LiveCode 2017: desktop, iOS és Android programozás, egyszerűen

Hűséges olvasóink megszokhatták, hogy az előfizetéses alkalmazásokról időről-időre közlünk egy aktualizált összefoglalót, hiszen ezeknél a szoftvereknél az a lényeg, hogy az előfizetés ideje alatt minden új verziót azonnal birtokba vehetünk. A legtöbb fejlesztő komolyan is gondolja ezt az opciót, így például a LiveCode nevű fejlesztőkörnyezet készítői is, akik szinte ontják magukból az új változatokat. Korábban már szerepelt nálunk ez a programozási környezet, most pedig megnéztük, 2017 végére hová fejlődött a LiveCode ingyenes és fizetős változata. Kapaszkodjanak, mert van itt újdonság dögivel: a LiveCode 2017-es változataival sokkal könnyebb és gyorsabb lett az iOS és Android programozás, ezen eszközökkel bárki bátran belevághat a dologba. Máris megindokoljuk, mire alapozzuk ezt a kijelentést!

LiveCode: Windows, macOS, Web, iOS és Android programozás, bárkinek

A LiveCode egy meglehetősen hosszú múltra visszatekintő cross-platform fejlesztőkörnyezet, amelynek segítségével Windowsra, macOS-re, iOS-re, Androidra, illetve immár akár webre (HTML5) is fejleszthetünk alkalmazásokat. Saját nyelve a LiveCode Script, amelynek struktúrája nagyon hasonlít a természetes angol nyelvre, így viszonylag könnyen tanulható. Ha valaki programozott már Visual Basicben, vagy C#-ben, nem lesz gondja a LiveCode Script szintaxisának elsajátításával sem, de a teljesen kezdőknek is kifejezetten ideális választás.

Különösebb gondunk már csak azért sem lehet, mert a fejlesztőkörnyezet Dictionary gombjára kattintva egy igen részletes, példákkal teletömött felhasználói kézikönyv áll a rendelkezésünkre. Emellett a Resource gombra kattintva belefulladunk a példa kódokba, a Tutorials gombot választva pedig azonnal az online leckékhez jutunk, hogy az alapoktól ismerhessük meg a rendszert. S ha ez még nem lenne elegendő, akkor a Sample Stack csomagban hihetetlen mennyiségű kész alkalmazást boncolhatunk atomjaira, és van fórum is, ahol kérdezhetünk.

Ráadásul még ez sem minden, ha ugyanis az előfizetéses változatokat használjuk, akkor az előfizetés ideje alatt hozzáférünk több LiveCode Academy csomaghoz is, melyekből megtudhatjuk, miként aknázhatók ki a fejlesztőkörnyezetben rejlő lehetőségek a végtelenségig, beleértve a játékfejlesztést, vagy éppen a felhőben kommunikáló felhasználói szoftvereket egyaránt. Ha pedig már itt tartunk, tisztázzuk, egyáltalán miként juthatunk LiveCode-hoz, ha használni szeretnénk.

A LiveCode több változatban is létezik. Van belőle például egy ingyenes LiveCode Community verzió. Ezzel kedvünkre fejleszthetünk bármelyik támogatott platformra, de csak nyílt forráskódú alkalmazásokat. A rendszer minden alap funkciója elérhető vele, vagyis kezdőknek kitűnő választás a programozással való ismerkedésre, de Windowsra és macOS-re élesben is fejleszthetünk vele ingyenes szoftvereket. Még a Google Play áruházába is bekerülhetnek így appjaink (kizárólag ingyenes terjesztésre), viszont iOS-re maximum hobbiból tudunk vele dolgozni, mivel a végeredményt nem küldhetjük fel az App Store-ba. Emellett van a LiveCode Indy verzió, amely már zárt forráskódú alkalmazások fejlesztésére is használható. Ezeket már természetesen pénzért is adhatjuk a Google Play áruházban, vagy akár az Apple App Store-ban is. Ennek további előnye, hogy használhatunk benne külön megvásárolható plug-ineket, illetve eleve a részét képezi az úgynevezett mergEXT csomag, amely az okostelefonos (jelenleg elsősorban iOS) appok fejlesztését teszi hatékonyabbá, olyan funkciók támogatásával, mint a GPS és térkép használat, QR kód és vonalkód olvasó, Twitter és Facebook üzenetek, Dropbox elérés, Bluetooth és portok támogatása, Heath Kit támogatás stb. Egyszóval jóval több funkcióval vértezhetjük fel okostelefonos alkalmazásainkat, mint az ingyenes változatban. Emellett az FTP és HTTP támogatás mellett itt SFTP és SMTP is a rendelkezésünkre áll.

