Zene- és hangterápia: lenyűgöző meditációs és relaxációs app okostelefonra

Ma egy kicsit elkanyarodunk az alternatív gyógyászati módszerek irányába, s mivel tech oldal vagyunk, összekapcsoljuk azokat a számítástechnikával, egészen pontosan egy okostelefonos alkalmazással. A zene- és hangterápia nem akkora újdonság a világban, már a hetvenes évek elején is szóba került – Gerald Oster által -, hogy sztereó fejhallgatók segítségével két különböző, de közel azonos frekvenciájú – 30 hertznél mindenképpen alacsonyabb különbségű – hangot lejátszva létrejön egy harmadik, a kettő különbségének megfelelő frekvenciájú hang. Ezt az agyunk érzékeli, s elvileg akár terápiás, akár diagnosztikai céllal is jól alkalmazható, az adott frekvencia függvényében. Ezt hívják binaurális ütemnek, amelyről részletesen lehet olvasni például a HVG ide vágó cikkében. A részletekbe most nem megyünk bele (mellesleg az egész ötlet alapja jóval Oster előttre, 1839-re datálódik és Heinrich Wilhelm Dove nevéhez fűződik, csak akkoriban a sztereó füles még nem állt rendelkezésre a kísérletezéshez), viszont mielőtt valakinél felkerül egy meditációs- vagy relaxációs app okostelefonra vagy számítógépre, nem árt, ha utána néz a dolognak. Az ugyanis biztos, hogy az agyi frekvenciák sok mindent befolyásolnak (például béta, alfa, théta állapotok), de hivatalos tudományos állásfoglalás egyelőre nincs arra nézve, hogy például a hanghatások gyógyító vagy romboló hatással lennének az elménkre nézve. Azt viszont azért biztosan mindenki tapasztalta már, hogy a különböző zenék és a különféle zajok, hanghatások más és más reakciót váltanak ki a szervezetünkben. Ha más nem, egy andalító dallamon valószínűleg sokan elaludtak már, míg egy útfelbontás, építkezés zaja finoman szólva más hatású. Most megmutatjuk, hogyan változtatható az okostelefon személyi hang- és zeneterapeutává. De előre szólunk: mindenki saját felelősségére alkalmazza csak a továbbiakat.

 

Zene- és hangterápia egy meditációs, relaxációs app segítségével

A zene hatása már több kutatásban is bizonyítást nyert, de teljesen hétköznapi szituációkban is belefuthatunk a dologba. Gondoljunk csak arra, amikor futásnál és edzésnél “tuningoló” zenéket kapcsolunk be, amikor a gyerkőc elalvását egy kellemes altatódallal igyekszünk elérni, vagy amikor relaxációhoz, meditációhoz összeállított zenei válogatásokat hallgatunk elménk lenyugtatására. Ezek már a mindennapi rutin részei. A mára kiválasztott Relax Meditation nevű alkalmazás a fentieket gyúrja egyetlen felületről elérhető egésszé (létezik Androidra is, erről a cikk végén még értekezünk, de tesztünkben az iOS verziót néztük meg).

A program felülete egyszerűen lenyűgöző. Kicsit eltér a megszokott iOS alkalmazásoktól, jobban hasonlít a régi multimédia szoftvereknél megszokott egyedi, látványos megoldásokhoz. A különféle hangeffekteket, hanghullámokat és háttérzenéket egy vízszintesen gördíthető felületen találjuk. Ott “lógnak” egy virtuális cérnára kötve, s amelyiket aktiváljuk, az kicsit lengedezni kezd, hogy egyértelmű legyen, éppen mi szól. Egyszerre több hangot is kiválaszthatunk, így például szelet, vihart, esőt, madárcsicsergést stb. Attól függően, milyen hangulatot szeretnénk teremteni magunknak. Ezeket még megfejelhetjük különféle háttérzenékkel, loopokkal, s ha bátrabbak vagyunk, akkor szintén egy mozdulattal beüzemelhetjük hozzájuk a bevezetőben említett binaurális ütemeket, illetve ún. izokrónikus hangokat is. Utóbbiak hasonló hatásúak a binauláris ütemekhez, de más módszerrel állítják őket elő (így nem is feltétlenül szükséges hozzájuk a sztereó füles). A binaurális és izokrónikus hangokkal elvileg befolyásolhatjuk elménk működését, így elősegíthetik a mélyebb alvást, a relaxációt, növelhetik a koncentrációt. Önmagukban nem szolgálnak nagy élménnyel, de vegyíthetjük őket zenével, hanghatásokkal.

