A legjobb ingyenes kódszerkesztő programok minden rendszerre

Programozni egyszerre öröm és kihívás, de a megfelelő fejlesztőrendszer kiválasztásával azért lényegesen egyszerűsíthetjük az életünket. Ezek közül jelenleg valószínűleg a Microsoft Visual Studio a legismertebb, de mutattunk már remek, cross-platform alternatívákat is, például a Xojo, vagy a Livecode. De mi van akkor, ha csak villámgyorsan átszerkesztenénk egy HTML vagy PHP fájlt, esetleg egy VBScriptet ütnénk össze, vagy egy C# kódsort módosítanánk? Ehhez is el kell indítani egy mondjuk teljes Visual Studiót? Hát, lássuk be, megőszülnénk, ha minden ilyen miatt be kellene tölteni ezt a monstrumot. Szerencsére akadnak remek kódszerkesztő programok, amelyek villámgyorsan elindíthatók, segítenek a kódok áttekinthető szerkesztésében, sőt, olykor még azok hibaellenőrzésében is. Íme a – szerintünk – legjobb ingyenes kódszerkesztő programok.

A legjobb ingyenes kódszerkesztő programok

Válogatásunkban igyekeztünk minden rendszerre (Windows, macOS, Linux) használható megoldással szolgálni. Természetesen akadnak ezeken kívül is remek kódszerkesztők (mi például nagyon kedveljük a CodeRunner alkalmazást macOS-en, ám az sajnos nem ingyenes, így ide nem kerülhetett be), de szerintünk jelenleg ez a három a legjobb választás az ingyenes felhozatalból.

Visual Studio Code (Windows, macOS, Linux)

Ha már úgyis a Microsoft Visual Studiót emlegettük a bevezetőben, kezdjük egy hozzá kapcsolódó megoldással, ami nem más, mint a Visual Studio Code. Ez egy abszolút cross-platform megoldás a Microsfttól, amelyek használható Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt. Amellett, hogy meglepően gyors, támogat egy sor programozási nyelvet is (Objective-C, C#, F#, HTML, PHP, Java, Ruby, Visual Basic, Python stb.), így azoknál szépen jelöl mindent szintaxisnak megfelelően. De van markdown támogatás is. Emellett beállíthatjuk a kódolást is, szóval aligha van olyan helyzet, amikor ne tudnánk használni ezt a szerkesztőt. Egyszerre több dokumentumon is dolgozhatunk vele, s van lehetőség egy adott kód több részletének egymás melletti, osztott megjelenítésére is.

Teljes a kényelem, amit megkoronáz, hogy van debug funkció is. Ha telepítjük a megfelelő modulokat, hibaellenőrzést végezhetünk a kódokon. A felülete teljesen testreszabható, dolgozhatunk teljes képernyőn, “zen üzemmódban”, választott színtémákkal stb. Nagyon sokoldalú, jól sikerült kódszerkesztő. Ajánljuk midenkinek!

Atom (Windows, macOS, Linux)

Szintén vérprofi és cross-platform kódszerkesztő eszköz az Atom, amelyről anno már írtunk részletes tesztet. Hasonlóan a Visual Studio Code-hoz, itt is testreszabható felületen dolgozhatunk és több nyelvet is támogat a szerkesztő.

Tudását beépülő modulokkal bővíthetjük, s hasonló módon különféle színsémákat is letölthetünk. Egyszerre több kóddal is dolgozhatunk, s van benne GitHub támogatás is.

Notepad Plus (Windows)

Windows alatt igazi klasszikus a Notepad Plus, amelyet már többször javasoltunk olvasóinknak a Windows saját Notepad alkalmazásának alternatívájaként. De a Notepad Plus nem csak egyszerűen szöveges fájlok kényelmes szerkesztésére alkalmas. Hihetetlenül jó kódszerkesztési funkciókkal is dicsekedhet, ráadásul szinte minden népszerű programozási nyelvvel elboldogul a szintaxisok jelölésekor.

Ne maradjon le erről sem!