Kevesebb stressz és pihentetőbb alvás okostelefonnal

Az elmúlt években több alkalommal is szó volt nálunk arról, miként lehet a számítógépeket és okostelefonokat az egészségünk megóvására, életminőségünk javítására használni. Bár általában épp ellenkezőleg gondolnak rájuk sokan, a modern kütyük és a rajtuk futó alkalmazások bizony sokat tehetnek az egészségünkért. Feltéve persze, hogy tudatosan használjuk az erre szolgáló megoldásokat. Korábban volt már szó meditációs és relaxációs szoftverekről az oldalon, de ezúttal megmutatjuk e terület etalonját. Így a kevesebb stressz és a pihentetőbb alvás okostelefonnal is elérhető közelségbe kerülhet. Ha gyakran hánykolódunk álmatlanul, érdemes próbára tenni. Sőt! Emellett a napközbeni feltöltődést és a koncentrációnkat is segítheti a kérdéses app. Máris elmondjuk, miként oldja meg mindezt.

Pzizz: kevesebb stressz és pihentetőbb alvás okostelefonnal

A Pzizz nem ma kezdte pályafutását, hosszú évek óta jelen van már a piacon. Mostanra már egy kiforrott, tudományos kutatásokra és klinikai kezelésekre épülő alkalmazássá gyúrták, amely iOS-re és Androidra egyaránt elérhető. Lényege, hogy a hang- és zeneterápia segítségével igyekszik a lehetővé tenni számunkra, hogy egészségesebben éljünk. Hasonló megoldást mutattunk már, ahol szintén különféle dallamokkal, illetve binaurális ütemek és izokrónikus hangok segítségével hatnak az agyra, s érnek el ezek segítségével különféle állapotokat. A binaurális ütemekről és izokrónikus hangokról itt olvashatnak bővebben, de röviden: ezek olyan zajhatások, frekvenciák, amelyekkel különféle hatást lehet elérni az emberi agyban (például béta, alfa, théta állapotok stb.).

A Pzizz nagyon hasonló alapokon nyugszik, két nagy különbséggel: az egyik, hogy itt nem mi válogatjuk össze a hangokat, hanem ún. Dreamscapes és Focuscapes összeállításokból kapunk egy csokorra valót, amelyekből a program vagy az általunk kiválasztottat adja be, vagy véletlenszerűen játssza le valamelyiket (arra persze ügyelve, hogy a megfelelő hatású csomagból válasszon). Ezek nagyon hangulatos dallamok, természeti zajok, binaurális hangok keverékei. Így az egész sokkal változatosabb, mint a konkurens applikációkban, ráadásul a Pzizz a saját gyűjteményét szinte a végtelenségig tudja variálni, vagyis biztosan nem fogunk ráunni egyikre sem. A másik nagy különbség, hogy itt férfi és női hangon tudunk vezetett meditációt kérni (igaz, csak angolul), amely szintén variálódik. Nagy angol tudás nem kell hozzá, alapfokon is simán érhető dolgokról van szó (szemet becsukni, ellazulni, ujjakat kinyújtani stb.). Ráadásul ha teljesen kikapcsoljuk a vezetett meditációt, magukkal a Dreamscapes és Focuscapes összeállításokkal is elérhetjük a megfelelő hatást. Ilyen szempontból tehát nincs a dolog nyelvtudáshoz kötve. Bár az kétségtelen, hogy a narráció sokat tud segíteni az ellazulásban, szóval legalább alapfokú angol tudás nem árt a használatához, ha a tökéletességre törekszünk.

Zeneterápia szempontjából eleve lényegtelen, hogy milyen nyelvet beszélünk. A megfelelő zenének mindig megvan a maga hatása. Gondoljunk csak a gyerkőcöt álomba ringató mesedalokra, a sportolókat edzés közben jobb teljesítményre sarkaló zeneszámokra. A zenének tudományos kutatások szerint is igen nagy hatása van az agyunk működésére, a hangulatunkra.

A program tehát tudományos alapokra is épít, amelyről minden részletet elolvashatnak ezen a linken (érdekesség, hogy a kutatásoknak van magyar vonatkozása is: Harmat, L., Takács, J., & Bódizs, R. tanulmánya a zene és az alvás minőségének összefüggéseiről). A Pzizz fő irányvonala ennek megfelelően az alvásminőség javítása, de alapvetően három modulból épül fel:

  • Sleep: ha alvásproblémáinkat szeretnénk rendbe hozni, akkor ez a modul lesz a társunk minden este.
  • Nap: napközbeni relaxációhoz, feltöltődéshez lehet használni. A tanulás vagy a munka mehet jobban, ha előtte vagy – megszakítva azt – akár közben is időt szakítunk rá.
  • Focus: ezt alapvetően munka vagy tanulás közben érdemes használni, ha erősen akarunk fókuszálni arra, amivel éppen foglalkozunk.

A legösszetettebb modul értelemszerűen a Sleep, amely a már említett Dreamscapes összeállításokon alapul. Az alvás program hosszát mi választhatjuk meg. Tarthat egész éjjel, hogy aztán reggel akár a kellemes ébredésről is gondoskodjon a kívánt időpontban, de arra is van lehetőség, hogy csak bizonyos hosszúságú programot indítsunk el. Kérhetjük vezetett meditációval egybekötve, vagy adott esetben anélkül is.

Értelemszerűen nem mindenki szeret fülessel a fején elaludni, de azt kell mondjuk, hogy a legjobb eredményt mégiscsak így lehet elérni. Éppen ezért érdemes olyan fülhallgatót választani, amelyik nem zavar minket az alvásban, vagy ha ez nagyon komfortzónán kívül esik, akkor valamilyen jó minőségű hangszóróra kötni a telefont éjszakára. A beépített hangszórót mi a tesztek alapján csak végső megoldásként tudjuk javasolni. Ha sikerült megfelelő fülest találni, azt is vegyük figyelembe, hogy a programnak nem az a lényege, hogy üvöltetni kell teljes hangerőn. Találjunk egy kellemes fokozatot, amely még nem jár halláskárosodással, de már élvezhetők vele a Pzizz csodás, tényleg minden szempontból átgondoltnak tűnő dallamai. Az, hogy kinek milyen hosszan érdemes hallgatnia a Sleep modult, teljesen egyén függő. Nekünk az is bevált, ha nem ment egész éjjel, csak kb. egy órát. Igaz, ilyenkor a dallam elhalkulására az ember kicsit magához tér, de az pont elég arra, hogy elpaterolja a telefont és a fülest a mellette lévő éjjeliszekrényre, aztán a másik oldalára fordulva aludjon tovább. De az elalvási procedúra mindenképp sokkal kellemesebb így, mintha álmatlanul forgolódva bámulnánk felváltva a plafont és a falat.

A Nap esetében kevesebb dologhoz kell alkalmazkodnunk, hiszen itt nem az elaltatásunk a program célja. Itt is mi szabjuk meg, mennyi időt szánunk a relaxációra, s a Pzizz ennek megfelelően tudja összeválogatni a dallamokat, illetve – ha kell – a vezett meditációt. Itt a végén biztosan ébresztésbe torkollik a dolog, de ezt is profin oldották meg a készítők. Azt kell mondjuk, hogy több hetes teszt után, amikor napközben iktattunk be 10-20 perces etapokat, valóban sokkal felfrissültebben lehet folytatni a napot egy-egy ilyen program után.

Végül a Focus modul egy érdekes dolog. Aki szeret zenét hallgatva dolgozni vagy tanulni, annak egészen biztos, hogy a háttérben hallgatott Focuscapes összeállítások segíteni fognak a koncentrációban. Nekünk beváltak! Viszont itt éreztük először a hiányát annak, hogy a Pzizz immár nem érhető el asztali rendszerekre úgy, mint régen. Merthogy a Focus modult szerintünk sokkal jobb lenne a számítógépről hallgatni, már persze amikor az ember számítógép előtt dolgozik. Jelenleg csak okostelefonos verzió van, így be kell érnünk ezzel és a telefonról bejátszani a kiválasztott, vagy véletlenszerű programot. Viszont örömhír, hogy a készítők ígérete szerint már készül egy webes változat, vagyis hamarosan minden eszközön elérhetők lesznek a modulok, a kedvenc böngészőnkből. Az pedig már tökéletes megoldás lesz a Focus modul esetében is.

FRISSÍTÉS 2019.08.02.: Nemrég elérhetővé vált a Pzizz Focus moduljának online változata is, így ezt nem csak az okostelefonon, hanem tetszőleges gépen, a kedvenc böngészőnkben is elérjük már. Bővebben itt írtunk róla.

Ennél a modulnál vezetett meditáció nincs, itt csak a kifejezetten erre a célra összeállított hanghatások segítenek bennünket a cél elérésében.

Mindegyik modul esetében javasolt a telefont Repülőgép-üzemmódba kapcsolni, mert elaludni, relaxálni és koncentrálni egyaránt nehézkes, ha közben a Messenger vagy levelezőprogram új üzenetei pittyegnek állandóan, s lássuk be, erre az időre jobb megakadályozni azt is, hogy ránk telefonáljon valaki. Ezt a program nem intézi el automatikusan (ahogy az esetleges visszakapcsolást sem), szóval erről magunknak kell gondoskodnunk.

Teljesen testreszabható programok a tökéletes hatásért

A Pzizz az évek során megszabadult pár feleslegesnek tűnő sallangtól (például a változtatható háttérképek) és kibővült egy halom valóban hasznos lehetőséggel. Mindhárom fentebb említett modul a végtelenségig testreszabható. Amellett, hogy a programok hossza elindításuk előtt változtatható és kérhetünk ébresztő funkciót is, arra is van lehetőség, hogy a vezetett meditáció vagy a dallamok lekeverésének idejét is előre szabályozzuk. Így ha nekünk vezetett meditációból elég az első öt percben, akkor a program szépen lekeveri majd öt perc elteltével a női vagy férfi narrátort és onnantól csak a Dreamscapes dallamokat halljuk majd. Utóbbiak variációit is mi szabhatjuk meg: lejátszhatók az általunk kiválasztottak, válogathat a program teljesen véletlenszerűen, sőt, akár úgy is, hogy egy adott programon belül is több részből választ nekünk. Ha valami nem tetszik nem kell megszakítani a programot, mert egyszerűen léptethetünk egy másik dallamra a felületen.

A narráció esetében kérhetünk 3D hangzást is, bár tulajdonképpen annyiról van csak szó, hogy lassan átlebeg a narrátor hangja egyik fülesből a másikba. Ez elég sejtelmesre sikerült, adott esetben alváshoz nem is mindenkinek javasoljuk, mert kissé földöntúli hangulatot áraszt.

Technikai érdekesség – iPhone-on – a HealthKit összekötés lehetősége, aminek köszönhetően az elvégzett programokra szánt időt a program átvezeti az Apple Egészség alkalmazásába is (a Tudatos percek, illetve az Alváselemzés kategóriákba).

A Focus modulnál kevesebb a beállítási lehetőség, viszont ott cserébe kétféle intenzitás közül választhatunk. Ráadásul ha a nagy fókuszálásban esetleg mégis elhúzódna a munka, akkor lehetőségünk van arra is, hogy az időzítőt menet közben átállítsuk. Mivel az ember hajlamos egy idő után elfeledkezni a tennivalóiról, így örömteli, hogy a Pzizz képes figyelmeztetni is minket, hogy újra és újra szánjunk időt egy kis napközbeni relaxációra.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Pzizz a kategóriájába tartozó alkalmazások közül kétség kívül a legjobb és leghatékonyabb (akár Androidra, akár iOS-re keresünk ilyet). Hihetetlenül jól összerakták a kezelőfelületet, a használata adja magát. Emellett tényleg érezni a dallamokon is, hogy igyekeztek minden szempontból tökéleteset és főként hatásosat alkotni. Ettől függetlenül persze ahány ember, annyiféle hatásfok. Éppen ez utóbbi miatt örömteli, hogy a Pzizz bizonyos funkciói teljesen ingyenes is használható (kvázi a régi Pzizz Sleep és Nap programokat tudjuk mindenféle kötelezettség nélkül hallgatni), illetve 7 napig lehetőségünk van akár az összes funkció kipróbálására is. Attól nem kell megijedni, ha az első alkalommal még semmilyen hatást nem tapasztalunk. Ez mindenkinél más és más, de azért a 7 napos próbaidőszak alatt már jelentkeznie kell a hatásnak, szóval – erre a célra – ez így tökéletes megoldás. Egy ilyen alkalmazásnál fontos, hogy vásárlás előtt kipróbálhassuk, valóban hasznát vehetjük-e.

Sajnos, ha a hét napon túl is szükségünk van minden funkcióra, akkor meglehetősen drága előfizetésre van szükség. A Pzizz havidíja 2990 forint (ezt fizethetjük alkalmazáson belül, vagy a készítők oldalán egyaránt). Bár sokszor akcióznak, de promóciók nélkül azért ez éves szinten már elég komoly összeg. Ha viszont úgy érezzük, hogy a próbák alapján valóban segít abban, hogy jobban aludjunk, kevésbé legyen stresszes az életünk, vagy éppen könnyebben fókuszáljunk feladatainkra, akkor lássuk be, még mindig olcsóbb, mint gyógyszerekre vagy kezelésekre támaszkodni.

Ne maradjon le erről sem!