A legjobb meditációs és relaxációs appok Androidra a Play Passban

Mint az Egészség dossziénk cikkeiben már számtalanszor leírtuk, a számítógépek, okostelefonok, okosórák és az egészségmegőrzés kéz a kézben járnak számtalan esetben. Rengeteg olyan alkalmazást találunk a modern eszközökre, amelyek segítségével jobban odafigyelhetünk egészségünk, több szempontból is. Ilyenek például a különféle meditációs alkalmazások, amelyek segíthetnek ellazulni, vagy éppen koncentrálni is. Mutattunk már ilyeneket WIndows 10-re, iOS-re, vagy épp egyszerűen a böngészőben megnyitható változatban. Most pedig Androidra szedtünk össze néhány kifejezetten jól sikerült darabot, amelyeknek extrája, hogy mindegyik bekerült a Google előfizetős csomagjába, vagyis aki Play Pass előfizető, annak mindegyik ingyen áll a rendelkezésére, teljes verzióban. Lássuk tehát, melyek a legjobb meditációs és relaxációs appok Androidra a Play Passban. Természetesen ezek az alkalmazások nem csak Play Pass előfizetéssel használhatók, de ha anélkül töltjük le őket, akkor vagy el kell viselnünk bennük néhány reklám bannert, vagy meg kell vásárolnunk külön-külön a teljes verziókat.

A legjobb meditációs és relaxációs appok Androidra a Play Passban

A kategória többi képviselőjéhez hasonlóan ezek az alkalmazások is különféle természeti hangok, binaurális ütemek, és néhány esetben meditatív dalok keverésével igyekeznek minket a megfelelő hangulatba hozni. Tulajdonképpen mindegy, melyiket választjuk közülük, mert nagyjából ugyanazt kapjuk: az említett hangokkal és dallamokkal segítenek relaxálni, elaludni, vagy éppen kicsit felturbózni magunkat a fárasztó hétköznapokon, hogy jobban tudjunk koncentrálni a feladatainkra. Mindegyik működik háttérben is, vagyis adott esetben akár más appokat is elindíthatunk, amíg a háttérben szólnak a kiválasztott dallamok, zajok. Érdemes kipróbálni mindegyiket és azt választani, amelyik a leginkább megfelel a személyes elvárásainknak. Ez a Play Pass előfizetők esetében ugyebár semmiféle költséget nem jelent, hiszen az előfizetés keretein belül letölthetők és használhatók. Következzenek hát a legjobb meditációs és relaxációs appok Androidra.

Ambience: meditációs és relaxációs hangeffektek

Kezdjük a legsokoldalúbb appal, amely nem más, mint az Ambience. Ebben a programban kategóriákra osztva tallózhatjuk át a hangkészletet, amelyben éppúgy akadnak városi (kávézó, közlekedés, játszótér, áruház stb.), mint a vidékre (madarak, tehenek, kacsák stb.), vagy épp az otthonunka jellemző zajok (ventillátor, zuhany, mosógép, kandalló stb.), de képzeletbeli utazást tehetünk vele a Távol-keletre, illetve nem maradhattak ki belőle a természet hangjai sem (eső, vihar, szél, víz, madarak stb.). Mindenből akad több változat, s természetesen egyszerre akár többet is kiválaszthatunk közülük.

De a különféle hangefektek mellett akad néhány zeneszám is (főleg klasszikusok), illetve bekapcsolhatók zajok (rózsaszín, fehér stb.) és binaurális ütemek (relaxációhoz, fejfájás ellen, meditációhoz, energiával feltöltődéshez, kreativitásunk fopkozásához stb.) is. Szóval mazsolázhatunk kedvünkre, hogy olyan összeállítást kreáljunk, ami tökéletesen fedi az igényeinket. A kedvenc összeállítások elmenthetők, így később is elérjük azokat. Ám ha nincs időnk átrostálni a kínálatot, akkor jól jöhetnek a kész válogatások, amelyekből témák szerint szelektálhatunk (relaxálás kávézóban, ázsiai hangulat, mély meditáció, tengerparti bár stb.).

Érdekesség még az Időzítő használati lehetőség, hogy megadott időpontban, vagy épp a megadott időtartam elteltével automatikusan leálljon a lejátszás.

Meditation Music: meditációs zenék ellazuláshoz és koncentrációhoz

Kicsit más működési elven alapul a Meditation Music, ahol jóval kevesebb a hangeffekt, ellenben jóval több a zenei aláfestés, amelyeket aztán kiegészíthetünk azzal a néhány zajjal, effekttel, amiből választhatunk. Itt előre összerakott csomagokból választhatunk, mindegyikhez van kellemes, a választott hangulathoz illeszkedő stílusú zene, s menet közben bármelyik bővíthető további hangokkal.

Minden kiválasztott zaj és dal hangereje külön szabályozható, sőt, a telefon hangereje is beállítható a program felületén, így emiatt sem kell elhagynunk azt.

Ha mégis átváltanánk másik appra, semmi gond, a Meditation Music gond nélkül üzemel tovább a háttérben, amíg konkrétan le nem állítjuk a lejátszást. Emellett automatikus leállítási időtartam is megadható, 5 perctől akár 8 órán át is szólhat a zene és hangeffekt összeállítás, hogy aztán a beavatkozásunk nélkül leálljon a megadott idő elteltével. Leszámítva, hogy kissé furára sikerült a program nevének magyarra fordítása – ezek az automatikus fordítások nem éppen profik a Play Áruházban -, a Meditation Music-ba nem lehet belekötni. Egyszerűen használható és valóban képes ellazítani vagy éppen inspirálni az embert.

Természet hangjai: relaxáljunk a természet segítségével

A Természet hangjai ugyanaz, mint a Meditation Music, csak más megközelítésből: itt a fő hangsúly a zajokon van, kevesebb a zene (összesen csupán négy). ellenben több a választható zaj (bár az Ambience-től még így is elmarad a kínálat). Felépítését, lehetőségeit tekintve viszont teljesen egyezik a Meditation Music appal.

Ennek megfelelően itt is van rá lehetőség, hogy az előre kapott csomagokat az elindítás után kissé átszabjuk, s további hangokkal egészítsük ki azokat, vagy lecseréljük a zenei aláfestést.

Sleepa: ha nem megy az elalvás

Végül következzen a Sleepa , amely a nevének megfelelően elsősorban az elalvást segíti, de amúgy nagyjából azt nyújtja, mint az Ambience, csak modernebb felülettel. Igaz is, felület: van egy régebbi, eltérő hangulatú felület is benne, a kettő között könnyedén válthatunk, kinek, melyik jön be jobban.

Hasonlóan a többi alkalmazáshoz az automatikus leállítás itt is időzíthető, ami igencsak jól jön, ha elalszunk a beállított összeállításon, viszont itt van lehetőség arra is, hogy ütemezzük a kiválasztott hangcsomagok lejátszását, vagyis anélkül is megszólaljanak, hogy manuálisan elindítanánk azokat. Ez is egy könnyen használható, jól sikerült relaxációs app, érdemes kipróbálni.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!