A két legjobb fájlkezelő program Androidra

Bár az okostelefonok kapcsán viszonylag ritkán gondol az ember a videókra, zenékre, PDF dokumentumokra fájlként, attól még a helyzet nem változik: ezek bizony fájlok maradnak. Így aztán, ahogy az asztali rendszereken, úgy a mobilokon is szükségünk lehet egy jól kivitelezett fájlkezelő programra. Anno iOS-re mutattunk is egyet, amely kategóriájában – szerintünk – a legjobb. Ezúttal megmutatjuk, melyik véleményünk szerint a két legjobb fájlkezelő program Androidra. Itt amúgy kicsit nagyobb a választék ilyenekből, ráadásul akadnak nagyszerű alternatívák (és olyan “nyalánkságok” is, mint mondjuk a Google-féle Files), de nekünk e kettő jött be leginkább. Mindkettő honosított, vagyis akár magyar nyelvű felülettel is használhatók.

Total Commander

Valami azt súgja, a Total Commandert nem nagyon kell bemutatni senkinek. Windowson ez a legnépszerűbb fájlkezelő program, amelyet sokan már csak FTP kliens funkciója miatt is telepítenek, akkor is, ha amúgy fájlkezelés terén beérik a Windows Intézővel. Nos, a Total Commander androidos verziója abszolút méltó a windowsos változat jóhíréhez, bár speciel épp az FTP elérés az, amit alapból nem tud, csak ha telepítjük hozzá a megfelelő plug-int (ez mondjuk pár mozdulat). De amúgy mind a hálózati eléréseket (pl. WebDAV), mind a belső memória, vagy MicroSD kártyák elérését jól megoldja, s természetesen minden fájlkezelő funkciót (másolás, mozgatás, törlés stb.) használhatunk ezeken. A felülete nem szép, de ha megszokjuk, egész kényelmesen lehet vele dolgozni.

Extraként létrehozhatunk (ZIP) és kicsomagolhatunk (ZIP, RAR) vele archívumokat, küldhetünk fájlokat Bluetooth kapcsolaton keresztül, és ha az szívünk vágya, akkor itt is van kétpaneles felépítés, mint az asztali verzióban (szerintünk nem túl praktikus, előnyösebb az alapértelmezett nézetet választani, de ízlések és pofonok). Szóval ha egy összetett, ingyenes fájlkezelőre vágyunk, érdemes megadni neki az esélyt.

Solid Explorer

Aki esetleg érzékeny a programok külső megjelenésére is, de azért azt is szereti, ha egy alkalmazásnál a “csomagolás” mellett a tudására sincs panasz, annak kiváló választás lehet a Solid Explorer. Ez sokkal jobban alkalmazkodik az alap androidos felülethez, ennek köszönhetően átláthatóbb is, mint a Total Commander. A funkcióira sem lehet panasz, hiszen az alap fájlkezelés (másolás, mozgatás, átnevezés stb.) mellett olyan praktikus lehetőségeket is rejt, mint:

  • archívumok készítése (7zip, ZIP), akár titkosítással is
  • archívumok kicsomagolása (7zip, ZIP, RAR, Tar)
  • Chromecast streaming
  • FTP, SFTP, Google Drive, Dropbox, OneDrive, LAN/SMB, WebDAV, Box, MediaFire stb. elérés, közvetlenül, plug-inek telepítése nélkül. De amúgy a kínálat bővíthető is.

A csatlakoztatott tárhelyeket, szervereket ráadásul jelszavas védelem alá vehetjük, így csak a jelszó megadása – vagy ujjlenyomatos azonosítás – után lehet hozzáférni bármelyikhez a programból.

A felület amúgy teljesen testreszabható, cserélhetjük az ikonokat, a színeket, a lista felépítését. Emellett a legfontosabb mappák (Képek, Videók, Letöltések stb.) ki is vannak emelve. Nagyon praktikus, hogy a felhő tárhelyek esetében is folyamatosan látható, melyiken mennyi szabad hely van még. Van beépített képnézegető is, így a képek megtekintése, megosztása, vagy háttérképként történő alkalmazása is egyszerűen és gyorsan megy. Arról nem beszélve, hogy a fájl információs funkció elég korrekt információs táblázattal tud szolgálni az ismert képformátumokról. Mellesleg minden fájlról kérhetünk vele infót, illetve ellenőrzőkódot (MD5/SHA1) is generálhatunk bármelyikhez vele és összehasonlíthatjuk azt más ellenőrző összegekkel.

Mindent összevetve a mi kedvencünk kétség kívül a Solid Explorer, de azt azért még tudni kell a teljes képhez, hogy ez a program nem ingyenes, ha a 14 napos próbaverzió lejárta után is használni akarjuk, akkor 890 forint körüli összeget kell beruháznunk rá. Ennyit viszont szerintünk bőven megér, ha valaki egy letisztult és jól használható fájlkezelőre vágyik androidos okostelefonján.

Androidos programok teszteléséhez a Samsung A70 készüléket használjuk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!