Látványos szálló por effekt videókra, több videoszerkesztőhöz

Múlt héten mutattunk egy látványos HUD plug-int a MotionVFX háza tájáról, amellyel Final Cut Pro-ban (vagy Motion-ben) készített videónkat egészíthetjük ki, mozgást követő HUD panelekkel. De szerepelt már nálunk több egyéb plug-in is e cégtől a Pro rovatunkban. Ezúttal viszont nem egy FCPX plug-int mutatunk be, hanem egy olyan effekt-gyűjteményt, amely gyakorlatilag bármilyen videoszerkesztő szoftverben felhasználható, amelyik képek a rétegek blending mode értékének állítására (Apple Final Cut Pro, Motion, Adobe Premiere, After Effects stb.). Következzen hát a szemkápráztató szálló por effekt videókra, amelyet akár 2k-s felvételekhez is felhasználhatunk.

mDust 2: szálló por effekt videókra, egy mozdulattal

A MotionVFX mDust 2 gyűjtemény nem önálló plug-in, hanem egy hatalmas videógyűjtemény. A 125 darab, 2k felbontású (h.264, 24p) videó közel 25 GB-ot foglal el, szóval van a csomagnak helyigénye rendesen. Cserébe szépen, kategóriákba sorolva (témánként külön ZIP fájlban érkeznek, így elég azt kicsomagolni, amire éppen szükségünk van) dolgozhatunk velük. Használatuk meglehetősen egyszerű: rádobjuk őket a videosávra, majd a blending mode értéket átállítjuk a szerintünk megfelelőre (attól függően, hogy milyen hatásra van szükségünk).

A végeredmény egy gyönyörű “szállópor” effekt lesz, különféle stílusokban (bokeh, classic, brocade, light, particles), ami tulajdonképpen bármilyen jelenetet fel tud dobni. Nehéz szóban összefoglalni a hatást, de szerencsére az összes videóról található előnézet a készítők oldalán. Sőt, mielőtt megvásároljuk a csomagot, a letölthető mintafájlok segítségével ki is próbálhatjuk, hogy valóban ezekre vágyunk-e.

Mellékesen jegyezzük meg, hogy a MotionVFX kínálatában azért a szálló por effekten kívül találunk még ködöt, havazást, tintát, szikrát, lángokat, füstöt stb., sokat most már 4k felbontásban. A plug-ineknél megszokott, temérdek testreszabási opció persze ebben az esetben hiányzik, itt nem arról van szó, hogy a mi beállításaink alapján a program majd renderel számunkra egy véletlenszerű por effektet.

Ezek előre elkészített, professzinális megjelenésű és minőségű anyagok, amelyeket rendkívül könnyen felhasználhatunk, szinte bármilyen videoszerkesztőben (mint már többször említettük, csak annyi a lényeg, hogy a keverési mód – blending mode – állítható legyen a programban, hogy a plusz videosávként berakott mDust részlet ne takarja ki teljesen az alatta elhelyezett jeleneteket. Ha ez megvan, akkor valóban tetszetős végeredményt kapunk, legyen szó szinte bármilyen témáról. Az ide-oda szálló részecskék rengeteg jelenetet fel tudnak “dúsítani”.

Ne maradjon le erről sem!