Kamera mozgatása FCPX-ben, látványosan és egyszerűen

Több alkalommal is válogattunk már a MotionVFX cég Final Cut Pro X plug-injeiből, többek között mutattunk egy remek, ingyenes modult, amellyel az álló formátumban rögzített mobilos videókhoz lehet mozgó hátteret kreálni, magából a kérdéses videóból. Ezúttal is egy ingyenes plug-innel szolgálunk: ennek segítségével a kamera látványos mozgatása oldható meg az FCPX-ben.

 

mCamRig: kamera mozgatása, látványos, de rém egyszerűen

Mai választottunk az mCamRig, amely teljesen ingyen tölthető le a MotionVFX oldaláról. Telepítéséhez – ahogy már megszoktuk – az mInstaller alkalmazásra lesz szükségünk. Miután regisztráltunk, és 0 dolláros áron “megvásároltuk” a plug-int, az mInstallert kell telepíteni, elindítani, majd azon belül letölteni az mCamRig plug-int.

Ettől kezdve a frissen telepített kiegészítő az FCPX Titles & Generators listájában lesz megtalálható. Innen húzhatjuk rá az idősávra, az animálni kívánt fotó vagy videorészlet fölé helyezve. A hatás olyan lesz, mintha a kamerát mozgatnánk. A kiszemelt fotó vagy videó eltolható térben, forgatható, s a hatás fokozása érdekében közben beállítható az elmosódás mértéke, a fókusz, pozíciója, a mélységélesség, alkalmazható kitakarás (maszkolás) stb. Utóbbi segítségével rendkívül látványos hatásokat érhetünk el, no, nem mintha az effekt eleve ne lenne nagyon pazar. Mindenesetre ez a kitakarási lehetőség nagyon sokat dobhat egy-egy jeleneten (itt is állítható minden, kezdve a szélek elmosásától, a színeken át, a sarkok lekerekítéséig).

Hasonlóan a többi MotionVFX plug-inhez, itt is van ki- vagy bekapcsolható átmenet. A modul természetesen most is a végletekig testreszabható. Az effektet teljesen a saját elképzeléseinknek megfelelőre alakíthatjuk. Számtalan esetben lehet hasznosítani, és pompázatos megoldásokat hozhatunk vele össze, sokkal gyorsabban, mintha a Motionben kezdenénk el játszadozni a kamera beállításokkal, s utána emelnénk vissza a jelenetet a Final Cutba.

A modul 4k kompatibilis, így a mai kor követelményeinek teljesen eleget tesz, a végeredmény pedig igen tetszetős. Ha valaki FCPX-et használ, szerintünk ez egy kihagyhatatlan plug-in lesz a számára. Mivel ingyenes, nagy kockázat nincs a dologban: töltsük le bátran!

Ne maradjon le erről sem!