Rengeteg hangeffektet találunk a programban, kezdve a fehér-, rózsaszín- stb. zajoktól a természeti hangokig, vagy éppen városi hangulatokig. Végtelenségig ismételhető zenei aláfestésből kevesebb van, de azok nagyon jól sikerültek, ráadásul a programban lehetőség van saját zenei gyűjteményünk integrálására is. Kiválaszthatunk dalokat például iTunes zenéink közül.

Ha egyszer összepötyögtük a képernyőn a számunkra legjobb mixeket, nem kell minden alkalommal újra nekikezdeni ennek a feladatnak. A Favorites részbe elmenthető minden bevált összeállítás. Sőt, közösségi alapon találunk itt mások által kedvelt, népszerű válogatásokat is, amelyek szintén egy mozdulattal elindíthatók.

 

Beépített időmérők

Egy meditáció, vagy éppen a munkahelyen végzett 10 perces relaxáció esetében nem mindig szerencsés, ha az ember belealszik a folyamatba. Bár élettanilag lehet pozitív hatása, de a főnökség nem feltétlenül tolerálja a munkahelyen alvást. Szóval, ha más nem, ilyen biztosan jól jön, hogy akár több időzítőt is beállíthatunk a programban. Így az kívánt pillanatban elhalkulnak a hangok/zenék és megszólalhat egy visszafogott figyelmeztető hang helyettük.

Ugyanitt találunk óra üzemmódot is, ha esetleg éjjelre dokkolóra raknánk a telefont. Végül a program arra is figyelmeztethet minket, hogy kezdjünk neki a napi meditációnknak.

Ha pedig időmérés: az app egy mozdulattal összeköthető az iOS Egészség alkalmazásával is, így a meditációval, relaxációval töltött idő ott is automatikusan bekerül a Tudatos percek kategóriába.

 

Vezetett meditáció

A korábbi verziókhoz képest újdonság, hogy immár a vezetett meditáció is a Relax Meditation része. Persze csak angolul, de szerintünk akár alapfokú nyelvtudással is hasznosítható (egy kis bevezető a hatásokról, aztán kilégzés, belégzés stb.). Szóval aki inkább ebbe az irányba menne el, annak többféle meditációs és relaxációs tréning áll rendelkezésére a programon belül.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a Relax Meditation egy kifejezetten ízlésesre és könnyen használhatóra sikerült meditációs, relaxációs program. Az App Store-ból ingyen letölthetjük és kipróbálhatjuk, de ha további hangokra, effektekre, zenékre van szükségünk (utóbbinál beleértve az iTunes integrációt is), akkor sajnos elő kell fizetnünk valamelyik csomagjára az alkalmazáson belül. A vezetett meditáció is ehhez az előfizetéshez kötött.

A fejlesztők amúgy furán menedzselik a dolgokat, mert létezik több variáció is az alkalmazásból, különféle felülettel és előfizetési csomagokkal. Mi ezt a változatot találtuk a legjobbnak iOS alatt, de Androidon például ez pont nem elérhető. Helyette ott a funkcióit és hangjait tekintve szinte teljesen azonos, leginkább csak grafikai világában eltérő Relax Melodies áll rendelkezésre (amely mellesleg van iOS-re is, ha valakinek szimpatikusabb lenne a felépítése). A felületen túl elsősorban az előfizetési csomagokban, illetve a vezetett meditációs összeállításokban térnek el ezek a változatok. A lényegük azonban ugyanaz. Érdemes őket kipróbálni, hiszen mindegyik ingyen letölthető.

Végül aki más módon is felhasználná az okostelefonját egészsége megőrzése érdekében, annak javasoljuk korábbi cikkeinket, amelyek erre a linkre kattintva találhatók meg.

Ne maradjon le erről sem!