OmniGraffle 7: diagramok, UI/UX tervezés, s megannyi más

Diagramok készítéséről már számtalanszor esett szó nálunk, a hagyományos szoftvereken felül még videós megoldással is szolgáltunk. Ám e terület egyik legprofibb alkalmazásáról eddig még nem írtunk: ez az OmniGraffle 7, amely Macen és iOS eszközökön teszi lehetővé professzionális diagramok, gondolattérképek, családfák megrajzolását. De akár UI/UX tervezés esetén is hadra fogható.

 

Diagram, családfa, UI/UX tervezés és még sok egyéb

Az OmniGroup (ők készítették a korábban bemutatott, OmniFocus nevű GTD alkalmazást is) által fejlesztett OmniGraffle 7 egy nagyon összetett, mégis meglepően könnyen használható, ráadásul villámgyors grafikai alkalmazás. Bár a többségnek talán elsősorban a diagramok tervezése jut eszébe a neve hallatán, valójában jóval többre hivatott: használhatjuk weboldalak felületének tervezéséhez, elektronikai rendszerek rajzolásához, családfa készítéshez, adatvizualizációhoz, szoftverek felületének megtervezéséhez stb. Emellett sima vektoros grafikai szoftverként is remek, bár az kétségtelen, hogy ezen a téren más irányvonalat képvisel, mint mondjuk az Adobe Illustrator, vagy az Affinity Designer. Az OmniGraffle erőssége a gyorsasága, pontossága, s a temérdek előre kapott sablon (témánként csoportosított ábra gyűjtemények), amelyek szinte minden szóba jöhető témakörben segítenek a grafikák elkészítésében, a diagramok összeállításában. Pillanatok alatt tervezhetünk vele komplett számítógépes hálózatokat, felhő szolgáltatásokat, tökéletes lehet gondolattérképek készítéséhez, lakás vagy kert alaprajzok kreálásához, vagy bármilyen üzleti, technikai folyamat ábrázolásához is.

 

OmniGraffle 7.4 Pro: macOS-re és iOS-re egyaránt

A program két Apple platformon érhető el jelenleg, macOS és iOS változatok között válogathatunk. Az talán nem lep meg senkit, hogy a két változat könnyedén kommunikál egymással a cég saját OmniPresence felhőjén keresztül. Ha valaki nem szeretne regisztrálni (ingyenes), akkor az iOS app beállításai között megtalálja a további felhő szolgáltatások béta állapotú támogatását is.

Mi az iClouddal teszteltük, azzal simán, gond nélkül működik a dolog, vagyis ha az ember elkezd egy anyagot még a Macen, majd menti az iCloudba, befejezheti menet közben, a buszon is, az iCloud szerverről megnyitva a mentett dokumentumot. Az összhang tehát megvan, ráadásul az iOS verzió szinte minden eszközt ugyanúgy a rendelkezésünkre bocsát, mint a maces, beleértve a grafikai elemeket tartalmazó, kategóriánként csoportosított, és rengeteg témakört lefedő sablonok tömkelegét is.

A rajzfelület lehet végtelen, vagy akár fix méretű is. Sőt, elsősorban weboldalak esetén jöhet jól a Flexibe opció, amelynél a vászon mérete rugalmasan hozzáalakul a felhasznált grafikai elemek elhelyezkedéséhez (ezt korlátozhatjuk is, a nekünk tetsző irányokba). Természetesen használhatunk több vásznak és rétegeket is, így meglehetősen összetett anyagokat hozhatunk létre, teljes kényelemben. A program vektoros eszközkészletét folyamatosan fejlesztik, így az aktuális verzió már könnyen alakít szövegeket és vonalakat vektoros objektumokká (shape). De természetesen itt is lemehetünk a csomópontok szerkesztéséig, beleértve a Bézier-görbék használatát is. S ha már görbék: a szövegeket is hozzáigazíthatjuk tetszőleges formákhoz.

A végeredményt exportálhatjuk akár az egyre jobban hódító SVG formátumba is. Az exportálás egyébként remekül megoldott, a program gyakorlatilag minden népszerű formátumba képes leküldeni a benne készült grafikákat (PSD, SVG, PDF, Visio, EPS, PNG, JPG stb.). Minden fájltípus esetében egyedi opciókat találunk a kimenet részleteit illetően (dpi, áttetszőség, méret, tömörítés stb.). Vagyis a dokumentumok publikálása tulajdonképpen gyerekjáték, bármilyen formátumra legyen is szükségünk.

Ez az összetettség-egyszerűség kettősség egyébként az egész programra jellemző: hihetetlen mennyiségű opciót és eszközt sikerült úgy elrendezni a felületen, hogy minden azonnal kézre áll, és a használatuk is teljesen egyértelmű azoknak, akik már dolgoztak valamilyen grafikai szoftverben. Emellett nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az OmniGraffle 7 hihetetlenül gyors, ami persze önmagában nem kunszt, minden programnál elvárás lenne, de itt legalább meg is tudták valósítani. Mindenesetre akinek napi szinten kell használnia, értékelni fogja ezt a tulajdonságát, hiszen így minden adott, hogy határidőn belül készüljünk el a feladatainkkal.

 

A tervezőfelület egyébként úgy működik, ahogy manapság megszoktuk a hasonló alkalmazásoknál, vagyis segédvonalak és gombok segítik az elemek pontos elrendezését, használhatjuk a multitouch gesztusokat, s természetesen az oldalsávok, eszköztárak, lebegő ablakok kapcsolgatásáról és elrendezéséről is mi dönthetünk.

Az OmniGraffle 7.4-es verzió egyik újdonsága volt a JavaScript és AppleScript alapú automatizálási lehetőség bevezetése, amelynek kihasználásával tovább gyorsítható a munka (a gyakran használt elemek összeállítását rábízhatjuk a szkriptekre). Ezt a 3-as verziótól az iOS változat is támogatja.

Érdekesség még, hogy ha egy megbeszélésen kell prezentálnunk egy anyagot, amiatt sem kell exportálni semmit, közvetlenül a programból tudunk vetíteni, extraként pedig akciókat is rendelhetünk az objektumokhoz, szkriptek használatával. A program macen támogatja a Touch Bar használatát is, így akik azon szerencsések között vannak, hogy ilyen MacBook Pro van a kezük ügyében, gond nélkül kihasználhatják ezt az extra funkciót.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve az OmniGraffle 7 kétség kívül az egyik legjobb a maga területén. Használata egyszerű, gyorsan működik és mindent a kezünk ügyébe ad, amire csak szükségünk lehet a különféle diagramok, vektoros ábrák készítéséhez. A program macOS és iOS rendszerekre érhető el, mindkettőn két változatban. A Standard verzió funkciókészlete valamivel szegényesebb, Macen ez az App Store-ban 36 990 forint, míg a Pro verzió, amelyik az összes fent bemutatott funkcióval büszkélkedhet 72 990 forintba kerül. Az iOS-re elérhető változatok közül a Pro 100 USD, a Standard pedig 50 USD áron vásárolható meg. Egyébként a próbaverziók ingyen tölthetők le minden támogatott platformra, ezek a tesztidőszak lejárta után viszont csak olvasni képesek az OmniGraffle dokumentumokat.

Ne maradjon le erről sem!