.

Bár a sablonok kiválasztása még regisztráció nélkül is megoldható, ha szerkeszteni is szeretnénk valamelyiket, vagy épp teljesen új mindmap létrehozását tervezzük, akkor már el kell végeznünk egy gyors és ingyenes regisztrációt. Miután megvan saját GitMind fiókunk, már semmi sem akadályozhat meg benne, hogy belekezdjünk a munkába. Mint már említettük, a szerkesztőfelület letisztult, könnyen átlátható. Dolgozhatunk a vásznon is, de ha valakinek úgy kényelmesebb, van Outline áttekintő nézet is, így egyszerű listák beírásával is létrehozható a gondolattérkép váza. Ha megvannak az alapok, könnyedén kiegészíthetjük újabb leágazásokkal, s a részek elrendezését is kedvünkre módosíthatjuk a munkafelületen (vagy egy kattintással alkalmazhatjuk az automatikus elrendezések valamelyikét).

A tartalom mellett persze az sem elhanyagolható szempont, milyen lesz leendő diagramunk vagy gondolattérképünk megjelenése. Az egy kattintással kiválasztható színsémák mellett használhatunk ikonokat is, illetve lehetőségünk bármely leágazás stílusát testreszabni formailag és színvilágát illetően egyaránt. Ugyanígy a szöveges stílusa is változtatható, illetve bármikor beilleszthetünk képeket, linkeket, kommentet.

Ha mindennel végeztünk, lehetőségünk van linkkel megosztani művünket, de ha kevésbé törekszünk a publicitásra, akkor az Export gombra kattintva menthetjük a kész gondolattérképet offline felhasználásra is, PDF, PNG, JPG, DOCX, TXT (értelemszerűen ekkor csak szöveges formában kapjuk meg), vagy a GitMind saját formátumában is. Utóbbinak akkor van értelme, ha nem csak a szerveren, hanem a gépünkön is szeretnénk egy mentett, s később tovább szerkeszthető változatot.

Összegzésül

Ha az vesszük, mennyire jól összerakott és sokoldalú a GitMind, kifejezetten laza dolog a készítőktől, hogy mindezt teljesen ingyen közreadják. Reméljük, hosszú távú projekt lesz belőle. Aki szeretné támogatni a fejlesztést, most is megteheti a Pay what’s fair gombra kattintva, de ez jelenleg teljesen rá van bízva a felhasználóra. Aki nem kíván fizetni, jelenleg teljesen ingyen – és reklámmentesen – használhatja.

Nekünk nagyon tetszett a tesztek során a program, így csak ajánlani tudjuk bárkinek, aki diagramok vagy gondolattérképek készítésén töri a fejét és nem szeretne ehhez szoftver óriásokat telepíteni a gépére.

Ne maradjon le erről sem!