Nosztalgia: működő Macintosh emulátor a böngészőben

Régebben kétség kívül többet nosztalgiáztunk itt a Techwokon. Aki az indulás óta olvas minket, megtudhatta például, milyenek voltak az egykori operációs rendszerek (OS/2, korábbi Windows verziók, DOS stb.). De nosztalgiáztunk már játékokkal is. Sőt, aki kíváncsi volt, kipróbálhatta például a Windows 98-at, telepítés nélkül, a böngészőben. Ma ez utóbbihoz nagyon hasonló élményben lehet része olvasóinknak, csak ezúttal nem a Windowst, hanem a MacOS System 7-et lehet majd tesztelni élőben, méghozzá egy halom egykori alkalmazással, játékkal egyetemben.

 

Macintosh emulátor a böngészőben

Felkerült ugyanis egy Macintosh emulátor az archive.org oldalra, így bárki kipróbálhatja, milyen is volt fekete-fehérben, de már egérrel, grafikus felületen dolgozni 1984-ben. Nem akarjuk lelőni a poént, de még így emulátoron keresztül is nagy élmény. S bár se a rendszer, se a programok nem nyújtanak annyit, mint a jelenlegi utódok, de ha képesek vagyunk a nosztalgia oldaláról közelíteni a dologhoz, akkor azért elismerően füttyenthetünk (programokat amúgy az 1984-1989-es időszakból tudunk kipróbálni az oldalon). Bár az is kétségtelen, hogy azért ez már nem az első grafikus felületet használó rendszer volt, így azért meglehetősen kiforrottnak mondható.

Szóval aki ki szeretné próbálni a MacOS System 7.0.1-et és alkalmazásait, annak itt a lehetőség: lehet nyúzni élesben, erre a linkre kattintva.

Használata egyszerű, csak navigáljunk el a linkelt oldalra és kattintsunk az képernyőkép közepén látható bekapcsolás gombra.Ettől kezdve végignézhetjük a rendszer teljes indulását. Ha ezen túl vagyunk, már kattoghatunk is a MacOS réges-régi változatában. Ha nem is teljesen olyan, mint a Windows, de azért nem lesz nagy kihívás a Microsoft platformon nevelkedett felhasználóknak sem, aki pedig OS X/macOS előtt ül, annak szerintünk egyáltalán nem jelent majd kihívást a használata. Mellesleg egykori Microsoft alkalmazásokat is tesztelhetünk benne (Word, Excel, Works stb.), de van PageMaker is. Szóval lesz miből válogatni.

Érdemes benevezni a dologra, hiszen teljesen ingyenes és nem kell hozzá telepíteni semmit. Működik a kedvenc (de azért modern) böngészőnkben és akár teljes képernyős méretben is használható.

Ne maradjon le erről sem!