Ingyenes forráskód tároló program Windowsra

Programozni számtalan fejlesztőrendszerrel, programozási környezettel és nyelvvel lehet, egy valami azonban biztos: egy idő után az ember már nem feltétlenül szeretné ugyanazokat a kódokat nulláról beírni újra és újra. A kódtöredékek, egy-egy programozási feladat kódrészleteinek eltárolására viszont nem mindegyik fejlesztőrendszer ad jól használható eszközöket. Szerencsére, mint annyi minden másra, erre is van ingyenes és hatékony megoldás, mint például ez az ingyenes forráskód tároló program.

 

Forráskód tároló program Windowsra

A Snippet Manager névre hallgató alkalmazás .NET alapú, telepíteni nem szükséges, csak ki kell csomagolnunk egy tetszőleges mappába és elindítani (futtatásához viszont Microsoft .NET 3.5 framework szükséges). Legfőbb varázsa az egyszerűségében rejlik. A felület nincs túlbonyolítva, az ablak bal oldalán hozhatjuk létre gyűjteményeinket, különféle kategóriákba sorolva kódjainkat. Ugyanitt tudunk szűrni az adott nyelvekre is, a Snippets ugyanis lehetőséget ad, hogy minden kódrészletnél megjelöljük annak nyelvét is. Így teljesen külön tudjuk kezelni a C#, JavaScript, Visual Basic, CSS, PHP, HTML stb. kódjainkat, ráadásul a program ezek szintaxisát is ismeri, így a kódokban a kiválasztott nyelvnek megfelelően emeli ki az utasításokat, változókat stb.

A kódszerkesztő felület teljesen testreszabható, a színvilágtól a felosztáson át mindent beállíthatunk úgy, hogy kényelmes legyen számunkra a használata. Gyűjteményünket szinkronizálhatjuk is – saját – online szerverrel (HTTP vagy FTP alapon), de ha csak egyszerű biztonsági mentésre van szükségünk az idők során összegyűlő kódokról, akkor elég valahová lementeni a program könyvtárában található Snippets mappa tartalmát (vagy akár az egész program könyvtárat, így a mentett anyagok beolvasásához szükséges alkalmazás is könnyen visszaállítható lesz).

Mindent egybevetve a Snippet Manager nem különösebben szép és nincs is telegyömöszölve extrákkal, de amit tudnia kell, azt abszolút hozza. Arra, hogy rendezetten tároljuk kódjainkat a számítógépen, tökéletes választás lehet. Az ingyenes alkalmazások között számunkra ez tűnik az egyik legjobban használhatónak, ráadásul a kódok biztonsági mentése is nagyon könnyen megoldható vele, ami fontos szempont ebben az esetben.

Aki pedig forráskód szerkesztőt vagy akár alternatív programozási környezetet keres, annak tudjuk javasolni Fejlesztés rovatunkat, ahol mindezek megtalálhatók, minden rendszerre!

Ne maradjon le erről sem!