Téli és karácsonyi videók készítése egyszerűen, profi minőségben

Lassan itt a karácsony, ideje elkezdeni a készülődést. Ha netán egy kellemes, karácsonyi céges, vagy családi videóban gondolkodunk, akkor bizony annak sem árt nekiesni, hiszen egy szép összeállítás elkészítése azért sok időt elvihet. Igaz, ma éppen arra készülünk, hogy mutassunk egy hihetetlenül jó Final Cut Pro kiegészítőt, amellyel szinte gyerekjáték a csodás karácsonyi videók készítése, jelentősen gyorsított tempóban.  Sőt, tettünk mellé még egy 4K-s, professzionális minőségű hóesés gyűjteményt is, hogy teljes legyen a kínálat (ezt ráadásul szinte bármilyen videoszerkesztő programban lehet használni).

 

Téli és karácsonyi videók készítése profi kivitelben

A MotionVFX nem ma szerepel először oldalunkon, aminek egyszerű oka van: nagyon jól kidolgozott, minőségi plug-ineket gyártanak az FCPX-hez, mi pedig igyekszünk a Techwokon valóban használható termékeket bemutatni, hiszen az oldal lényege ez lenne. Szóval ezúttal ismét két MotionVFX plug-int fogunk ajánlani. Pontosabban egy plug-int és egy effektként használható videógyűjteményt (utóbbi nem csak FCPX-hez, hanem bármilyen videoszerkesztőhöz használható).

 

mTitle 3D Christmas plug-in

Mint az a nevéből is rögvest kiderül, az mTitle 3D Christmas egy karácsonyi főcím plug-in, amely összesen 15 részletesen kidolgozott és egészen jól alakítható 3D-s főcímet tartalmaz. A gyűjtemény darabjai nem csak stílusukat, hanem az alakíthatóságukat illetően is igen változatosak.

Van, amelyiknél csak a szöveges tartalmat tudjuk módosítani (szöveg, szín, tartalom, méret, pozíció, forgás stb.) és egy két 3D-s elem áttetszőségét, színét változtatni, de van olyan is, ahol a díszeket, ornamentikákat is úgy tologatjuk a vásznon, ahogy csak kedvünk tartja. Természetesen minden részlet önállóan kulcspontozható, bár a jelenetek eleve animáltak, így adott esetben ezzel nem kell törődnünk. Egy biztos, minden esetben épp elegendő szabadságunk van, hogy egy testreszabott, ízig-vérig karácsonyi főcímet kreáljunk videóinkhoz. Mivel 3D-s összeállításokról van szó, a látvány tervezése, renderelése erősebb gépet követel, de ha valaki türelmes, akkor egy több éves Macen sem lesz gondja velük. Csak tudatában kell lennünk, hogy itt 3D-s látványról van szó, aminek az előállítása rendszerigényes.

Afelől sincs kétségünk, hogy a tizenöt sablon között mindenki megtalálja majd a számára legmegfelelőbb variánst, mert a készítők igyekeztek egymástól jelentősen eltérő stílusú látványtervekkel előrukkolni, természetesen minden esetben a karácsony szellemének megfelelően. A legtöbb egyértelműen az ünnepet idézi meg, de akad néhány, amelyek bármilyen téli témakörben készülő film előtt megállják a helyüket.

Az mTtitle 3D Christmas ára 59 dollár, s ezúttal próbaverzióra mutató linkkel sajnos nem szolgálhatunk, de talán a mellékelt videó trailer és a leírás alapján mindenki el tudja dönteni, szüksége lesz-e rá az éppen készülő kisfilmhez.

 

mSnow, szinte bármilyen videoszerkesztőhöz

Korábban bemutattunk már egy látványos szálló por effektekből álló gyűjteményt, amely szerintünk igen sokrétűen használható szinte bármilyen témakörben. Ma egy hasonló videógyűjteményre hívnánk fel a figyelmet, a tél és a karácsony jegyében: az mSnow egy hatalmas (a szó legszorosabb értelmében) videó-csokor, tele csodálatos virtuális havazással. Ha sikerült felvenni egy-két havas tájat, de éppen nem akart hullani az az átkozott hó (ritkán teszi ezt megrendelésre) és hóágyúnk sincs, akkor utólag bármilyen jelenetet szakadó hóval boríthatunk be.

Az mSnow tényleg nem kicsit, kezdjük ott, hogy minden videó, amit a csomagban találunk 4K felbontású, vagyis ha ilyen méretben készült az jelenet, az sem jelenthet gondot. Ennek megfelelően viszont a megvásárlása után (149 dollárba kerül) nagyjából 80 GB-nyi anyagot kell letölteni. Ebben 50 darab, 4K (ProRes 4444), több másodperces jelenet foglaltatik benne, kezdve az egyszerű, oldalnézetes hóhullástól, a felülnézetes variációkon át, a hóviharig.

Mint az alcímben is írtuk, az mSnow nem csak a Final Cut Pro-ban használható, hanem szinte bármilyen videoszerkesztő szoftverben. Lényeg, hogy az adott programban lehessen állítani a blending mode értéket, s persze tudjon mit kezdeni a ProRes 4444 codec-kel. Telepíteni sem kell semmit, mindössze kicsomagolni az eredetileg ZIP fájlban érkező MOV videókat és aztán a megfelelő idősávra hajítani azokat, amelyekre szükségünk van.

A beállítási lehetőségek is értelemszerűen inkább a használt szoftvertől függnek, de a blending mode értékkel és a színeléssel egyaránt játszhatunk, illetve adott esetben egy full HD videónál kényelmesen tologathatjuk, méretezhetjük az eredetileg 4K felbontású anyagot, hogy a megfelelő részletet lássuk a képen.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve ez a két plug-in tökéletes választás lehet azoknak, akik éppen most fognának bele téli, karácsonyi videók készítésébe. Legyen szó egyszerű családi felvételekről, a céges promóciós videókig, szinte bármilyen területen jó hasznukat vesszük, s jelentősen gyorsíthatják a munkát, amit a főcímre, vagy éppen a havazásos effektekkel való mazsolázásra szántunk volna. Aki pedig további, munkáját könnyítő videós kiegészítőre vágyik, annak tudjuk ajánlani Pro rovatunkat, s benne egy seregnyi remek ilyen plug-int.

Ne maradjon le erről sem!