Így szólalhatnak meg az erdő hangjai a lakásban

Mind a szürke, téli időjárás, mind a COVID-19 okozta életmódbeli változások lehangolóan hathatnak manapság. Ha valaki otthon dolgozik, segíthet ezen fényterápiával (például kicsit még tartsuk meg a karácsonyi világítást, akár a fa nélkül is, esetleg vessünk be RGB LED égőket a lámpákban), vagy éppen kellemes zenékkel. De van még egy módszer: csempésszük be a természet hangjait a lakásba, legalább virtuálisan. Ehhez anno mutattunk már szuper oldalakat, sőt, egy király okostelefonos appot is, de ezen a téren mindig akadnak újdonságok. Így például a ma górcső alá kerülő weboldal is. Megmutatjuk, miként szólalhatnak meg az erdő hangjai a lakásban, pár kattintással, programok telepítése nélkül.

Tree.fm: így szólalhatnak meg az erdő hangjai a lakásban

Tree.fm egy ingyenes weboldal, amelyen a világ különféle erdeinek világába csöppenhetünk bele, egy fotó és persze ami a lényeg: hangfelvételek segítségével. A Listen to a Random Forest gombra kattintva indulhat azt utazás. Egy ízléses animáció kíséretében megjelenik előttünk a gyűjtemény egyik erdejének fotója, s elindíthatjuk a hangfelvételek lejátszását is. Utóbbiakról részletes információkat kapunk: hol, ki rögzítette azokat.

Bár a hangfelvételek hossza erősen változó – a félpercestől a több percen át tartóig – a végtelenített lejátszásnak köszönhetően akár órákon át élvezhetjük a nyugalmat árasztó madárcsicsergés, szélzúgást, vízcsobogást. Attól függően, éppen a világ mely táján járunk a virtuális barangolás során. A hangulatot amúgy remekül fokozzák a szép fotók is, amelyek egy része az Unsplash gyűjteményéből szármzik (a képernyőképen látható például innen).

Mindent egybevetve a Tree.fm abszolút hasznos lehet azok számára, akik szeretnék megtörni a monoton városi környezet zaját a természetet hangjaival, akár munka közben, akár egy rövid relaxálás végett. Használata ingyenes, még csak telepítenünk sem kell a számítógépre semmit. Ha van élő internet kapcsolatunk, egyszerűen nyissuk meg a böngészőben és hagyjuk, hogy eluralják a környezetünket az erdei hangok.

Ne maradjon le erről sem!