Okostelefonos program stressz ellen, alváshoz, fókuszáláshoz, meditációhoz

Oldalunk Egészség dossziéjában már sorakozik néhány meditációs-relaxációs alkalmazás, amelyek segíthetnek a gyorsabb elalvásban, a pihentető, feltöltődést adó relaxációban. Kedvencünk a Pzizz, mert ott nem nekünk kell összeválogatni a megfelelő dalokat, binaurális ütemeket és izokrónikus hangokat, hanem a program maga kreál nekünk relaxációs összeállítást a kívánt hosszúságban (alváshoz, fókuszáláshoz, feltöltődéshez). Ha valaki maga szeretné kiválogatni a hozzávalókat, számára a Relax Meditation lesz a megfelelő választás. Ma azonban itt lesz egy újabb okostelefonos program stressz ellen, vagy éppen a jobb alváshoz, hatékony meditációhoz egyaránt. De ez csak töredéke a kínálatnak.

Welzen: okostelefonos program stressz ellen, alváshoz, relaxációhoz, meditációhoz

A Welzen egy okostelefonokon (iOS és Android) és böngészőben egyaránt használható szolgáltatás, amely vezetett meditációkat és különféle relaxációs dalokat kínál. A regisztrálók akár ingyen is használhatják, igaz, csak egy részéhez férhetnek így hozzá a programon belüli kínálatnak. Ha mindent akarunk, akkor sajnos előfizetéses rendszerben tudunk hozzájutni az extrákhoz (és ez sajnos nem éppen olcsó, bár nem is a legdrágább ilyen alkalmazás).

A Welzen fő profilját az angol nyelvű vezetett meditációk adják. Ezek között találunk fókuszálást, elalvást, feltöltődést segítő, stresszoldó, depressziót feloldó, hangulatjavító meditációkat egyaránt. De akad olyan is, amelyik az álláskeresésre vagy éppen a munkára történő fókuszálásban tud segíteni. Értelemszerűen ezeknek csak akkor vesszük hasznát, ha tudunk angolul, mert a kellemes aláfestő zene és a binaurális hangok mellett a meditáció vezetőjének mondandóját sem árt, ha érti az ember. Ekkor lesz mindez igazán hatékony.

Vannak azonban a gyűjteményben zeneszámok is, amelyekhez nincs vezetett meditáció. Itt csak a dallam és a megfelelően összeválogatott hanghatások segítenek elérni a kívánt hatást: fókuszálást segítenek, stresszt oldanak, segítik a gyorsabb és mélyebb elalvást.

A program felülete nagyon hangulatos és részben még alakítható is (választható a színvilág), a meditációk kiválasztása gyerekjáték, minden kategóriákba van sorolva, kis képekkel is segítve a gyors kiigazodást. Olyan, mintha zenei albumok között válogatnánk valamelyik zenelejátszó szoftverben. A webes felület ugyanígy épül fel, s örömteli, hogy van, mert a fókuszálást segítő dallamoknál például nagyon praktikus, hogy azokat munka közben, a számítógépen is lejátszhatjuk (ezt hiányoltuk a Pzizz-ből, bár a készítők ott ígéretet tettek, hogy hamarosan lesz erre megoldás náluk is). Ami viszont nincs a Pzizz-ben: a Welzen légzőgyakorlatokat is tartalmaz. Ezeket szintén a megfelelő kategóriákba besorolva találjuk meg és segíthetik az adott helyzetnek megfelelő légzésmódok elsajátítását.

A meditációk és dalok időtartama itt nem változtatható, fix hosszuk van, de kellően változatos a kínálat ahhoz, hogy az időbeosztásunknak megfelelőt találjunk közöttük. A választékra nem lehet panasz, ahogy a program funkcióira sem. Ha például iPhone-t használunk, akkor a meditációval töltött időt automatikusan rögzíthetjük az Apple Egészség alkalmazásában (a Tudatos percek kategóriában). A felület színezhetőségét már említettük, de ennél fontosabb lehetőség, hogy előfizetés birtokában lehetőségünk van a kedvenc meditációk és zeneszámok letöltésére is, így bármikor hallgathatjuk ezeket offline is. Amire már nincs szükségünk, azt kényelmesen törölhetjük, s ha mégis kedvünk támad meghallgatni, újra letölthetjük, vagy streamelhetjük.

Mindent egybevetve a Welzen egy kifejezetten jól sikerült meditációs szoftver. Mind a tartalmát, mind a felületét tekintve igényesnek mondható (nagy kár, hogy nincs magyar nyelvű felület és persze magyar nyelvű vezetett meditációk is jól jönnének). Sajnos az előfizetési díj nem olcsó – 60 USD körül van egy évre -, de még így is alatta van a legtöbb konkurensnek. Kicsit elszaladt a ló a fejlesztőkkel ebben a kategóriában, némelyik viccesen túlárazott havi- és éves előfizetési díjakban gondolkodik. Előfizetés előtt érdemes amúgy körbenézni olyan oldalakon, ahol kuponokat, vagy kedvezményes csomagokat árulnak (például Cult of Mac Deals, Stacksocial stb.), mert ilyeneken sokszor találni ún. kedvezményes lifetime előfizetést, amivel egyszeri, kedvező áron juthatunk hozzá állandó eléréshez. De ha épp nincs ilyen, marad a normál havidíj. A Welzen persze teljesen ingyen is használható, korlátozott funkciókkal, vagy 7 napig teljesen ingyen tesztelhetjük az összes lehetőségét. A program elérhető iOS-re és Androidra egyaránt, vagy használhatjuk böngészőben is, tetszőleges rendszeren.

Ne maradjon le erről sem!