Ingyenes jegyzet program programozóknak, minden platformra

Mitől lehet egy jegyzet program programozóknak dedikálva? Nem teljesen mindegy neki, milyen alkalmazásban jegyzetelnek? Nos, természetesen simán bevethető erre a célra akár az Evernote, vagy éppen a Bear is, de ezek egyikét sem úgy építették fel, hogy flottul támogassák például a hirtelen eszünkbe jutó forráskódok feljegyzését. Pedig ez egy programozó számára azért meglehetősen fontos momentum, teljesen mindegy, hogy a suliban programozni tanul diákról, vagy egy fejlesztői értekezleten, előadáson ücsörgő kollégáról van szó. Amellett, hogy az ember lejegyzeteli amit éppen hall, a forráskódokat illik külön menedzselni, már csak azért is, hogy később az ilyen kódtöredékeket könnyen újrahasznosíthassuk egy szoftver fejlesztésekor. Mutattunk ugyan már külön remek forráskódszerkesztőt és kiváló kódtöredék menedzselőt is, de erre a célra egyik sem tökéletes. Ma viszont mutatunk egy kifejezetten programozóknak készült jegyzet alkalmazást.

Boostnote: ingyenes jegyzet program programozóknak

A Boostnote egy kifejezetten minimalista felülettel rendelkező, cross-platform jegyzet alkalmazás. Használhatjuk Windowson, macOS-en, Linuxon, iOS-en és Androidon egyaránt. Segítségével önálló mappákba sorolva tárolhatjuk a különféle feljegyzéseket, kódokat, természetesen az alkalmazás felületéről közvetlenül elérhető módon. Egy újonnan nyitott jegyzetben alapértelmezésben markdown szövegeket kezdhetünk el írni, ami kifejezetten praktikus, ha gyorsan akarunk jegyzetelni, hiszen így a markdown kódokkal menet közben, egerészés nélkül jelölhetjük a kiemeléseket, címeket, idézeteket stb. Ha kell, a program a markdown változat mellett mutat egy formázott előnézetet is a készülő dokumentumból. Sőt, ha korábban készült feljegyzést nyitunk meg, azt eleve formázott változatban nyitja meg, s csak akkor kerülünk vissza a markdown szerkesztőfelületre, ha rákattintunk valahol a szövegre, szerkesztés végett.

A markdown jegyzeteken túl létrehozhatunk kódok tárolására alkalmas jegyzeteket is. Ilyenkor egy jegyzeten belül több lapot is nyithatunk, így egy értekezleten külön lapon vezethetjük a jegyzeteket és önálló lapokon a szóba kerülő HTML, CSS, C stb. kódokat. Ha egy jegyzetet dedikáltan valamilyen kódnak szentelnénk, akkor a lap alján átkapcsolhatunk a kérdéses nyelvnek megfelelő üzemmódba, így a Boostnote az adott nyelv szintaxisának megfelelően tördeli át és jelöli a kódot.

Az egyszerűbb visszakeresés végett van lehetőségünk címkékkel és megjegyzésekkel is ellátni a kódokat tartalmazó jegyzeteinket, illetve Kedvenceket is kijelölhetünk. Praktikus, hogy a mappák színe is változtatható, ami újabb szűrési lehetőséget adhat amikor rendszerezzük feljegyzéseinket.

Miként a legtöbb fejlesztőkörnyezetben, itt is kedvünkre átállíthatjuk a felület színvilágát, illetve külön a kódszerkesztő felületét is.

Felhőben a kódok

A Boostnote jegyzeteit felhőben is tárolhatjuk, ami igen praktikus gondolat, hiszen így egyfelől folyamatosan van biztonsági mentésünk róluk, másfelől a különféle rendszereken használt Boostnote verziók közötti szinkronizálást is megoldhatjuk. Az okostelefonos változatok a Dropboxot támogatják, így ha ezekkel is megosztanánk adatainkat, akkor azt kell választanunk. Ehhez az asztali gépen szükség lesz az eredeti Dropbox alkalmazásra is, mivel a tényleges szinkronizálást az végzi majd, a Boostnote appok csak írják és olvassák a Dropboxon tárolt közös mappát. Sajnos az iOS verzió ebből a szempontból a tesztek során elég megbízhatatlanul viselkedett, nem mindig olvasott be minden, az asztali verzióval készült jegyzetet. Volt, amelyik meg sem jelent a listában. De ha ezt a fejlesztők javítják, akkor kifejezetten kényelmes lesz majd a jegyzetek és kódok megosztása a platformok között. Ha csak biztonsági mentésre van szükségünk, akkor választhatjuk a Google Drive-ot is, ez esetben akár a linuxos és windowsos PC-kkel, illetve macOS alatt is elérhetjük ugyanazt a gyűjteményt. Aki pedig Macen dolgozik és épp nem akarja megosztani az anyagokat, csak biztos helyen szeretné tudni azokat, annak ott az iCloud Drive is, mint lehetőség.

Összegzésül

Nem állítjuk, hogy a Boosnote úgy tökéletes, ahogy van, de ha az ember szemet tud hunyni az apró hibák fölött, akkor egy nagyon kezes, jól használható jegyzetelő és kódtároló alkalmazáshoz jut, teljesen ingyen. Az asztali verzióval tulajdonképpen nem is volt semmi gondunk, az remekül teszi a dolgát. Az iOS változaton pedig remélhetőleg gyúrnak majd még a készítők, hogy tényleg bárhová magunkkal is tudjuk vinni a teljes jegyzet- és kódgyűjteményt.

Ne maradjon le erről sem!