Régi játékok letöltése, akár ingyen is

Korábbi játékos összeállításaink során már előfordult, hogy régebbi kereskedelmi, de immár ingyen elérhető játékokat ajánlottunk, hiszen egy játék esetében a korosodás nem mindig jelenti, hogy élvezhetetlenné válna a termék. Lehet, hogy a grafika már nem olyan élethű és kidolgozott, mint modern társaiknál, esetleg a zenék is kezdetlegesebb minőségűek, de a játékmenet ettől még lehet kihívást jelentő és szórakoztató is. Ennek jegyében ma kifejezetten régi játékok letöltése lesz terítéken.

 

Régi játékok letöltése: ingyen is, meg nem is

A MyAbandonware oldalon csupa olyan régi játékot találunk, amelyek egykor nagy nevek voltak, mára viszont eljárt felettük az idő. Ezen az oldalon gyakorlatilag minden ilyen játék megtalálható, az 1979-2003 időtartamon belül. Ennek megfelelően akadnak közöttük C64-es, DOS-os, windowsos, maces, linuxos stb. gyöngyszemek egyaránt. A készletet szűrhetjük platform alapján (DOS, Amiga, Apple II, Mac, Windows 3.x, Windows stb.), de természetesen rendezhetünk kiadási dátum, név, játékstílus, téma, kiadó vagy fejlesztő szempontok alapján is. Minden játékról kapunk egy rövid, angol nyelvű leírást, képernyőképeket (ahol van, ott több platformhoz is), s természetesen a szükséges letöltési linkeket. A hozzászólásokból általában az is leszűrhető, hogy az adott játék miként viselkedik a modern gépeken és rendszereken, hiszen azért az hozzá tartozik az igazsághoz, hogy nem minden játék tökéletes a mai konfigurációkon. Némelyiknek egyszerűen “túl gyors” egy mai gép, így irányíthatatlanná válik a játékmenet. De még így is akad például rengeteg régi windowsos játék, amelyekkel élmény játszani.

A gyűjteményből ingyen tölthetünk le bármit, bár ennek jogi háttere (abandonware) azért nem teljesen tisztázott, mert ugyan a gyűjtemény nagyobb része olyan régi, hogy már a kiadója sem létezik, de akadhatnak közöttük még mindig megvásárolható játékok (ráadásul a szabályozás országonként változhat). Így jogi szempontból nem biztos, hogy minden itt fellelhető játék szabadon letölthető, miközben a játékfejlesztő cégek állandó átalakulásai miatt olykor még maguk az egykori készítők sem tudnának választ adni arra, hogy egy-egy játékkal mi a helyzet. Aki ebből a szempontból biztosra akar menni, annak érdemes utána néznie például a GOG nevű, régi játékokat áruló oldalon, hogy kereskedelmi forgalomban van-e a kérdéses játék. A GOG egyébként hivatalosan, DRM mentesen és igen kedvezményes áron árul régebbi játékokat, szóval érdemes megismerkedni azzal az oldallal is. A “DRM mentesítés” amúgy igen jó ötlet a GOG részéről, hiszen a régi játékok többsége mindössze azon bukik el az újabb rendszereken, hogy az egykori másolásvédelem már nem támogatja a frissebb Windows verziót, így előfordulhat, hogy a CD-n megvett játékot sem tudjuk beüzemelni emiatt, pedig maga a játék még gond nélkül működhetne. Szóval ha garantáltan jogtiszta, DRM mentes játékokat szeretnénk a birtokunkban tudni, a GOG egyszerűen kihagyhatatlan (vannak Windowsra és macOS-re egyaránt elérhető játékaik is).

 

DOS játékok beüzemelése

A régi DOS-os játékokat is működésre foghatjuk amúgy, például az ingyenes DOSBox emulátor segítségével, amely gyakorlatilag minden lényeges mai OS alatt futtatható. Windowsra elsősorban ezt ajánljuk, de macOS alatt érdemesebb lehet inkább a korábban nálunk is bemutatott Boxert feltenni erre a célra. A többi platform mai PC-n vagy Macen történő beizzításához igen részletes angol nyelvű ismertetőkkel szolgálnak a MyAbandoware szerkesztői, ez elérhető erre a linkre kattintva.

Mindent egybevetve ez egy nagyon igényesen összeállított és gondozott gyűjtemény. Ha valaki kedvelte a régi játékokat és szívesen nosztalgiázna ma is ezekkel, érdemes ellátogatnia ide, akár még csak azért is, hogy emlékezzen a régi időkre a képernyőképek alapján.

Aki a régi játékok helyett inkább régi operációs rendszerekkel nosztalgiázna, annak ajánljuk korábbi cikkünket e témában.

Ne maradjon le erről sem!