Az Indy csomagnak ezen felül része a LiveCode Academy összes része, amit több órányi videós oktatást jelent, letölthető PDF tananyagokkal, forráskódokkal. Érthetően, részletesen elmagyaráznak mindent. Furcsaság viszont, hogy az Indy csomagnak nem része a HTML5 publikációs lehetőség, csak ha külön előfizetünk rá. A LiveCode Indy egy évre 499 dollárba kerül, s ugyanennyit kell még kifizetnünk a HTML5 Deployment funkcióért is, ha szükségét érezzük. Van még Business csomag is, ha nem magányos fejlesztőként szeretnénk ténykedni és komolyabb terméktámogatásra is szükségünk lenne menet közben.

Mindent egybevetve a LiveCode az egyik legsokoldalúbb alternatív fejlesztőkörnyezet. Ha nem akarunk elmélyedni a Visual Studio rejtelmeiben és kínlódni a Microsoft cross-platform megközelítésével, akkor ezzel a megoldással sokkal gyorsabban és egyszerűbben fejleszthetünk bármelyik népszerű platformra. Használata nagyon egyszerű, hiszen a fogd és dobd megoldásra épül, vagyis szépen összeállíthatjuk alkalmazásaink felületét, beilleszthetjük a megfelelő helyekre a szükséges kódokat, majd egy mozdulattal elkészíthetjük a kész, önállóan futtatható programot, minden célrendszerre (közel azonos kóddal). Felhasználói szoftverek, adatbázis alkalmazások (SQL, MySQL, PostreSQL, ODBC stb.), 2D játékok, interaktív könyvek, multimédiás alkalmazások készítésére tökéletes választás.

Az természetesen itt is alap, hogy androidos alkalmazások fejlesztésekor telepítenünk kell az Android SDK-t, míg iOS fejlesztéshez szükség lesz egy telepített Xcode-ra is (ennek megfelelően iOS-re itt is csak Macen fejleszthetünk). Használnunk ugyan – egy rövid konfiguráción kívül – szinte semmire nem kell őket, de a tesztelésre szolgáló emulátorok és a digitális aláírás miatt egyaránt jelen kell lenniük a LiveCode-os fejlesztésre használt számítógépen.

LiveCode 2017: a legfontosabb újdonságok

Mint a bevezetőben is említettük, a LiveCode-ot folyamatosan fejlesztik, ráadásul kicsit szokatlan módon: itt egyszerre juthatunk hozzá az aktuális stabil verzióhoz (Windowson, Linuxon, macOS-en egyaránt), és az éppen készülő béta vagy RC állapotú változatokhoz. Olyannyira, hogy a cikkünk készültekor aktuális LiveCode 8.1.6 stabil változat mellett a LiveCode 9.0 DP9-es, erősen fejlesztés alatt lévő változatába is könnyedén belekukkanthattunk. Értelemszerűen megbízhatóság szempontjából a stabil verziót érdemes használni, de ha nem bírunk magunkkal, akkor átnyergelhetünk a sok extrával érkező újabbakra is. Azt viszont jó tudni, hogy egy DP változat még annyira korai, hogy mire elér stabil valójához, közel sem biztos, hogy minden funkció változatlanul benne marad.

