Profi Youtube videók készítése, kihagyhatatlan plug-innel

Valószínűleg sokan vannak már, akik tudják: egy jól sikerült Youtube csatornával tömegeket lehet vonzani, s abból később akár remekül meg is lehet élni. De ha nem is jön össze mindenkinek a milliomos lét pusztán abból, hogy a népszerű videomegosztó oldalon publikálja naponta a saját videóit, arra egyértelműen kiváló platform a Youtube, hogy megismertessük magunkat, termékeinket a nagyvilággal. Ám készítsünk teszteket, termékbemutatókat, gasztronómiai-, utazási-, adózási tanácsadó sorozatokat, egy valami biztos: előbb vagy utóbb nem lesz elég, ha csak feldobáljuk a csupasz videókat. A profi Youtube videók készítése viszont nem éppen gyerekjáték. Számtalan szempontot kell mérlegelni, rengeteg dologra kell odafigyelni. Akkor legalább a stílusos megjelenés ne rójon ránk aránytalanul nagy terheket. Ebben segíthet az alábbi kis FCPX plug-in.

 

mTuber: profi Youtube videók készítése

A Youtube számtalan hasznos extra opciót kínál a videók közzétételekor. Játszadozhatunk a csatornák összerakásával, tehetünk választható feliratot, vagy több hangsávot az anyagokhoz, elhelyezhetünk a képen, adott idősávban linkeket, ajánlókat stb. Tényleg mindent a kezünk ügyébe ad a Google ezen a téren, csak egy valamire kell odafigyeli: úgy kell kialakítani a videóinkat, hogy ezek az extrák gond nélkül kihasználhatók legyenek. Ezen kívül pedig nem árt, ha normális, stílusos feliratokat, effekteket, kiemeléseket stb. használunk.

Nos, ez utóbbiban lehet segítségünkre a MotionVFX mTuber nevű plug-inje. A szokott módon az mInstallerrel telepíthető kiegészítő ugyanis kifejezetten a Youtube videók világára szabott modulokból áll.

 

Kezdőképtől a befejezésig

Az mTuber 70 különféle modult és sablont tartalmaz, melyek mindegyike kifejezetten a Youtube-os videók készítőinek lehet hasznos. Az egyszerű fogd és dobd módszerrel használható, 4k-s felbontáshoz is optimalizált feliratok, drop zone sablonok, gombok stb. a cégtől megszokott jó minőségben és testreszabható módon állnak rendelkezésünkre. Vagyis attól még, hogy a Youtube-ra dolgozunk, nem kell minden elemnek pirosnak lennie. Ez ugyan az alap a sablonoknál, de természetesen minden jellemzőjük, méret, stílus, színvilág alakítható.

Mit is tartalmaz a csomag?

  • Gombok és címkék, különféle variációkban, egyedi animációkkal. Vannak egyszerűbb, szöveges megoldások, de akadnak logóval, képpel, videókkal feldobható változatok is. Ezek használata egyébként épp idén májustól kicsit nehézkesebb, mert a Youtube május 2-ától végleg eldobta a kommentárok hozzáadásának lehetőségét a videóknál (többek között azért, mert mobilon nem működtek), így például tetszőleges területekre már nem tehetünk aktív linket. Figyelemfelhívásnak viszont remekül használhatók ezek az elemek is, így nem váltak teljesen feleslegessé a gyűjtemény részeként. Például szponzori kiemelésekhez, vagy közösségi oldalaink, weblapunk reklámozásához is elsőrangúak, persze – az új szabályok miatt -már aktív link nélkül.
  • Befejezések: azaz videóajánlók összedobása, egyszerű drop zone területek használatával, természetesen látványosan animációkkal tálalva. Itt is igaz, hogy a Youtube már a saját kártyákat és záróképernyőket preferálja, így ezeket is inkább felhívásként, kiemelésként tudjuk alkalmazni a videókon jelenleg, de erre a célra viszont tökéletesek!
  • Főcímek: mert egy videót valamivel el is kell indítani. Ezek minimalista, mégis nagyon látványos és ízléses főcímek, amelyekkel bármilyen Youtube videót bártan el lehet indítani, garantáltan nem vallunk velük szégyent!
  • Eszközök: kép a képben, nagyítás, kiemelés, jelölők, animált keresőmező effekt, videokamera HUD effekt, és hasonló “jópofaságok”. Nem nagy kunszt a kiválasztott elem keyframe-jeit megfelelően eligazítani, így ha nem is automatikusan, de azért viszonylag egyszerűen kiemelhetünk mozgó képrészleteket is.
  • Néhány érdekes képátmenet, “bejátszásokhoz”. Segítségükkel látványosan emelhetünk be egy videorészletet (vagy valamilyen képet, például egy PowerPoint diát) az anyagba, majd ugyanilyen látványosan le is keverhetjük azt.
  • Videó-nézőképek: több videó-előnézet beúsztatási effekt. Praktikusak és látványosak is.

A fentiek tökéletesek, ha egy például egy terméktesztet készítünk, de termékbemutatókhoz, üzleti videókhoz is elsőrangúak. Ráadásul bátran variálhatunk mindent, hiszen például a Split Screen modul remekül alkalmazható egy videós prezentáció összedobásakor is, ha be kell úsztatni a képernyő egyik felére valamilyen diát, a pulzáló körök, lebegő kezek, nyilak pedig bármikor jól jönnek, ha felhívnánk a figyelmet valamire egy videóban.

Szóval akad itt bőven olyan elem, amely Youtube-tól függetlenül, bármikor jól jöhet. S persze vannak meglehetősen Youtube specifikus modulok is, mint például a Side list variációk, vagy az end slate gyűjtemény, amelyek elsősorban akkor jók, ha további videókat akarunk ajánlani a nézőknek.

A készítők ügyeltek arra is, hogy több módon is tudjunk hivatkozni a különféle közösségi oldalakra, weboldal linkekre. Rengeteg ilyen modult találunk a gyűjteményben. Minden elem animált, kidolgozott, ízlésesen összeállított. S természetesen, ahogy már többször is írtuk: testreszabható.

 

Összegzésül

Szeretnénk néha szidni a MotionVFX-féle termékeket, de azt kell mondjuk, nem nagyon találni erre fogódzót bennük. Ha valaki napi szinten ontja a Final Cut Pro X-ben megvágott videókat online megjelenésre, annak az mTuber éppúgy kihagyhatatlan választás, mint a szintén ma bemutatott mCallouts Simple. A maguk 69 dolláros árával még csak nem is mondhatók különösebben drágának ezek a plug-inek, különösen ha hozzászámoljuk azt is, mennyi időt takaríthatunk meg a használatukkal. Nem beszélve arról, hogy a profin megrajzolt, egyedi animációval ellátott sablonok, rendkívül látványosan.

Aki szeretné a Final Cutban végzett munkáját tovább egyszerűsíteni a fentihez hasonló plug-inekkel, nézze át az eddig bemutatott FCPX plug-ineket, erre a linkre kattintva. Ingyenes extrák is találhatók a gyűjteményben.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató