IT nosztaliga: nézegessen régi operációs rendszereket

Nem tudom, ki hogy van vele, de én szeretek néha nosztalgiázni a régi OS felületeken. Olykor számomra is kicsit aggasztónak tűnik e szokásom, de ilyenkor azzal nyugtatom magam, hogy az oka egyszerű: rengeteg rendszert volt alkalmam kipróbálni eddigi életem során és sokhoz fűződik jó emlékem.

Ha csak saját élményeimre támaszkodom, akkor kezdődött ugye minden – számomra legalábbis – a C64 időszakban. Némi kiruccanással persze a Commodore Plus/4 irányba, hiszen akkoriban az általános iskolákat azzal szerelték fel és igen sokáig tartották is magukat (kiegészülve egy kis Commodore 16 támogatással). Aztán persze jött a PC-s időszak, a DOS, a Windows különböző verziói. Valamiért engem akkor sem a Windows fogott meg, sokkal kellemesebb volt kalandozni az OS/2, a BeOS, a QNX és a Linux világában. Lenyűgözött a Warp megbízhatósága és sokoldalúsága, miközben csodáltam a BeOS izgalmas felületét. A Windows ezekhez képest mindig unalmasnak tűnt, a Linux pedig inkább csak kísérletezés végett érdekelt.

Kalandoztam kicsit a MacOS világába is, lévén az egyik napilap szerkesztőségében akkoriban Macek sorakoztat a folyosón, azokon lehetett bepötyögni a cikkeket, de őszintén szólva a MacOS 7.x engem nem fogott meg annyira, attól pedig rosszul voltam, hogy állandóan elnyelte a gép a lemezeket és csak furmányos módszerekkel lehetett kiszedni, amikor nem volt hajlandó a mechanika kilökni a beragadt floppit. Persze kizárólag leadási határidőnél…

Azóta változott a helyzet, lassan 10 éve Mac előtt ülök és nem is nagyon szeretek visszahuppanni más rendszerek elé, az OS X és a rá optimalizált alkalmazások magukkal ragadtak. A flopis emlékek egy ideig még kísértettek, mert az Apple-nek a DVD-meghajtó sem volt az erőssége: az első periféria, amely tönkre szokott menni egy Macben. De ahogy flopit, úgy DVD-t sem tudom, mikor helyeztem gépbe utoljára, szóval ez ma már nem frusztrál, amúgy is kezd kimenni a divatból).

Nos, eredetileg most nem nosztalgiázni akartam, pláne nem a saját IT-s kezdeteimről. Mindössze megosztanék egy linket, amely egy nagyszerű oldalra mutat: a toastytech.com-on szinte minden létező rendszer grafikus felületét megcsodálhatjuk képernyőképeken, s számos érdekes tudnivalóval is gazdagodhatunk.

Aki hozzám hasonlóan végignézte a “digitális törzsfejlődés” bizonyos szakaszát, annak garantálom, hogy kellemes időtöltés lesz, aki pedig ifjúságának köszönhetően nem emlékezhet ilyenekre, annak javaslom, kukkantson bele, milyen volt az okostelefonok és tabletek térhódítása előtti világ. Tessék a fatert odaültetni magatok mellé – hat napi hidegélelem kíséretében – és majd ő sztorizik hozzá, ebben biztos vagyok…

Ne maradjon le erről sem!