Szóval arra építeni azért nagyon bátor dolog, még akkor is, ha adott pillanatban éppen minden működik. Mondjuk a srácok minimum havonta kiadnak egy új alverziót, szóval a fejlődés igazán jó ütemben zajlik. A korábbi cikkünk óta eltelt időben a cég kihozott egy köztes, olcsóbb előfizetői konstrukciót is, Community Plus néven . Ezzel továbbra is nyílt forráskódú alkalmazásokat fejleszthetünk, viszont nem csak Androidra, hanem iOS-re is közzétehetjük azokat, ha nem kérünk értük pénzt. Emellett a Community Plus előfizetők is megkapnak néhány előre telepített mergEXT kiegészítőt (nem mindent), illetve vásárolhatnak és használhatnak fizetős plug-ineket is.

Szerencsére nem csak előfizetői csomagok gyártásával foglalkoztak a cégnél az elmúlt egy évben: a legutóbbi LiveCode verziók immár rendelkeznek a modern fejlesztőrendszereknél megszokott AutoComplete funkcióval, vagyis a kód írásakor a rendszer igyekszik segíteni a dolgunkat, a szintaxisnak megfelelő lehetőségek feldobásával.

Ezen felül a kódszerkesztő realtime figyeli végre a hibákat, így ha mondjuk azonos nevű változókat definiálunk, rögtön figyelmeztet erre (ennél azért összetettebb gondokra is). Ez a Community verzióban nincs benne, csak a Community Plus és Indy csomagok esetében tudjuk használni.

Ugyancsak újítás, hogy a friss verziókban a mergEXT kiegészítőket már nem kell külön plug-inként letöltenünk és menedzselnünk. Ezek alapból részét képezik a LiveCode-nak (az, hogy melyiket használhatjuk, előfizetéstől függ) és a rendszer a programok publikálásakor automatikusan igyekszik felismerni, hogy melyiket használtuk, s ezt automatikusan integrálja a kész a programba.

Ugyanez vonatkozik a különféle LiveCode Widgetekre is, amelyek integrálásáról korábban még nekünk kellett gondoskodni a Standalone Application Settings lapon, mostantól viszont ezeket is önállóan kezeli a rendszer. Ha mégis tévedne az automatizmus, akkor a Standalone Application Settings lap Inculisons részében tudjuk manuálisan ki- vagy bekapcsolni az összes beépülő modult. Van amúgy ezekből rengeteg, hiszen a ZIP fájlok kezelésétől a MySQL adatbázisok használatáig minden extra funkcióhoz tartalmaz valamit a LiveCode, de kétség kívül kényelmesebbé tették ezt a plug-in macerát az utolsó elemzésünk óta. Éppen ezeknek az integrált beépülőknek köszönhetően a LiveCode aktuális verziói sokkal többre képesek, mint az egy évvel ezelőttiek.

Ellentétben más alternatív fejlesztőrendszerekkel, itt az előfizetés lejárta után a zárt forráskódú anyagainkat nem tudjuk megnyitni és használni az előfizetésünk alatt használt Indy verzióval, így ilyenkor az előfizetés lejárta előtt érdemes menteni a Community kiadással kompatibilis fájlváltozatba (ez mentéskor simán kiválasztható). Bár ez részletkérdés, hiszen ha egy üzlet beindul, akkor a LiveCode gyorsan visszatermelheti az éves előfizetés árát, különösen, ha több platformon is jelen tudunk lenni az általunk fejlesztett szoftverekkel. Így aztán jó szívvel tudjuk ajánlani ezt a fejlesztőrendszert bárkinek, aki gyorsan szeretne piacra dobni cross-platform alkalmazásokat. Ha valakit most kezdett el érdekelni a desktop, az iOS, vagy éppen az Android programozás, annak a kezdeti ismerkedéshez érdemes letölteni a Community változatot. Ha pedig azzal megbarátkozott és már magabiztosan tudja használni, tovább léphet a Community Plus vagy Indy előfizetések valamelyikére.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató