Régi programok, törölt tartalmak, akciós ajánlatok, ingyen játékok: hol vannak a neten?

Az internet a különlegességek kimeríthetetlen tárháza. S vegyük ezt most elsősorban IT értelemben, bár kétségtelen, hogy nem nagyon van témakör, amivel kapcsolatban ne találnánk valamit a világhálón. Ezúttal mi elsősorban az ingyenes programok és tartalmak irányába orientálódunk, mert ilyeneket tonnaszám találni a neten: régi programok (akár a Commodore-os, DOS-is időkből is), már törölt webes tartalmak, ingyenes zenék, régi fotók, hihetetlenül jó akciós ajánlatok (akár olcsó Windows, Office stb. szoftverek) tömkelege van itt, csak tudni kell, hol keressük.

Régi programok, törölt webes tartalmak, akciós ajánlatok, régi fotók stb.

Összeállításunkban igyekeztünk olyan helyeket csokorba gyűjteni, amelyek a tesztek során megbízható forrásnak bizonyultak. Ettől függetlenül a letöltött programok vírusellenőrzését mindenkinek melegen ajánljuk, még akkor is, ha az alábbi oldalak szerkesztői is megtetették már ezt előttünk. Ehhez jó választás a Virustotal.com nevű online víruskergető, amely több mint 50 megbízható vírusmotort használ a linkek, feltöltött fájlok átnézésére. Emellett nem árt betartani a korábban már ismertetett praktikákat a biztonságos internetezés tekintetében.

Régi programok letöltése, ingyen

Kezdjük akkor a sort két olyan oldallal, amelyekről eddig nem esett szó nálunk, de abszolút beleillenek e válogatásba, hiszen teljesen ingyen tölthetünk le róluk régebbi alkalmazásokat. Ha bármiért egy korábbi verzióra lenne szükségünk a népszerű programokból, az Oldversion.com és Oldapps.com oldalak valamelyikén jó eséllyel megtaláljuk majd azt, akár Windowsra, macOS-re, de még Androidra is. Lesz mivel nosztalgiázni, de élesben is jól jöhetnek, ha esetleg egy régebbi notebookon mondjuk még egy korábbi Windows verziót használunk, amelyen a legújabb kiadások már nem futnak.

Régi játékok letöltése és online használata

Régi szoftverek után következzenek régi játékprogramok, ráadásul első nekifutásra úgy, hogy még csak telepíteni sem kell őket. Játszhatunk velük a kedvenc böngészőnkben, online. Ezekről korábban már írtunk, így most csak linkeljük a cikkeket: itt találhatók az ingyen, online játszható C64-es játékok, mígy itt régi jó DOS-os játékokkal nosztalgiázhatunk.

Ha valaki mégis inkább a telepítés és az offline játék mellett elkötelezett, akkor macOS alatt az itt bemutatott módon tud DOS-os játékokat életre kelteni, Windowshoz pedig emitt válogattuk össze a legjobb régi játékokat, amelyek még most is letölthetők, ingyen. Bár még ez sem minden, ezen az oldalon például temérdek ingyenessé vált régi klasszikus szerezhető be.

Nosztalgia: régi macOS és Windows 95/98 telepítés nélkül

A DOS és Commodore nosztalgiához kapcsolódva: korábban bemutattunk néhány oldalt, amelyeken telepítés nélkül, online lehet megismerni a régi idők operációs rendszereit. Szóval: emitt egy Macintosh szimulátor, itt pedig Windows 98-at futtathatunk. De ha valaki a Windows 95-re emlékezne inkább, annak ezt a cikkünket javasoljuk, bár ott már offline tesztelhetünk (telepítésről viszont itt sem nagyon lehet beszélni).

akciósan vagy ingyen letölthető szoftverek

Minden szoftver azért nehéz lenne ingyen – és legálisan – beszerezni, de szerencsére a maradhatunk a jogtisztaság talaján pár remek akciónak köszönhetően. Az előbbi témánál maradva: emitt néhány ingyen játszható, modern játék.

Emellett az App Advice oldalán folyamatosan nyomon követhető, hogy az iPhone-os/iPades appokból éppen melyik szerezhető be teljesen ingyen, vagy jóval olcsóbban. Hasonló megközelítést találunk a Giveaway of the Day oldalon is, csak itt már Windowsra, macOS-re, iOS-re és Androidra egyaránt lelünk kincseket. De ugyanez a Giveaway club is, csak pepitában. Kicsit szűkebb, de azért izgalmas választékkal. A maces felhasználók amúgy el vannak kényeztetve, nekik ott van még a Macheist oldal is, remek csomagajánlatokkal. Végül, hogy teljes legyen a csokor: az App Sliced is ehhez a bandához tartozik, akciós appok tömkelegével.

Minden fenti oldalra igaz, hogy ezek az akciók nem tartanak örökké, egy adott időintervallumon belül állnak csak rendelkezésünkre. Szóval érdemes mindig figyelni az aktualitásokat és ha valamire szükségünk van, aznap beszerezni.

Ehhez nagyon hasonlít egyik kedvenc oldalunk, a Cult of Mac is, amelyen a nevével ellentétben azért nem csak maces, hanem cross platform (főként népszerű online szolgáltatásokat) megoldásokba is belefuthatunk. VPN-ek, online programok, e-learning tananyagok stb. Olyan akciókat is találunk, ahol mi adhatjuk meg, hogy mennyit szánunk a kérdéses termékre.

Ingyenes zenék online

Ma már talán nem olyan nagy szám, mert egyre többen ismerik ezeket a megoldásokat, de ha valaki még nem tudná, szuper zenéket hallgathatunk online, teljesen ingyen is. Ehhez itt gyűjtöttük össze a legjobb oldalakat és szolgáltatásokat.

De – ha már úgyis rohamosan közeledik a karácsony – akadnak szép számmal ünnepi hangulatot teremtő dallamok is, sőt, olyan zenéket is hallgathatunk a böngészőben, amelyek segítik a koncentrálást munka vagy tanulás közben.

Ingyen használható fotók, videók, grafikák, zenék

Ha valaki még nem ismerné a Techwok Szabadon felhasználható tartalmak gyűjteményét, annak érdemes egy pillantást vetnie rá. Ott ugyanis seregnyi ingyen letölthető és szabadon felhasználható zenét, hangeffektet, fotót, grafikát, betűkészletet, videójelenetet, mockupot, ikont, textúrát találni. Pontosabban olyan oldalak linkjeit, amelyekről ilyenek tölthetők le.

Régi fotók letöltése

Ha valakinek nem mostani fotókra lenne szüksége, hanem kifejezetten retró, régi fotókat keres, annak kiemelten ajánljuk a Fortepan oldalt, amelyről anno mindent megírtunk már ebben a cikkünkben. A lényeg: csodálatos fotókat találunk itt, amelyek böngészésével napokat is eltölthetünk, mert egyszerűen jól esik az embernek visszanézni a régebbi korokba. De természetesen letölteni is lehet az oldalról.

Régi tartalmak, weboldalak megnézése

Végül következzen egy oldal, amely visszarepít minket az időben. AWayback Machine segítségével szinte bármilyen weboldal korábbi – akár több évvel ezelőtti – tartalma elérhető.

Persze semmi sem tökéletes, itt sem fogunk megtalálni mindent, de azért elég tisztességes a gyűjtemény, szóval jó eséllyel belekukkanthatunk kedvenc weboldalaink kezdeti időszakában (bár a mentési fokozattól függően azért hiányozhatnak az eredeti oldalról grafikák, képek stb.).

Ne maradjon le erről sem!