Fókuszálásra kényszerítő app, hogy eredményesebben dolgozzunk, tanuljunk

Mániánk, hogy megmutassuk: a számítógép és az okostelefon nem csak szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre használható, hanem hatékonyságunk növelésére is tökéletes eszköz. Éppen ezért mutattunk már fókuszálást segítő programokat, vagy éppen pomodoro időmérőket, amelyek hozzájárulhatnak az eredményesebb, produktívabb munkához. Ma is egy ilyen, ötletes kis appal szolgálunk, amely segíthet, hogy munka, tanulás, vagy akár a barátokkal személyesen eltöltött idő alatt végre ne kalandozzon el a figyelmünk mondjuk a Facebook friss megosztásai miatt, az okostelefont nyomkodva.

Fókuszálásra kényszerítő app, hogy eredményesebben dolgozzunk, tanuljunk

Forest: Stay focused nevű kis alkalmazás Androidra akár teljesen ingyen is a rendelkezésünkre áll, feltéve, hogy elviselünk néha egy-egy – nem túl tolakodó – hirdetést benne. Ha hirdetés-mentesen használnánk, 700 forint körüli áron válthatunk a Pro változatra, alkalmazáson belüli vásárlással.

Tulajdonképpen egy kicsit újragondolt pomodoro időmérőről van szó, amellyel 25 perces – vagy tetszés szerint módosítható – etapokra szabdalhatjuk a napunkat. Az alapból 25 perces időintervallum alatt aztán kifejezetten a munkára, tanulásra kell koncentrálnunk, nem téríthet el minket ettől sem egy Messenger üzenet, sem egy újabb Facebook poszt megjelenése, vagy semmi egyéb, ami miatt a feladatunk helyett inkább a mobilunkat kezdenénk el nyomkodni.

Egy átlagos pomodoro app ezt teljesen a lelkiismeretünkre és felelősségtudatunkra bízza, a Forest azonban ennél kicsit tovább megy: amíg a számláló el nem érte a nullát, nem enged más alkalmazást használni a telefonon. Pontosabban ha elindítunk valamit, azonnal visszajutunk a Forest képernyőjére, ahol a program közli, hogy épp mással kellene törődnünk. Természetesen módunkban áll ellenkezni, de ebben az esetben a kitartásunk jutalmát jelentő virtuális fa, amely addig szépen “növekedik”, azonnal elpusztul, ráadásul nem kapjuk meg a jutalompontokat sem, amelyekkel pedig újabb virtuális fa-típusokat “vásárolhatnánk”. Sőt, ha kellően sokat használjuk az appot és összegyűlik a megfelelő mennyiségű jutalompont, valódi fák ültetésére is adakozhatunk belőle (igaz, felhasználónként csak limitált számban, de ez így is nagyszerű kezdeményezés).

Emellett ha mindig megfelelünk a saját magunk által állított, de a program által felügyelt elvárásoknak, a jutalomfákból csodás virtuális erdő is épül, ami elég inspiráló látvány, hiszen azt jelzi, hogy kitartóak valóban voltunk. Ráadásul jól áttekinthető kimutatást is kapunk arról, melyik napokon, hogyan teljesítettünk.

A beállítható időmennyiség egyébként maximum 120 perc lehet, vagyis egy huzamban ennyit foglalkozhatunk a tennivalóinkkal. A szakaszok között szünetet kell tartanunk, amelyet szintén mérhetünk az alkalmazással, így nagyobb az esély, hogy nem fogjuk elmismásolni a következő etap kezdetét.

Törődjünk a barátokkal

Bár a bevezetőben a munka és a tanulás volt a fő szempont, s e területeken nagyon praktikusnak tűnik a program, van még egy dolog, amiben segíthet: ha összeülünk egy baráti társasággal, indítsuk el a telefonon, így sokkal nagyobb az esély rá, hogy egy pillanatnyi elkalandozás miatt a beszélgetés helyett a közösségi oldalak tallózásába merüljünk. Sokkal nagyobb élmény lesz így egy baráti találkozó, mintha valódi csevegés helyett a mobil kijelzőjét bámulná a résztvevők egyik fele.

Hatékony időmenedzsment

A program nem csak Androidon, hanem iOS alatt is használható, igaz, ebben az esetben nincs reklámokkal finanszírozott, ingyenes változat, csak megvenni tudjuk a teljes verziót az App Store-ban (699 forintba kerül). Aki megvásárolja a programot, annak lehetősége nyílik szinkronizálni is az adatait és online tárolni az elért eredményeket. Ha több eszközön is használjuk az alkalmazást, ez nagyon praktikus lehet, de Androidra és iOS-re külön-külön kell megvenni.

Mindenesetre szerintünk a virtuális- és valódi fák ültetése egyaránt kellő ösztönzést adhat sokaknak, hogy ne kalandozzon el a figyelmük az okostelefon képernyőjét bambulva, ha éppen más feladatuk lenne. Ez pedig nagyban elősegítheti a produktivitást. Érdemes tenni vele egy próbát!

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!