A természet hangjai és koncentrációt segítő hangok az otthoni irodába

A minap mutattunk néhány remek megoldást azoknak, akik kissé túlreagálják a home office-t és több időt töltenek gép előtt ülve, mintha bent dolgoznának az irodában. Ez ugyebár nem túl egészséges, éppen ezért az említett programok segítenek adott időközönként elszakadni a képernyőtől. Emellett mutattunk már olyan weboldalt is, amely virtuális irodát teremt otthon, irodai zajokkal, ha valaki esetleg már nagyon nem bírná a fénymásoló kattogása és a háttérben csevegő kollégák nélkül. Mai válogatásunk kicsit emlékeztet ez utóbbira majd, de itt épp az a lényeg, hogy ne az irodai zörejek, hanem a természet hangjai és egyéb, lazító, koncentrációt segítő hangok és effektek árasszák el otthonunkat, miközben dolgozunk. Legalább ennyivel tegyük kellemesebbé a home office-t. Ráadásul lesznek itt olyan hangok is, amelyek segítik a koncentrációt, vagy éppen a relaxációt.

A természet hangjai számítógépre a home office idejére

Kezdjük néhány remek online megoldással, amelyeket nem kell telepíteni, csak megnyitni a böngészőben, s ennek köszönhetően akár Windowson, macOS-en, Linuxon egyaránt használhatók.

Ilyen például az A Soft Murmur, amelyben mi válogathatjuk össze, a természet mely hangjait szeretnénk hallani a háttérben: eső, vihar, tábortűz, szél, hullámzó tenger, madarak, tücskök egyaránt szerepelnek a kínálatban. Úgy keverjük őket, ahogy kedvünk tartja. De a poén kedvéért otthonunkba varázsolhatjuk a kávéházi hangulatot, vagy hallgathatunk fehér zajt, esetleg tibeti hangtálakat is. Ez az ingyenes kínálat. Ha többre vágyunk, az évi 9 dollárért elintézhető az oldalon.

Szintén nagyon jó oldal a Spaces.fm, amely ugyan még béta állapotú, de a tesztek során szépen működött. Látványos felületen válogathatunk a különféle természeti hangokból. A mixer segítségével pedig akár saját összeállítást is készíthetünk. Nincs nagy választék hangokból, de ami van, az kifejezetten hangulatos, jó minőségű.

Érdekes gyűjtemény található a Youtube-on is. Több órás összeállítások közül válogathatunk az ASMR rooms csatornánál. Különlegessége, hogy többek között népszerű filmeket, játékokat megidéző összeállításokról van szó, így a nappaliban megteremthetjük akár a Gyűrűk ura hangulatát is. Hasonló, de mégis más gyűjtemény a Relaxing Soundzzz csatornáé, ahol kifejezetten profin rögzített természeti hangokat hallgathatunk, adott esetben akár 6-8 órán keresztül is (aki nem bír magával, itt megtalálja, hogyan lehet automatikusan ismételni a Youtube videókat).

Koncentrációt segítő hangok és dallamok az otthoni irodába

A természet hangai után következzenek a különféle, koncentrációt, vagy éppen relaxációt segítő zenék és effektek. Ezek közül a korábban már részletesen bemutatott iOS és Android app, a Pzizz online felülete talán a legizgalmasabb. Itt a Pzizz koncentrációt segítő, binaurális effektekkel kiegészített dalait hallgathatjuk, általunk megszabott időtartamban. A Pzizz alapvetően fizetős alkalmazás (segíthet az alvászavarok megszüntetésében, koncentrációnk fokozásában, napközbeni relaxációban), de az online felületet egyelőre ingyen használhatjuk, amíg béta állapotban van.

Másik kedvencünk a Focus Music nevű online rádió, amelyen több, különböző stílusú zenéket játszó csatorna köüzül választhatunk. Bár a zenei stílus (electronic, downtempo, classical) eltérő, a lényeg mindegyiknél ugyanaz: koncentrációnk segítése. Sőt, van egy olyan csatorna is (rain), amelyen folyamatos esőzést hallgathatunk, ami egyébként meglepően inspiráló lehet.

Anno mutattunk néhány megvásárolható alkalmazást, amelyek szintén segíthetnek az otthoni atmoszféra tuningolásában, vagy éppen a relaxációban is. Ilyen a Welzen, amely nem csak okostelefonos appként, hanem webes programként is működik. Így a teljes gyűjteményt (köztük rengeteg angol nyelvű, vezetett meditációt) elérhetjük a számítógépen is.

Aki pedig Macet használ, annak jó választás lehet a Noizio, vagy a Relax Melodies. Előbbiről itt írtunk, utóbbinak pedig az iOS változatát teszteltük, itt.

Ne maradjon le erről sem!